ЧЕРНЕЧА ГОРА. Вечірнє богослужіння Похвали Пресвятої Богородиці

12 квітня, в пятницю пятого тижня Великого посту, в переддень свята Похвали Пресвятої Богородиці (Суботи Акафиста), керуючий єпархією Високопреосвященніший Феодор, митрополит Мукачівський і Ужгородський очолив Вечірнє богослужіння зі співом Акафіста Пресвятій Богородиці в Свято-Миколаївському храмі Мукачівського монастиря на Чернечій горі.

Цього дня, за давньою церковною традицією, на утрені читається акафіст Божій Матері в пам’ять Її заступництва та визволення Константинополя від сарацин і скіфів у дні Великого посту в 626 році. Особливістю богослужіння є читання акафіста окремими частинами: чотири рази по 3 ікоси та 3 кондаки.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство єпархії та монастиря.

Завтра в суботу п’ятого тижня Великого посту в день Похвали Пресвятої Богородиці в Суботу Акафіста, керуючий Мукачівською єпархією, Високопреосвященніший Феодор, митрополит Мукачівський і Ужгородський звершить Божественну літургію святителя Іоана Златоуса в храмі ікони Божої Матері «Почаївська» в селі Лісарня (комплекс «Бель Рояль»). Початок богослужіння: 0800.

З історії свята:  У суботу 5-ї седмиці Великого посту православні християни з особливою шаною прославляють Пресвяту Богородицю. День цей за церковним календарем отримав назву Похвали Божої Матері, або ж Суботи акафіста. На утрені, яку зазвичай звершують ввечері в п’ятницю, у храмах співається Акафіст Божій Матері. В ньому прославляються всі події земного життя Святої Марії, через які Господь визволив людство від рабства гріха.

Фото: Іван ТРИКУР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.