Відійшов у вічність клірик єпархії, протоієрей Іоан Зеленяк (01.01.1948-†31.01.2019) (НЕКРОЛОГ)

З сумом повідомляємо, що в останній день січня 2019 року відійшов у вічність клірик Мукачівської єпархії, настоятель єдиного в єпархії храму на честь святої мучениці Параскеви в с. Лалово, що на Мукачівщині, протоієрей Іоан Зеленяк (01.01.1948-†31.01.2019).

Чин відспівування отця Івана буде звершено 2 лютого у вказаному вище храмі села Лалово. Початок о 1100. З благословення керуючого єпархією, Високопреосвященнішого Феодора, митрополита Мукачівського і Ужгородського у співслужінні духовенства чин відспівування очолить секретар Єпархіального управління, протоієрей Віктор Місо. 

З біографії: Майбутній священнослужитель народився в багатодітній сім’ї простих селян 1 січня 1948 року в с. Широке Виноградівського району Закарпатської області. В сім’ї було 10 дітей. 

В 1963 році закінчив вісім класів Широцької ЗОШ I-II ступенів №2. Повну середню освіту здобув в Широцькій ЗОШ I-III ступенів №1.

1967-1969 рр. − служба в лавах радянської армії. 

1970-1974 − навчання в МДС.

27 лютого 1973 року приймає сан диякона, а 21 травня того ж року − сан священика.

Відповідно до наказу № 967 керуючого Мукачівською єпархією, Високопреосвященнішого Григорія, архієпископа Мукачівського і Ужгородського від 31 серпня 1973 року священик Іван Зеленяк був призначений настоятелем Свято-Михайлівського храму в селі Лисичево, що на Іршавщині.

5 жовтня того ж року відповідно до наказу № 1175, того ж архієрея, отець Іван був призначений на парафіяльне служіння відразу в кілька храмів сіл Міжгірщини. А, саме: храм Різдва Богородиці в с. Пилипець, Свято-Введенський храм села Розтока, Свято-Миколаївський храм с. Подобовець та Свято-Михайлівський храм села Келечин.

22 червня 1980 року в Свято-Успенському кафедральному соборі міста Мукачево єпископом Мукачівським і Ужгородським Саввою (Бабинець) нагороджений “камілавкою”.  

27 червня 1982 року тим же архієреєм в тому є соборі нагороджений правом носіння “наперсного хреста”.

8 липня 1983 року відповідно до наказу № 687 того ж архієрея був призначений на пастирське служіння храм на честь святої мучениці Параскеви в с. Лалово, Мукачівського району з додатковим обслуговуванням храму великомученика Димитрія Солунського парафії села Вульховиця.

25 березня 1987 року відповідно до нагородного посвідчення № 942 возведений в сан “протоієрея”. 

Джерело:

Особова справа протоієрея Іоанна Зеленяка // Архів Мукачівської Православної єпархії.

∗∗∗∗∗

Від себе особисто та Мукачівського Єпархіального управління висловлюю молитовні співчуття рідним і близьким померлого, які втратили свого молитвенника і молюся за упокій душі спочилого отця Івана. Ми глибоко сумуємо з приводу смерті достойного священнослужителя Мукачівської єпархії. Нехай Господь, упокоїть його душу в своєму Царстві.

Закликаю всіх священнослужителів Мукачівської Православної єпархії Української Православної Церкви до посиленої молитви за новопредставленого.

Вічна йому пам’ять!

+ФЕОДОР,

митрополит Мукачівський і Ужгородський

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.