УЖАНСЬКА ДОЛИНА. Архіпастирський візит до Свято-Покровського монастиря села Кострино

25 листопада, в суботу 25-го тижня після П’ятидесятниці, в день молитовної пам’яті святителя Іоанна Милостивого, патріарха Олександрійського (616-620), керуючий Мукачівською єпархією, Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський звершив архієрейське богослужіння в Свято-Покровському чоловічому монастирі села Кострино, що на Великоберезнянщині.

Як відомо, даний храмовий комплекс є пам’яткою церковної архітектури 1645 р. Загалом на території Великоберезнянського району діють три чернечі обителі: Свято-Покровський чоловічий монастир в с. Кострино, Свято-Володимирівський чоловічий монастирі в с. Сухий та Свято-Троїцький жіночий монастир в с. Буківцьово.  

Погожого пізньоосіннього дня, у високогірній місцині Березнянщини, свого архіпастиря разом із вірниками зустрічав намісник обителі – архімандрит Філіп (Тюх).

З нагоди дня молитовної пам’яті святого Іоанна Милостивого, патріарха Олександрійського для поклоніння вірників архієреєм була  доставлена частина мощей святителя, які зберігаються з 2011 року в Мукачівському кафедральному соборі на честь ікони Божої Матері “Почаївської” і які були вперше вивезені за межі собору.

Його Високопреосвященству під час богослужіння співслужило духовенство єпархії, зокрема й Великоберезнянського благочиння.

Особливо посиленою була молитва за мир та спокій в Українській державі.

Прикрашав літургію спів хору Свято-Троїцького храму міста Ужгорода.

Наприкінці владика звернувся до присутніх зі словом проповіді, в якій відзначив важливий й повчальний життєвий подвиг шанованого святителя Іоанна Милостивого.

Також архіпастир привітав намісника і оголосив, що кожного року, 25 листопада, в день пам’яті свят. Іоанна Милостивого, до Костринської чернечої обителі доставлятиметься частка мощей даного святого.

Насамкінець архієрей призвав на усіх Боже благословення.

Фото: Іван ФЕННИЧ

Цікавий факт: 11 жовтня 2011 року, з благословення Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля УПЦ, архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор взяв участь в передачі частини святих мощей святителя Іоанна Милостивого з Братіслави (Словаччина) до Мукачівської православної єпархії. Відтак вони зберігаються у Мукачівському кафедральному соборі на честь ікони Божої Матері “Почаївської”.

До вашої уваги пропонуємо цікаві матеріали з літопису буття даної чернечої обителі:

Архієрейське богослужіння в Свято-Покровському чоловічому монастирі села Кострино. Грудень 2013

Монашеський постриг в Костринському Свято-Покровському чоловічому монастирі

Архієрейське богослужіння в Свято-Покровському чоловічому монастирі села Кострино. Листопад 2016

Вірники Мукачева звершили паломницьку поїздку монастирями єпархії

Мукачівська молодіжка відвідала святині та монастирі єпархії

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.