“Уві сні та наяву: погляд Церкви на природу снів” – в Ужгороді священики та віряни спілкувалися на тему сновидінь

Недільної післяобідньої пори 13-го травня в Свято-Покровському храмі-пам`ятнику м. Ужгорода (настоятель прот. Миколай Кабаці) відбулася чергова позабогослужбова зустріч духовенства та вірників.

З благословення Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського цього разу темою обговорення на неофіційному зібранні стала проблематика снів – “Уві сні та наяву: погляд Церкви на природу снів та їхнє тлумачення».

Протоієрей Петро Грига, настоятель храму на честь Карпатських святих та протоієрей Віталій Апшай, священнослужитель Хрестовоздвиженського кафедрального собору розкрили присутнім вірянам сутність поняття “сон”, навели старозавітні цитування щодо марності віри у сновидіння та застерегли від сліпого необдуманого слідування снам, що найчастіше навіюються злими духами, відтак їм не потрібно надавати ніякого значення.

Чимало запитань лунало від людей, яких хвилювали моменти “віщих снів” чи то своєрідних попереджень під час них. Священики грунтовно роз`яснили випадки можливості привідриття людського майбутнього в такий спосіб та наголосили, що божественні одкровення відбуваються тільки у святих осіб, пророків і т.п.

“На 100% довіряти снам не можна. Однак деколи через сни нас виховує Ангел Охоронець – коли даються сновидіння за власну смерть чи рідних, щоби ми не забували за свою смертність і готувалися до відходу у Вічність. Загалом від таких позабогослужбових зібрань користь взаємна: нас, священиків, це спонукає більше читати, готуватися, а для вірників є змога перейти до іншого формату спілкування зі священнослужителями”, – зазначив протоієрей Віталій Апшай.  

“Зустрічі духовенства з людьми безперечно важливі, адже ми разом, нарівні, спілкуємося. Подеколи на своєму приході хтось із вірян соромиться чи не хоче виділятися серед інших, аби звернутися до священика з тим чи іншим питанням. На таких же загальних зустрічах більш відкрита обстановка для подібного діалогу”, – підсумував протоієрей Петро Грига.

Наступна найближча позабогослужбова зустріч відбудеться 3 червня о 1700 у Храмі Всіх Святих (вул. Легоцького) / настоятель: протоієрей Олександр Юрина. Тема: «Чому Бог не чує мої молитви?» (протоієрей Олександр Гук, протодиякон Олександр Онисько).

 Ольга ПАЛОШ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.