Ваше Високопреосвященство, Дорогий наш Владико!

16 грудня Церква Христова молитовно вшановує пам’ять священномученика Феодора, архієпископа Олександрійського. Цей день є особливим для Вас, адже він є днем Вашого Ангела, Вашого Небесного покровителя! Це близький серцю для кожного християнина день, в який особливо виконуються слова апостола: «Пам’ятайте наставникiв ваших, якi проповiдували вам слово Боже, i, дивлячись на кончину життя їхнього, наслiдуйте вiру їхню» (Євр. 13:7). Отримуючи духовне ім’я, кожен, без винятку, служитель Церкви усвідомлює духовну пов’язаність зі своїм Небесним Покровителем, який стає не лише його молитовним заступником, але й зразком для подальшого християнського життя та служіння.

Дозвольте, Владико, висловити Вам щирі слова привітання та добрі побажання з нагоди дня Вашого Тезоімеництва!

Обравши в житті для себе шлях служіння Церкві Христовій, Ви сумлінно виконуєте ті обітниці, які дали Богові, прийнявши чернечий постриг і священний сан архієрея. Більше десяти років Ви несете архіпастирське служіння в древній Мукачівській кафедрі. Ваші невтомні та самовіддані труди на Христовій ниві сприяють вихованню чисельної пастви в дусі християнської любові та її зростанню в євангельських чеснотах. Ви несете слово Євангелія в серця багатьох людей, показуючи особистий приклад християнської віри і благочестя.

У своїх проповідях Ви звертаєте нашу увагу на те, що ми живемо в «особливий час». Час, який Ви особисто не визначаєте, як «важкий», а «особливий», тому що «для Церкви Христової в різні часи завжди були різні випробовування та виклики». Завжди! Сьогодні ми, віряни, пастирі та чернецтво декларуємо, що бути архієреєм в такий «особливий» час, Владико, важко! Проте у всі часи не всі люди були і є покликані бути «не такими», як всі! Ви є одним з таких «не таких», особливих людей. Людиною, яка по своїй природі і устрою є провідною, яка веде за собою, а не є тим, хто дає себе вести.

Господь, обравши для Вас шлях служіння Церкві Христовій, дав Вам велике любляче і водночас співпереживаюче серце. Серце, яке вміщує біль всіх нас. Навіть не просто вміщує, а робить все можливе, щоб цю біль назавжди вилікувати. Вашими надійними супутниками на цьому непростому шляху є і сили духовні, і християнські чесноти, і заслужена шана та довіра людей.

Ви є для Вашої пастви прикладом християнської любові, терпіння і повної самовіддачі справі, на яку призвав Вас Господь. Ви пробуджуєте у наших серцях ті головні почуття, без яких сьогодні не обійтися жодній людині, незалежно від віку і конфесії: віру, яка допомагає зрозуміти, що ми створені Творцем для добра, надію на спасіння в житті вічному і любов, бо «той, хто в любові перебуває, перебуває в Богові, і Бог у ньому» (1 Ін. 4:16). Ваші промови завжди наповнені глибоким змістом та проникають у найпотаємніші куточки людської душі. Вони пробуджують у нас милосердя, співчуття, прагнення піклуватися про ближнього і творити добрі справи на землі. І багато в чому завдяки таким наставникам, як Ви, наш край та його багатостраждальний народ залишаються вірними своїм моральним та духовним цінностям!

Сьогодні наша єпархія – не просто живе, вона динамічно рухається вперед. Нині слово, що було посіяне у Вашу душу Великим Предстоятелем, Митрополитом Володимиром, приносить плід, воно Вас загартовує і стверджує.

Цього року Ви, Владико, вперше в житті молитеся своєму покровителю в сані митрополита. Ваше визнання та піднесення до цієї нагороди нашим Предстоятелем, Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм є логічним результатом Ваших жертовних турбот та архіпастирського керівництва древньою Мукачівською єпархією.

На Вашій сторінці в мережі інтернет є найкращі та найсильніші слова про те, як ми Вас любимо і наскільки Ви нам потрібні. Це слова відомого святителя Миколая (Веліміровича): «Знаєте цінність свою? Вона рівнозначна кількості людей, які не можуть жити без Вашої турботи».

Нехай, Владико, в цей радісний та знаменний день осяє своїм молитовним заступництвом Ваш небесний покровитель священномученик Феодор.

Бажаємо Вам, дорогий Владико, міцного здоров’я, миру та духовної радості. Нехай Всемилостивий Господь молитвами Пречистої Своєї Матері укріпляє Ваші душевні та тілесні сили і дарує невичерпну наснагу для подальшого самовідданого архіпастирського служіння!

Нехай Вас благословляє Господь служити Йому словом правди на многії і благії літа!

Εις πολλά έτη Δέσποτα, дорогий Владико!

З любов’ю у Христі духовенство, чернецтво та вірники
Мукачівської Православної єпархії
Української Православної Церкви

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.