УКРАЇНА-ГРУЗІЯ. Завершилася паломницька поїздка священнослужителів та вірян єпархії до святинь грузинської землі

З по 18 по 25 жовтня з благословення керуючого Мукачівською єпархією, Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського відбулася паломницька поїздка до святинь Грузії.

Участь в паломництві взяли священнослужителі та віряни єпархії. Зокрема, кліриками єпархії були: секретар Мукачівської єпархії, протоієрей Віктор Місо, благочинний Мукачівського благочиння №2, настоятель Свято-Вознесенського храму в с. Великі Лучки, протоієрей Михайло Пак, клірик вказаного храму, протоієрей Іван Пак, настоятель Свято-Вознесенського храму м. Мукачева, протоієрей Георгій Ковач, голова Соціального відділу Мукачівської єпархії, клірик Свято-Покровського храму-пам’ятника, що в м. Ужгород, протоієрей Феодор Горшков.

«Про Грузію, її християнський спадок, природні та культурні принади можна писати і розповідати дуже багато… Та є речі, переживання, емоції, спілкування, внутрішні перевороти, які неможливо передати ні словами, ні фото чи відео. Є лишень заклик – відвідайте і відчуйте самі» – діляться своїми враженнями від побаченого та почутого в Грузії пілігріми.

Загалом, під час поїздки паломники вклонилися та відвідали багато святинь…

Нас зустрічав і монастир Гергеті, неподалік Казбеку, вершини бокового хребта Великого Кавказу. Через важкодоступність храму тут неодноразово переховували під час ворожих нападів хрест св. Ніни. Завдяки місцевим жителям селища Казбегі (1750 м на рівнем моря) ми за мить опинились на вершині біля старовинних стін монастиря (зараз там подвизається один монах).

…Далі була дорога до Тбілісі. Примітним є те, що, з часу заснування міста (V ст.) як столиці Грузії, багато визначних місць отримали назви, ідентичні Єрусалимській святій землі. Вечірній Тбілісі у прямому значенні слова сяяв вогнями: освітлені храми, мости, пам’ятники, вулички, державні установи – усе притягувало погляд, викликало захоплення. Одним словом, вечірній Тбілісі заворожив, і в його неперевершеності ми мали змогу переконатись в однин з вечорів, коли пішки піднялись до фортеці «Нарікала», на території якої на одному з високих пагорбів поставлений хрест, що ніби осіняє усю столицю. Біля нього, на завершення одного з днів паломництва, лунали подячні церковні піснеспіви паломників.

Отож, Господь сподобив вклонитися, відвідати та помолитись у таких святинях Грузії:

– новозбудованому кафедральному соборі Самеба (в перекладі «Свята Трійця»), що є одним з найвищих у православному світі. Собор та весь комплекс Лаври збудований стараннями Католікоса-Патріарха Грузинської Православної Церкви Іллі ІІ на горі святого пророка Іллі; містить 10 вівтарів, чоловічий монастир, резиденцію Патріарха, духовну академію. Тут знаходиться шанована ікона «Святої Трійці», що намальована Патріархом Грузії Іллею ІІ. Храм збудований на пожертви жителів Грузії і вміщує одночасно 15 000 людей.

– найдревнішому храмі столиці Анчісхаті. Це церква Різдва Діви Марії. Вона датується VI століттям. В храмі протягом 200 років зберігався Нерукотворний Образ Христа, який, згідно передання, був вручений царю Авгарю. Зараз цей образ зберігається в Національному музеї Грузії.

– Сіонському соборі (VI – VII ст), що освячений в ім’я Успіння Пресвятої Богородиці, названий в честь Ієрусалимського Сиону. Тут знаходиться велика святиня грузинського народу – хрест рівноапостольної Ніно, зроблений із виноградної лози і перевитий її власним волоссям.

– храмі Святого Давида, що знаходиться на Святій горі Мтацмінда або гора сирійського Отця Давида, де знаходиться пантеон видатних грузинських діячів –покояться великі сини Грузії.

– храмі Метехі (ХІІІ ст.). ,Це древня цитадель – фортеця та резиденція грузинських царів. За переданням, тут молилась цариця Тамара. Під спудом храму похована перша грузинська мучениця Шушанік, вбита своїм чоловіком – вогнепоклонником у V ст. н.е. перед храмом стоїть бронзова кінна статуя засновника міста Тбілісі царя Вахтанга Горгасалі.

– «Другому Єрусалимі». Саме так називають стародавню столицю Грузії місто Мцхета (засновано в І ст. до Різдва Христового царем Мцхетосом), адже такої кількості святих і культових місць, як у Мцхеті, немає більше в усій Грузії. Зараз це передмістя Тбілісі. Сюди принесла благу звістку свята Ніно Каппадокійська, тут на горі на місці унікального злиття двох рік Кури та Арагви нею був поставлений дерев’яний хрест. У VI столітті (585- 604 рр.) при царі Степанозі була зведена над хрестом церква. За 1500 років її інтер’єр практично не змінився. Тепер це монастирський храм Джварі (з грузинської «храм Святого Хреста»).

– жіночому монастирі Самтавро (ХІ ст.), в якому поховані цар Міріан і його дружина Нана – першими прийняли християнство від св.. Ніни у 337 році. Як свідчить переказ, тут свята Ніно переховувалася від гонителів. На території монастиря неподалік башти, де здійснював свій подвиг затворництва, похований старець Гавриїл (+1996 р.), до якого за молитовним заступництвом притікають грузини. З його могилки благословляють брати землю для зцілення тілесних немочей.

– кафедральному соборі «Светісховелі» (в перекладі «Стовп Животворящий») в честь 12 Апостолів. Це духовне серце Грузії з XI ст. Він відомий усьому православному світу як місце, де зберігається одна з найбільших святинь християнства – Хітон Господній, привезений у Грузію одним єврейським равином для своєї сестри – християнки (нині свята Сидонія). У цьому ж храмі під спудом зберігається і мантія Пророка Іллі. Тут поховані грузинські царі, патріархи, тут відбувались найголовніші церковні події, зокрема, інтронізація Патріарха.

Проїжджаючи гірські райони та долини грузинської землі, паломники милувались красотами Алазанської долини, Кахетії за вікном автобуса, дивувались збереженим свідкам християнізації кавказького краю попри постійні війни, що точились на території Грузії:

– Бодбе, жіночий монастир, обитель, де покоїться свята рівноапостольна Ніна. За переказами, саме в Бодбе в 335 році померла Свята у віці 60 років, пройшовши через всю країну, зцілюючи хворих і навертаючи народ до істинного Бога. В 1889 році був відкритий жіночий монастир Святої рівноапостольної Ніно. Тут знаходиться Чудотворна Іверська ікона Пресвятої Богородиці.

– чоловічий монастир Алаверді. Кафедральний собор в однойменному селищі – один з найзнаменитіших середньовічних храмів Грузії. Він був споруджений на початку XI століття. До будівництва Святої Трійці в Тбілісі собор Алаверді був найвищою церковною спорудою Грузії (50 м).

– монастир Гремі.

– печерний монастирський комплекс Вардзіа (ХІІ-ХІІІ ст). Ця печерна обитель в долині річки Кура була побудована при підтримці св. цариці Тамари, яка часто тут молилась. Вздовж лівого берега Кури протяжністю 900 м висічено до 600 приміщень: церкви, келії, трапезні, кладові. Приміщення комплексу простягаються на 50 м в глибину скелі і піднімаються на висоту у 8 поверхів. В одній з печер є басейн з джерельною водою. Наприкінці XVI ст. монастир захопили турки, які спалили монахів прямо в храмі. У ХІХ ст. відродилось чернече життя. Головна церква Успіння Пресвятої Богородиці на стінах церкви збереглися унікальні фрески, які зображають царицю Тамару, її батька та картину Страшного суду

– жіночий монастир Шуамта (ХVI ст) – за переданням був побудований кахетинською царицею Тіною, яка ще в дитинстві бачила пророчий сон і впізнала вказане у сні місце побудови святині, коли була дружиною кахетинського князя Левана. Пізніше, в цьому монастирі прийняла постриг сама цариця Тіна.

Відвідання сакральних пам’яток Іверії гармонійно поєднувалось із оглядом культурної спадщини, унікальних природних перлин, як то всесвітньо відомого лікувального боржомського джерела; міста Сігнагі – міста, яке славиться своєю однойменною фортецею, що входить до списку найвідоміших великих фортець Грузії; мосту Миру у Тбілісі – символічного мосту із минулого в майбутнє (є одним з найскладніших за архітектурою у світі) та ще одного тбіліського символу – сірчаних бань, що знаходяться у старовинному «банному кварталі», з якого, практично, розпочато будівництво столиці.

ТЕКСТ і ФОТО:

протоієрей Віктор Місо, секретар Мукачівської єпархії

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.