Вечірня з чином виносу Святої Плащаниці в Мукачівському соборі

6 квітня, у Велику П’ятницю, в день спомину Святих Спасительних Страстей Господа нашого Іісуса Христа керуючий єпархією, Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський в Мукачівському кафедральному соборі на честь Почаївської ікони Божої Матері звершив Вечірню з чином виносу Святої Плащаниці та читанням канону про «Розп’яття Господнє» і на «Плач Пресвятої Богородиці».

Згідно з уставом, вечірня у Велику П’ятницю звершується у другій половині дня. Наприкінці цього богослужіння, під час співу тропарів, зокрема «Благообразний Йосиф, з древа снем Пречисте Тіло Твоє» з вівтаря північними дверима на середину, вщент переповненого собору вірниками, була перенесена Свята Плащаниця із зображенням поховання Христа Спасителя.

Архієрею співслужило духовенство собору.

Після завершення богослужіння владика звернувся до віруючих зі словами архіпастирської настанови. В проповіді пролунав заклик до усіх вірників Мукачівської єпархії ці останні дні святого посту провести у сугубій молитві і покаянні, адже саме це є головною умовою для справжньої зустрічі Світлого Христового Воскресіння. «Саме чистота душі дає можливість всім нам у мирі, радості поринути у велич цього свята», – сказав архіпастир.

Після проповіді владика звершив мале повечір’я, на якому був прочитаний канон «Про розп’яття Господа і на плач Пресвятої Богородиці» та чин поховання Святої Плащаниці.

Фото: Віталій МУХА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.