Навколо Ужгорода звершено молитовний Хресний хід (+ФОТОРЕПОРТАЖ)

Коли когось по-справжньому любиш, то найкращим доказом цього є проявлені конкретні діла, поєднані з молитвою. Ось так у ніч з 28 на 29 вересня, мешканці обласного центру Закарпаття з молитвою на устах Хресним ходом обійшли  своє рідне місто, з любов’ю молячись за мир і спокій Української держави.

Хресний хід навколо Ужгорода з благословення Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського відбувається щорічно з 2014 року, напередодні вшанування ікони Божої Матері «Призри на смирення», яка й супроводжує учасників Хресного ходу.

О 18:50 частина вірників рушила Хресною ходою від Свято-Хрестовоздвиженського кафедрального собору, доправивши ікону Божої Матері “Ужгородську” до Свято-Троїцького храму (район Боздошського парку).

Саме там, о 19.30 духовенство звершило молебень за благословенний початок молитовного шляху.

Хресний хід стартував о 20 годині.

Протягом ночі велика кількість людей (близько 400), священики, молодь, сім’ї з маленькими дітками у візочках, люди старшого віку з молитвою на вустах просили у Бога  миру та захисту від лиха рідному місту Ужгороду, Закарпатському краю і Україні.

Шлях Хресного Ходу проліг від Боздошського парку у сторону Нового району, вул. Легоцького, відтак на Минай-Розівку-Кінчеш-Баранинці-об’їзною дорогою – до словацького кордону – вул. Собранецьку-Закарпатську-Загорську, Баб’яка і знов до храму у Боздоші, де було відслужено ранкове богослужіння.

Супроводжували учасників Хресного Ходу клірики єпархії: благочинний м. Ужгорода, настоятель Свято-Троїцького храму м. Ужгорода – протоієрей Володимир Гуй, духівник Свято-Троїцького жіночого монастиря с. Буківцьово Великоберезнянського району, ієромонах Рафаїл (Король), намісник Ужгородського Свято-Воскресенського чоловічого монастиря архімандрит Марк (Куштан) з братією.

Молитовну Ходу супроводжувала й зменшена копія ікони Божої Матері «Ужгородська» з кафедрального собору.

Вірники здолали орієнтовно 31 км, що, до слова, майже дорівнює кілометражу Хресного ходу до с. Домбоки Мукачівського району на свято ікони Божої Матері «Скоропослушниця» – 35 км. Тривалість склала майже 10 годин.

Протягом усього шляху Хресний хід супроводжували автомобілі Національної Патрульної поліції.

Під час Ходи особлива увага була приділена і молитві за усіх загиблих у смуті у нашій країні та прощенню їхніх гріхів. Як зазначають учасники Ходи, під час молитовного шляху у немічному тілі відчувається присутність Божої сили, яка надзвичайно допомагає, і за твердженням багатьох, тільки завдяки їй вдається пройти нелегку дорогу.

Символічним є те, що Хресний Хід відбувається опісля Дня міста обласного центру Закарпаття, а також на другий день після престольного свята кафедрального собору Ужгорода.

Нагадаємо, з благословення правлячого архієрея в Мукачівській єпархії проводяться щорічні Хресні ходи, наймасштабніші з них: до свята ікони Божої Матері «Скоропослушниці» Ужгород-Домбоки Мукачівського р-ну (з 21 на 22 листопада); літній Хресний Хід Ужгород-Домбоки (з 12 на 13 липня); навколо Ужгорода (з 28 на 29 вересня); Хресний хід самим містом Ужгород – від Свято-Воскресенського чоловічого монастиря до скита на вул. Загорській ( серпень); до свята перенесення мощей святителя Миколая Ужгород-Мукачево (з 21 на 22 травня). Окрім того, велика кількість вірників єпархії щороку бере участь у Великому Хресному ході з Кам’янця-Подільського до Почаєва (з 19 до 25 серпня). 

Фото: Ольга ПАЛОШ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.