«A PRIORI»: Процес демонтажу та перевезення дерев’яного храму з села Медведівці до скансену в Празі

Друзі, читачі, отці та всі кому цікавий наш ресурс! З благословення керуючого Мукачівською єпархією, Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського Інформаційний відділ єпархії спільно з Богословсько-історичним науково-дослідним центром імені архімандрита Василія (Проніна) продовжує рубрику нашого сайту під назвою: “A PRIORI”.

Що це таке, і що ми публікуємо? Передусім про етимологію. За визначення Вікіпедії: Апріорі (лат. a priori − первісно) − те, що передує досвіду, є філософським терміном. Протилежний термін, апостеріорі, позначає те, що випливає з досвіду. Апріорі − саме собою зрозуміло. Це те, що випливає з попереднього, або ж є тим, що було від початку. Простіше кажучи, апріорі − це істина. А істина, як відомо, не підлягає ніяким сумнівам і існує незалежно від нашого особистого світогляду. Вона не має ніякого стосунку до поняття правда, яка може бути у всіх своя й часто помилкова.

Рубрика “A PRIORI” містить в собі публікації, передусім архівного характеру. Ідея проекту в тому, щоб читач мав можливість ознайомлюватися з церковною історією Мукачівської єпархії передусім мовою оригінальних архівних документів та джерелознавчих і літературознавчих студій.

Першою публікацією проекту стала тема геніалогії: “A PRIORI”: Моя геніалогія: що, де, коли? 

Черговим матеріалом, який продовжує нашу віртуальну студію є публікація фотографій процесу демонтажу та перевезення дерев’яного лемківського храму з села Медведівці, Мукачівського району Мукачівської Православної єпархії до скансену в Празі у 1929 році.

«Церква Святого Архангела Михаїла в селі Медведівці Мукачівського району з’явилась у 1783 році, коли була перевезена туди з Великих Лучок. Споруда датується другою половиною XVII століття.

Оскільки релігійною громадою села у кінці 1920-их років було зведено новий мурований храм, гостро постало питання збереження пам’ятки сакральної дерев’яної архітектури.

У 1929 році Народний музей в Празі за сприяння Міністерства освіти придбав храм з Медведівців. Сакральну споруду було розібрано на окремі частини, завантажено спочатку на вози, потім на вантажівки, які доставили демонтовану церкву до залізничної станції в Мукачеві. Залізницею церкву доправили до Праги.

Збирати «конструктор» у празькому скансені доручили фірмі Alois Zeman, Praha-Spořilov під наглядом інженера Антоніна Моравека.

Світлини з часопису Pestrý týden, число 30 від 27 липня 1929 року».

Фотоматеріал та коментарі до нього розміщені на ресурсі:

 https://www.facebook.com/transcarpathian.heritage.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.