Сьогодні, 7 квітня о 2000 в Ужгородський аеропорт було доставлено Благодатний вогонь − знак Воскресіння Христового, який сьогодні вдень зійшов у Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі.

З благословення керуючого Мукачівською єпархією Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського святиню зустрічало духовенство й Мукачівської Православної єпархії.

Після отримання святиню, одне з чудес світу, було доставлено до Мукачівського собору на честь ікони Божої Матері “Почаївської”.

Благодатний вогонь буде знаходитися цілодобово в соборі. Всі священнослужителі та віряни матимуть можливість взяти святиню та поділитися нею у всіх куточках Мукачівської єпархії.

З історії: Перша згадка про сходження Благодатного вогню напередодні Воскресіння Христового датується IV століттям. Чудо сходження Благодатного вогню, яке відбувається раз на рік, досі не пояснено наукою.

Церемонія приготування до сходження Вогню − “літанія” починається рано вранці з огляду та опечатування Кувуклії. У храмі проходять урочисті процесії вірменського, коптського і сірійського духівництва. Їх супроводжують “кавваси” − стражники в турецькій формі.

Прокладаючи шлях крізь натовп, кавваси голосно стукають палицями об кам’яні плити. Прочани скандують “Аксіос” (по-грецьки – “гідний”) і моляться різними мовами про дарування священного полум’я. Особливо емоційні представники православної арабської молоді. Сидячи на плечах один одного, вони викрикують: “Наша віра права, наша віра православна, немає віри, крім віри православної, Христос − істинний Бог”.

Опівдні від патріархії до Гроба Господнього починається головний Хресний хід на чолі з Єрусалимським патріархом. Хода завершується біля входу в Кувуклію. Всередину вносять велику лампаду, в якій повинен возгорітися вогонь, і 33 свічки − за кількістю років земного життя Іісуса.

Патріарх входить у Кувуклію в одному полотняному підряснику, демонструючи, що при ньому немає сірників чи інших засобів отримання вогню. Вхід за ним знову опечатують, і починається напружене очікування дива.

Вважається, що, якщо молитва залишиться без відповіді, це стане лиховісним знаменням для всього людства, а сам храм буде зруйновано.

Очікування триває від декількох хвилин до декількох годин. Перед сходженням вогню храм періодично опромінюють сполохи світла, схожі на спалахи фотоапарата. Іноді, за розповідями очевидців, самі собою загоряються лампади і свічі в руках тих, хто молиться.

Благодатний вогонь патріарх передає назовні через круглі віконця Кувуклії. Прочани, що стоять у перших рядах, запалюють від нього свої свічки і тут же діляться полум’ям з сусідами.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.