ЧЕРНЕЧА ГОРА. В обителі молитовно вшанували преподобного Мойсея Угрина, Печерського

8 серпня Церква Христова молитовно вшановує пам’ять преподобного Мойсея Угрина, Печерського (†1043). По особливому пам’ять святого вшановують в древньому Мукачівському Свято-Миколаївському жіночому монастирі, адже у 2018 році виповнюється вже 22 роки від дня, коли велика частина мощей архієпископом Мукачівським і Ужгородським Євфімієм (Шутак) (15.08.1934-†19.01.2000) (на кафедрі: 28.07.1989-13.01.2000) разом з тоді ще архімандритом, а сьогодні митрополитом Феодором була перенесена до Мукачівського монастиря.

Святкове богослужіння в день пам’яті преподобного Мойсея на Чернечі горі у співслужінні понад 50 священнослужителів в тому числі і з чернецтва звершив керуючий Мукачівською єпархією Української Православної Церкви, Високопреосвященніший Феодор, митрополит Мукачівський і Ужгородський.

Святкове богослужіння чудово оспівував Єпархіальний хор священнослужителів. Помолитися до святого Мойсея на святу Чернечу гору зібралося сотні прочан з міст та сіл Закарпаття.

Під час богослужіння була виголошена сугуба, коліноприклонна молитва до святого Мойсея Угрина за мир в Україні, припинення кровопролиття, мир та спокій на нашій рідній, Українській землі.

За богослужінням керуючий єпархією також звершив дияконську хіротонію випускника Сумської духовної семінарії, Мовчан Владислава.

В кінці богослужіння, за доброю традицією, започаткованою покійним архієпископом Євфімієм (Шутак) був звершений Хресний хід і молебень з чином воздвиження мощей святого Мойсея.

У своєму слові архіпастир привітав настоятельницю монастиря ігуменю Єпистимію (Щербан) та сестер зі святом та усім присутнім надав Боже благословіння. 

Після проповіді і загального благословення кожний з прихожан монастиря та паломники мали можливість вклонитися нетлінним мощам преподобного та попросити в нього заступництва і допомоги.

Нагадаємо, що в Мукачівському монастирі знаходиться велика частка мощей, а це − більша частина правої руки преподобного Моісея Угрина. Мощі святого на його історичну батьківщину в 1996 році з благословення Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України з Києво-Печерської Лаври переніс вже покійний, Високопреосвященніший Євфімій (Шутак), архієпископ Мукачівський і Ужгородський та тоді ще архімандрит, а нині вже митрополит та керуючий архієрей Мукачівською єпархією – владика Феодор. Сьогодні частка нетлінного тіла святого знаходиться в Свято-Миколаївському храмі Свято-Миколаївського Мукачівського монастиря.

Фото: Іван ФЕННИЧ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.