У післяобідню пору недільного сонячного дня, 5 листопада, керуючий Мукачівської єпархією, Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський звершив чин освячення поклонного Хреста в с. Білки, що на Іршавщині.

Величний, різний дубовий 5 метровий поклонний Хрест було встановлено на сільському цвинтарі, неподалік села.

На освяченні були присутні чернецтво та священнослужителі Іршавського та Мукачівського благочинь. Разом благочинним Іршавського благочиння, протоієреєм Георгієм Чулей та благочинним міста Мукачева, протоієреєм Петром Лях участь в молитві також взяли сотні прихожан та безпосередньо меценат Симко М.О., старанням якого було встановлено Хресне знамення.

Після уставного чину освячення, владика щиро подякував всім хто доклав зусиль, аби ця святиня була встановлена.

Після освячення архіпастир у своєму зверненні до присутніх акцентував увагу на важливість Животворящого Древа – Хреста Господнього, через яке ми маємо можливість бути чадами Божими, дітьми Церкви Христової.

Фото: Віталій МУХА

Нагадаємо, що повний розпис відкритої каплиці над поклонним Хрестом було завершено ще в листопаді 2015 року. Унікальність фресок, що є на стінах споруди полягає в тому, що вони були виконані відповідно до сюжетів Дечанського сербського та Ферапонтового монастирів.

«Для розпису взято сюжети з Дечанського сербського монастиря про чудеса Господні. Тут домінує тематика Воскресіння із мертвих (сина Наінської вдови, дочки Іаіра та Лазаря чотириденного), також використано сюжет з Ферапонтового монастиря із циклу Акафіста до Богородиці, а точніше на 12 кондак – «Благодать дати восхотев…». Основа композицій прикрашена орнаментами з мармуру та медальйонами, композиції розділені рослинним орнаментом, який сходиться в верхній частині стелі з головним медальйоном» – написав тоді на офіційній сторінці іконописної мастерні «Єлеон», іконописець, учасник іконописної майстерні «Єлеон», голова єпархіального Відділу по іконопису та храмовому розпису Віталій Преображенський.

 Детальніше про цю подію читайте: В Білках завершено унікальний розпис каплиці з сюжетами Дечанського сербського монастиря

P.S. Не так давно майстри іконописної майстерні «Єлеон», що діє при Мукачівській єпархії закінчили розпис куполу каплиці, освяченої на честь святителя Ігнатія Кавказького (Брянчанинова), розташованої неподалік села Долина, що належить скиту Свято-Успенської Святогірської Лаври.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=TJafh3pjXRw&w=560&h=315]

Як відомо, Іршавщина славиться побожністю вірян, що виражається їхнім особливим шануванням Хрестного Знамення. За останні 5 років у цьому куточку Закарпаття було встановлено декілька поклонних Хрестів, зі світлинами яких пропонуємо ознайомитися в наступних матеріалах:

На Іршавщині освячено ще один поклонний хрест

Хресний хід та освячення поклонного Хреста в селі Приборжавське (+ВІДЕО)

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.