УЖАНСЬКА ДОЛИНА. Архіпастирське богослужіння в селі Тихий

В перший день липня, в 5-ту неділю після П’ятидесятниці керуючий Мукачівською єпархією, Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський звершив архієрейське богослужіння в Свято-Успенському храмі села Тихий, що на Великоберезнянщині.

Зустрічали архієрея прихожани, діточки та настоятель храму – протоієрей Георгій Гецко.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство єпархії, зокрема й Великоберезнянського благочиння.

За богослужінням архіпастир підніс свою молитву за мир в Україні.

Насамкінець, архіпастир висловив подяку настоятелю храму протоієрею Георгію, благодітелям та присутнім за труди і призвав на усіх Боже благословення.

ФОТО: Віталій МУХА & Іван ФЕННИЧ

P.S. Відповідно до матеріалів https://uk.wikipedia.org село Тихий було засноване у 1588 році шолтисом. у той час тут мешкали 3 родини. Свою назву село здобуло від або від урочища, або від призвища шолтиса − Тихий. У 1599 тут проживало 20 родин, у 1715 не менше 27 сімейств. Село мало свій млин.

Щодо церковної історії села, то відповідно до джерел (Гаджега В. Додатки до історії русинів і руських церквей в Ужанській жупі: студії історично-архівні // Науковий збірник товариства «Просвіта» в Ужгороді за 1924 рік. − Рочник III. − С. 170) у селі в 1751 був храм на честь святого Архангела Михаїла. Храм був у поганому стані (найблизша руинѣ), а у 1887 − взагалі згорів. На його місці за 5 років звели мурований храм Успіння Пресвятої Богородиці. У нижній частині села стоїть капличка збудована у 1891 (Сирохман М. Церкви України. Закарпаття. − Львів: “Мс”, 2000. − С. 130-131).

Цікаве про село і храм: 

У селі Тихий знайшли церкву, можливо, древнішу за Горянську ротонду

Церква у спадщину

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.