Флористична оздоба до свята Успіння Божої Матері

Уже найближчого понеділка, 28 серпня, будемо молитовно відзначати Успіння Пресвятої Богородиці. Воістину такого величного дня усе навколо має бути благоліпним і прославляти Владичицю Неба і землі. До цього торжественного свята ми вирішили звернути увагу на тему, актуальну для всіх храмових приходів, а також обителей – квітковому прикрашанні плащаниці Божої Матері та аналойної ікони згідно з флористичними й церковними правилами.  Роз’яснити нам це питання  радо погодився Олександр Алмашій, член  молодіжки на честь Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана) села Кучава Мукачівського району, який у храмі на честь пророка Іллі відповідає за створення квіткових композицій і на високому рівні володіє церковним флористичним мистецтвом.   

– Божою милістю вже зустрічаємо свято  Успіння Пресвятої Богородиці, і я готовий в черговий раз поділитися з читачами маленькими секретами церковної флористики.

Так, як завжди, розпочну з палітри кольорів. На Успіння Богородиці, як правило, священик одягає ризи сині або блакитної палітри, і вже від цього ми починаємо відштовхуватися до кольорів квіткових композицій!

А ось тут питання!!! Де нам взяти сині квіти??!!
Зазвичай використовують білу хризантему або гвоздику і фарбують їх в блакитний колір. Тому ви, можете скористатися й таким способом вибору квітів.

Але, на мою думку, фарбовані квіти дивляться не так, як справжні (ну, нефарбовані). Тому я раджу використовувати нефарбовані квіти!!! Церковна флористика говорить нам про те, що основним кольором цього свята є блакитний, а кольори квітів можуть бути: білими, рожевими, масляними, персиковими та всіма відтінками цих кольорів. Будь ласка, зауважте: всі відтінки цих кольорів, окрім темних – червоного, бордового, темно-рожевого, фіолетового. А ось бузковий буде в самий раз!

Щодо кольорової гами ми розібралися. Тепер щодо самих квітів. Тут ми можемо використовувати такі як хризантема, гвоздика (як одноголову, так і кустову), еустому, троянду (теж і одноголову, і кустову), фрезію, дендробіум, гіпсофілу. Ну зелень, по можливості.

Тепер про складання квітів. Тут можуть бути два варіанти: або це аналойна ікона, або плащаниця.

Якщо аналойна ікона, то ви самі вибираєте чи прикрашаєте ікону за квадратною формою, чи конусоподібною.

Якщо ж це плащаниця, то основою буде дріт, на який ми нав’язуємо малесенькі букетики зелені з квітами.

В основному це все! Хочеться всім нашим читачам побажати успішних проектів та Божої допомоги, бо без цього ніяк! Перед створенням проекту також не забудьте взяти благословіння від настоятеля того храму, в якому будете працювати!

Усім бажаю зробити квіткове оформлення якнайкраще та зі святом всіх! Якщо ж буде необхідна моя допомога, то звертайтеся за тел.: 0995372360 або через сторінку у Фейсбуці: https://www.facebook.com/profile.php?id=100008188899896&fref=ts. Усім буду радий допомогти!

Розмову вела Ольга ПАЛОШ

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.