Вітальна адреса керуючого Мукачівською єпархією учасникам Міжнародної наукової конференції «Українська література в загальноєвропейському контексті»

Вельмишановні учасники Міжнародної наукової конференції

«Українська література в загальноєвропейському контексті»

Дух і літера завжди були і є синхронними вчителями соціуму та людства загалом. Будь-яка література будь-якого етносу, нації чи то окремої національності є відображенням культурної самоідентичності народу, який проживає в окремому краї або ж державі. Література a prioiri відображає суспільну свідомість, а через ту свідомість – і суспільне буття та дійсність. Українська література завжди була – людинознавча. Автор-літератор є de facto письменник для людей і про людей. Парадокс пера є в тому, що письменник висловлюючи текстом свої почуття, роздуми – висловлює суспільні ідеали. В церковному просторі літера та той, хто скорений нею повинні бути інші – теоантропологічні. Метою написаного має бути користь душі та духа людини.

Українська культура в загальноєвропейському контексті передусім є автентичною та неповторною. Серед тисячі національних культур, що існують в Європі вона має свою специфіку, яка і робить її неповторною й унікальною. Ця своєрідність виникла в часі. Виникла на основі не тільки географічного чинника, особливостей історичного шляху народу, взаємодії з іншими етнокультурами, але й завдяки церковному корінню нашого народу. У будь-якій національній культурі основоположною є базисною є не тільки народна культура, але той церковний простір в якому вона розвилася та народилася.

В нашому краї тонко переплетені різноманітні традиції, обряди, звичаї та література. Це лише додає пафосу в суспільне життя та робить його більш колоритним та унікальним. Полінаціональне та поліконфесійне Закарпаття є цілковитим оазисом для розвитку літературного життя у різноманітних релігійних формах та конфесіях. Сьогодні ми зібралися на наукову Міжнародну конференцію, присвячену життю української літератури в загальноєвропейському контексті. Це не випадково, адже наш край є невід’ємною сталою літературного європейського життя.

Дорогі науковці, професори, студенти, гості науковою участю нашої єпархії в форумі ми переслідували лише одну мету – сприяння науковим дослідженням, розвідкам, які сподіваємося лише сприятимуть становленню та розвитку літератури Закарпаття та Європи. Ще раз і ще раз вітаємо всіх Вас на Закарпатті. Бажаємо плідної наукової праці. Нехай Господь допомагає Вам у всіх Ваших звершеннях та благословляє всі задуми!

З повагою та любов’ю 

Архієпископ Мукачівський і Ужгородський ФЕОДОР

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.