МУКАЧЕВО. В кафедральному соборі звершено Вечірню з чином прощення

Сьогодні, 18-го лютого, в останню підготовчу неділю перед початком святого Великого посту, в кафедральному соборі м. Мукачево на честь Почаївської ікони Пресвятої Богородиці, керуючий єпархією, архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор очолив Вечірню з чином прощення.

У своєму архіпастирському слові до вірян архіпастир відмітив важливу роль посту для спасіння душі християнина. Закликав кожного в ці наступаючі дні святої Чотиридесятниці заглянути в глибину свого внутрішнього світу та очистити його сповідю та прийняттям Святих Христових Тайн для того, аби з сердечною радістю зустріти Світле Христове Воскресіння.

В євангельському читанні цієї недільної літургії йдеться про прощення гріхів: «Бо якщо ви прощатимете людям провини їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний. А коли не будете прощати людям провин їхніх, то і Отець ваш не простить вам провин ваших» (Мф. 6, 14-15).

У день Прощеної неділі за звичаєм люди просять один від одного пробачення. Люди прощають в цей день один одному образи, щоб з чистою, доброю і відкритою душею зустріти в майбутньому Воскреслого Христа.

Цього дня у храмах та чернечих обителях звершується особлива Вечірня з чином прощення. Ця традиція, як говорить нам історія, з’явилася ще в чернечому житті єгипетських ченців, які йшли в пустелю, щоб провести там всі 40 днів посту. З часом традиція Чину прощення стала частиною богослужінь і у храмах.

Вже по традиції такий чин звершується і в Мукачівському кафедральному соборі. 

Текст і фото: Іван ФЕННИЧ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.