УКРАЇНА-ГРЕЦІЯ. Керуючий єпархією взяв участь в закладанні наріжного каменю нового храму Дохіарського монастиря

З благословення Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Онуфрія, Митрополита Київського і всієї України з 23 жовтня з паломницькою поїздкою до святинь Гори Афон (Греція) перебуває керуючий Мукачівською єпархією, Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський.

В рамках відвідування чернечих обителей Афону на запрошення ігумена Дохіарського монастиря, ієромонаха Григорія 23 жовтня владика Феодор взяв участь в закладанні нового монастирського храму на честь ікони Божої Матері Утоли моя печалі.

На священнодійстві, торжественному чині закладання наріжного каменю у фундамент нового храму були присутні паломники з України та інших держав світу.

Від імені ігумена Дохіарського монастиря, благочинний чернечої обителі, ієромонах Гавриїл щиро подякував ктитору та будівничому вищезгаданого храму, народному депутату України Балога В.І. за спорудження нової святині.

Отець Гавриїл побажав меценату Божої допомоги в цій благій та святій справі.

Нагадаємо, що монастир Дохіар (грец. Μονή Δοχειαρείου) — грецький чоловічий православний монастир на Святій горі Афон, займає в святогірській ієрархії десяте місце. Розташований на південно-західному узбережжі півострова Айон-Орос, на південь від монастиря Ксенофонта.

Вважається, що монастир Дохіар заснований у 10 столітті, проте обставини, пов’язані з моменту його створення, є спірними. Згідно з деякими джерелами, монастир спочатку був заснований в районі порту Дафні наприкінці 10 століття Євфимієм, учнем святого Афанасія Афонського та келаря (грец. δοχειάρης — келар) Монастиря Великої Лаври. Згідно з іншими джерелами, монастир заснований ченцем Данилом Дохіаром між 1030-1032 роками.

Невдовзі після свого заснування, монастир припинив своє існування, ймовірно, від частих піратських нальотів, франкської окупації Афону і після захоплення Константинополя латинянами в 1204 році. Втім ченці розпочати будівництво монастиря наново. У 14 столітті монастир Дохіар отримував допомогу від імператор Іоанн V Палеолог і сербського короля Стефана Душана. Головна церква (католікон) монастиря побудовано в середині 16 століття за фінансової підтримки Олександра і Роксандри, валаських господарів, та Іоанна Лапуснеаноса. Під час османської окупації Афона та впродовж війни за незалежність в 1821 році монастир Дохіар втратив майже всі свої скарби та майно.

Головний храм, побудований на фундаменті старого храму присвячений Архангелам Михаїлу і Гавриїлу. Фрески католікону створені майстром Георгієм, представником критської школи 1568 році та іншим цілком невідомим майстром в 1783 році. Сучасний монастир крім католікону має 10 каплиць. Престольне свято — 8 листопада за юліанським календарем.

https://uk.wikipedia.org

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.