21 вересня в четвер 16-го тижня після П’ятидесятниці, в день Різдва Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії керуючий Мукачівською єпархією Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський звершив архієрейське богослужіння в Мукачівському кафедральному соборі на честь Різдва Богородиці, що в мікрорайоні Росвигово.

Архієрею співслужило духовенство собору, інших храмів Мукачева та чернецтво єпархії. Під час Божественної літургії владика разом з духовенством підніс молитви за мир в нашій рідній Українській землі.

Після причастя вірників архіпастир виголосив проповідь про зміст і сенс події народження у світ Приснодіви Марії. Зокрема закцентував увагу на природі радості в події Різдва Богородиці, Її місці та присутності у нашому повсякденному житті. Її заступництві в нашому житті та наших молитов до Неї.

«Сьогодні ми, згадуючи це свято, згадуємо і про те, що Різдво Твоє, Богородице Діво, радість принесло всій вселенній. І ми знаємо, що радість, нажаль, також буває різною. Про яку радість йдеться в нашому святі? Радість буває і гріховною, коли людина грішить і радіє. Але після цього приходить туга і смуток. Бувають також і радості природні, коли батьки радіють за своїх дітей, коли радіють народженню дитини, коли люди радіють якимось успіхам у трудах, у своїй діяльності, хтось радіє кар’єрному росту, але всі ці радості тимчасові. І лише та радість, яку ми святкуємо у святкуванні Різдва Богородиці, це та радість, яку від нас не віднімає ніщо. Якщо радості тимчасові віднімаються з плином часу, тьмяніють, змиваються хворобами, якимось горем, зрештою смертю, то радість, яку сповіщає Різдво Богородиці, ніхто і ніщо ніколи не відніме в нас. Якщо ми будемо перебувати в єднанні з Господом нашим і Спасителем, якщо ми дійсно будемо чадами родини Божої, якщо ми будемо перебувати в єднанні, від якого нас може віддалити лише гріх. Якщо ж ми віддаляємось через нашу гріховність, то Господь дає нам можливість повернутись в родину через покаяння, через сповідування своїх гріхів, своєї провини. Він як милостивий Отець прощає нас, і тут ми також, коли каємось, коли відчуваємо свою провину, ми знову звертаємось до заступництва Тієї, Різдво якої ми святкуємо, – заступництва Богородиці Приснодіви Марії. Тому що моління Матері умилосердить Владику. І Господь помилує нас. Сьогодні народилася Та, яка удостоїлася стати Матір’ю Божою, Господа нашого Спасителя Іісуса Христа» − відмітив архієрей.

Далі вже по традиції був звершений урочистий молебень, після чого архієрей призвав на усіх Боже благословення.

Фото: Сергій ЛАВКАЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.