УЖГОРОД. Святкове богослужіння в храмі на честь Архистратига Михаїла села Оноківці

21 листопада, у вівторок 25-го тижня після П’ятидесятниці, в день молитовної пам’яті собору Архистратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безплотних керуючий Мукачівською єпархією, Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський звершив архієрейське богослужіння в храмі на честь Архистратига Михаїла села Оноківці, що на Ужгородщині.

Перед храмом владику зустрічали численні парафіяни та настоятель храму − протоієрей Іоанн Кемінь.

Перед початком богослужіння владика звершив чин освячення оновленого іконостасу.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство міста Ужгорода та району.

На архієрейське богослужіння святкового дня зібралися сотні ужгородців.

Під час богослужіння архіпастир разом з боголюбивою паствою молилися за припинення кровпролиття та спокій в рідній Українській державі.

Після літургії відбувся традиційний обхід храму з читанням Євангелія та кропленням святою водою.

Після цього владика звернувся до вірників зі словом проповіді та привітав настоятеля і громаду з престольним святом.

В кінці архієрей призвав на всіх Боже благословення.

Фото: Іван ФЕННИЧ

Про нинішнє свято:

Святкування Собору Архистратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних встановлено на початку IV століття на Лаодикійському Соборі. Тоді ж було засудджено єретичне поклоніння Ангелам як творцям і правителям світу і затверджено їх православне шанування. Дата відзначення теж не випадкова: листопад — 9-тий місяць від березня (з якого в давнину починався календарний рік), відповідно до числа 9-ти чинів ангельських. 8-й день місяця вказує на майбутній Собор всіх Сил Небесних у день Страшного Суду Божого, який святі отці називають «днем восьмим», бо після віку цього, лік у якому звершується седмицями днів, настане «день осьмий», і тоді «прийде Син Людський у Славі Своїй і всі святі Ангели з Ним» (Мф. 25, 31).

Над усіма дев’ятьма чинами ангельськими поставлений Господом святий Архангел Михаїл. Архангели – це Божі благовісники. Вони допомагають зрозуміти таємниці духовності, пророцтв і Божої волі, зміцнюють у людях віру, просвітлюють розум світлом Євангелія. Архістратига Михаїла вшановуть як головного Архангела. Його ім’я згадується і в Старому, і в Новому Заповітах; при цьому, як правило, у Старому Заповіті імена Ангелів не фігурують, однак ім’я святого Архангела згадано декілька разів у кінці Книги пророка Даниїла (Дан.10: 13, 21; 12: 1). У Писанні він іменується «князем», «вождем війська Господнього» як головний борець зі злом, що існує у світі, звідси його церковне «ім’я» — Архістратиг, тобто старший воїн, воєначальник, поставлений над усіма ангельськими чинами. Михаїл у перекладі з єврейської означає «хто, як Бог», або «хто рівний Богу». З цього приводу св. Григорій Великий зауважує, що в той час як інші Ангели посилаються, щоб принести людям якусь звістку, Архангел Михаїл являє свій меч щоразу, коли повинна проявитися чудесна сила Божа.

За переданням, коли одержимий гординею Люцифер (у перекладі з латини — «світлоносний» або «ранкова зірка», Денниця) — віддалився від Бога настільки, що став джерелом зла, і потягнув за собою третину Ангелів, кажучи: «зійду на небо, вище зір Божих поставлю престол свій …, буду подібний до Всевишнього» (Іс. 14: 13 — 14), Архангел Михаїл перший закликав усі небесні безтілесні сили, котрі не піддалися згубному прикладу, до боротьби з диявольською спокусою: «Хто подібний до Бога? Ніхто, як Бог!». Він зі своїм військом здобув перемогу в битві проти Люцифера і його бісів (занепалих Ангелів), які були «скинуті в пекло, в глибини пекла» (Іс. 14:15). Це протиборство між добром і злом дотепер триває на землі, всі люди є його учасниками.

Святий Архангел Михаїл найчастіше зображується у військових обладунках зі списом або мечем у руці, бо і після перемоги в піднебесній битві Архістратиг не перестає боротися за славу Бога і за справу порятунку людського роду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.