СВАЛЯВА. Престольне свято Свалявського Свято-Тройце-Кирило-Мефодіївського жіночого монастиря

В третій день Святої Трійці, 6 червня, керуючий єпархією, Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський з архіпастирським візитом відвідав Свалявський Свято-Тройце-Кирило-Мефодіївський жіночий монастир, в якому звершив святкове богослужіння.

Біля соборного храму, при вході, архієрея з квітами зустрічала настоятельниця монастиря – ігуменя Ніна (Мізун) з сестрами обителі та численне духовенство.

Божественну літургію разом з духовенством єпархії владика звершив в головному соборі обителі, який не вміщав великої кількості вірників.

Його Високопреосвященству співслужили понад 60 священнослужителів Мукачівської, а також Хустської єпархій.

Особливо посиленою була молитва за мир в Українській державі.

Оспівував богослужіння єпархіальний хор під керівництвом Ф.Небесного.

В кінці літургії був звершений хресний хід з уставним читанням Євангелія та молитов на освячення царини.

Насамкінець владика звернувся до вірників та насельниць монастиря з архіпастирським словом настанови.

– Чи теплий Святий Дух? Так, Він теплий, Він зігріває, збирає воєдино, допомагає й укріпляє – інакше би ні одна істота, Богом створена, не могла би жити! Але теплота Святого Духа відчувається не фізичними нашими відчуттями. Адже живемо ми в суспільстві, де іноді, дуже часто, буває холод – холод гріха, пристрастей, пороків і беззаконь. А ось теплота Святого Духа, яка завжди зігріває, відчувається в храмах Господніх і Таїнствах Церкви Христової. Буває так, що на душі тьма, пекло, смуток – війна йде в душі нашій! Достатньо тільки помолитися усердно з покаянням, призиваючи Ім’я Сладчайшого Господа Іісуса Христа і в душі настає тишина, із тьми – світло, із відчаю умилення, а із недобрих відчуттів – світлість на наших безсмертних душах.
У дні пам’яті Тройці Всесвятої можемо тільки подякувати Богу, що ми народилися в світ, маємо можливість бути православними християнами і безкомпромісну можливість служити Євангельській вірі. Ми можемо, наскільки це можливо, страждати за Христа та Істинну, канонічну й законну Церкву, яку тепер, на превеликий жаль, хочуть принизити, оббрехати і усіляко злословити. Жарти з Богом завжди дуже небезпечні! Але ми вірно будемо стояти і будемо відданні ідеалам єдиної спасительної канонічної Православної Церкви, – наголосив у слові проповіді владика. 

На завершення архіпастир висловив щиру подяку настоятельниці – ігумені Ніні за великий та жертовний місіонерський подвиг, який несе обитель в краї.

А також привітав одну з найстарших насельниць монастиря, маму настоятельниці – схимонахиню Ксенію з Днем Ангела.

Після цього владика призвав на усіх Боже благословення.

Фото: Віталій МУХА 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.