До Мукачівської православної єпархії прибула ікона Божої Матері «Призри на смирення»

У неділю, 2 липня, в обласному центрі Закарпаття відбулася зустріч чудотворної ікони Божої Матері «Призри на смирення» зі Свято-Введенського чоловічого монастиря м. Києва.

Як ми вже повідомляли, з 2 до 8 липня  в Мукачівській православній єпархії перебуватиме вказана ікона в рамках загальноукраїнської Хресної ходи, яка проходить з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія і приурочена до свята Хрещення Київської Русі і дня пам’яті святого рівноапостольного великого князя Володимира.

На зустріч чудотворній іконі  вийшло духовенство єпархії і парафіяни на чолі з керуючим Мукачівською єпархією, Високопреосвященнішим Феодором, архієпископом Мукачівським і Ужгородським.

Відтак вірники разом з духовенством молитовно пройшли Хресним ходом відстань у 500 метрів, несучи ікону до Свято-Хрестовозвиженського кафедрального собору.

Занісши ікону до центру храму, архієрей зі священнослужителями і народом звершили акафіст і моління до Пресвятої Богородиці.

Після цього владика Феодор звернувся до присутніх з архіпастирським словом.

– Вперше за історію Закарпаття, список чудотворної ікони «Призри на смирення» відвідує наш благодатний край. Блаженніший Митрополит Онуфрій благословив, щоб з Свято-Введенського монастиря м. Києва до нас прибув цей чудотворний образ, який за останні часи прославився багатьма чудами зцілень. Ми будемо благати й молити Божу Матір за, мабуть, найголовніше прохання – щоби Вона благословила нашу землю миром, щоб нарешті на сході України запанував мир, щоби слово «війна» відійшло в історію і ніколи не повторювалося в нашій державі і загалом в цілому світі. Ну і, звичайно, кожна людина в своєму серці має таємні прохання, бажання, сердечний біль, різні думки, які висловлюватиме Божій Матері. Ми переконані і є в тому свідчення, що Пресвята Богородиця завжди допомагає і слухає наші молитви – тим більше перед цим чудотворним образом. Віримо, що Божа Матір благословить кожну людину, яка за період тижневого перебування Її ікони в храмах і обителях нашої єпархії, вклониться до Неї, – зазначив архієрей.

Далі духовенство і вірники з великою шаною вклонялися до чудотворного образу Божої Матері.

Потім відбулося всенічне бдіння, яке звершило духовенство кафедрального собору.

Взяли участь в зустрічі ікони й представники влади, зокрема міський голова Ужгорода Богдан Андріїв.

Нагадаємо, ікона перебуватиме в кафедральному соборі Ужгорода до 7 години ранку вівторка. За цей період перед великою святинею священнослужителі єпархії правитимуть молебні з акафістами.

Подаємо детальний графік перебування ікони в різних куточках Закарпатського краю і Мукачівської православної єпархії зокрема.

Фото: Віталій МУХА

 

ГРАФІК

перебування чудотворної ікони Божої Матері

«Призри на смирення»

(Свято-Введенський чоловічий монастир, м.Київ)

в Мукачівській Православній єпархії

Дата перебування Час перебування за к.ч Місце перебування
2-4 липня 1600-0700 Хрестовоздвиженський кафедральний собор, м. Ужгород
4 липня 800-1700 Кафедральний собор на честь Почаївської ікони Божої Матері, м. Мукачево
4-5 липня 1800-0700 Свято-Миколаївський жіночий монастир, м. Мукачево
5 липня 0900-1600 Свято-Петро-Павлівський храм, с. Білки, Іршавського району
5-6 липня 1700-1100 Свято-Покровський храм, с. Приборжавське, Іршавського району
6-7липня 1300-0700 Свято-Троїцький-Кирило-Мефодіївський жіночий монастир, м. Свалява
7 липня 900-1400 Свято-Вознесенський храм, с. Великі Лучки, Мукачівського району
7-8 липня 1600-0600 Свято-Петро-Павлівський храм, с. Нижні Ворота, Воловецького району
8 липня 0900-1300 Свято-Миколаївський храм, м. Перечин

 

З історії:  Вперше ікона Божої Матері «Призри на смирення» явилася в 1420 році на Кам’яному озері в Псковській області. Можна припустити, що ця подія відбулася для розради і підбадьорення псковичів в період великого лиха, голоду, що вибухнув над Псковською областю.

У Псковському літописі зустрічається згадка про цей образ:

«В літо 6934 (1426), тоя ж осені, бисть знамення від ікони святої Богородиці, на Камені озері, у Василя у двору: йшла кров з правого ока, і на місце капала, де стояла, і на шляху йшла кров, як везли від ікони в убрусі, як в Псков проводжали  ікону Пречистої, місяця вересня в 16, на пам’ять святої великомучениці Євфимії».

Ікона була перевезена в Псков і зберігалася в соборному Троїцькому храмі. На згадку цього перенесення, святкування на честь ікони було встановлено 29 вересня. Стародавній образ «Призри на смирення» не дійшов до наших днів. У XIX столітті вже не зустрічається згадок про стародавню ікону, яка перебувала в Троїцькому соборі, і, можливо, яка загинула під час одного зі стихійних лих.

Списків ікони «Призри на смирення» відомо небагато. Один з них кінця XVII в. знаходиться і понині в Київському Флорівському Вознесенському жіночому монастирі.

Другий – ікона Божої Матері «Призри на смирення» – прикрашає головний храм в Київському Свято-Введенському чоловічому монастирі.

Іконографічно образ Божої Матері «Призри на смирення», належить до типу «Путеводительниця» («Одигітрії»).

22 листопада 1995 року Священний Синод УПЦ визнав ікону Божої Матері «Призри на смирення» чудотворною.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.