УЖГОРОД. Архієрейське богослужіння в день престольного свята кафедрального собору

Воздвиження Хреста Господнього – престольне свято Свято-Хрестовоздвиженського кафедрального собору м. Ужгорода.

Уже за традицією урочисте богослужіння в цей день, 27 вересня, очолив керуючий Мукачівською єпархією – Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський.

Зустрічали архієрея діточки та молодь собору на чолі з настоятелем – протоієреєм Димитрієм Сидором.

Помолитися зі своїм архіпастирем в собор зібралися тисячі вірян.

Перед початком Божественної літургії владика звершив чин освячення новорозписаного іконостасу.

Його Високопреосвященству під час богослужіння співслужили священнослужителі єпархії, зокрема Ужгородського благочиння.

Участь в літургії взяли й представники влади, зокрема міський голова Ужгорода – Богдан Андріїв.

Оспівував Божественну літургію хор кафедрального собору (регент – о. Феодор Копинець).

Після заамвонної молитви був звершений рідкісний чин Воздвиження Хреста Господнього.

Насамкінець владика Феодор звернувся до вірників зі словом проповіді, в якій відзначив важливе значення Хреста Господнього в житті кожної людини.

– “Речі, які ми сьогодні звершили, можуть сколихнути душу й вплинути на нас, показати марність та безкорисність багато чого в світі – а це саме є: Божественна літургія, звільнення від гріхів людей через таїнства Сповіді й Причастя, а також Воздвиження Животворящого Хреста Господнього.

Усе, що пов’язане з Хрестом – центром Вселенної, безсумнівно пов’язане з Голгофою, розділенням гріха і добра, темного і світлого, небесного і земного. Хрест є запорукою, серцевиною і центром духовного життя віруючої людини, нашого безстрашшя, непохитної православної віри. Тому, дивлячись на Хрест, просімо собі в Бога прощення!

І ще одне. Іноді ми хочемо бачити в комусь духовність, особливе виправлення життя, але з чого починається духовність? Безпосередньо з мене, з вас всіх, хто тут стоїть в храмі та інших людей без винятку! В сьогоденні в суспільстві розвинені поняття противоріч до чогось, що не завжди буває позитивним. Наприклад, «Що не можна робити в те чи інше свято…» – це, дорогі браття і сестри, неправильний і не християнський підхід! Більш доречно було б сказати: «що можна робити» в той чи інший святковий день, а краще «що потрібно робити»! У кожне свято можна, що найголовніше, молитися і долучатися до звільнення від гріхів, робити добрі справи, примирюватися один з одним, – через це наша душа отримує очищення”, – серед іншого зазначив у своєму архіпастирському слові владика.

Також архієрей привітав настоятеля собору − протоієрея Димитрія Сидора, соборне духовенство та народ Божий з престольним святом, після чого призвав на всіх Боже благословення.

Фото: Віталій МУХА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.