Церковно-сільський музей в Приборжавському став окрасою мальовничого села

У переддень Міжнародного дня музеїв, який щорічно відзначається 18-го травня, ми вирішили розповісти про Церковно-сільський музей, який п’ять років тому у селі Приборжавському освячував керуючий Мукачівською православною єпархією Високопреосвященнійший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський.

Ми попросили протоієрея Олександра Ряшка, настоятеля Свято-Покровського храму с. Приборжавське Іршавського району, детальніше розказати про те, як виникла ідея створити музей, які експонати можна побачити в ньому і те, наскільки важливим є збереження давньої автентики краю.

– Дуже приємно, що ви звернули увагу на Приборжавське і, зокрема, на наш Церковно-сільський невеличкий музей, – розпочинає о.Олександр. – Ідея створення виникла, можна сказати, в процесі реставрації старої церковної фари (будинку священика). Раніше, коли я ще був маленьким, в тому приміщенні діяв шкільний музей, який згодом був закритим. У 2010 році рішенням громади Свято-Покровської церкви було розпочато роботу з відновлення такої цінної будівлі у рідному селі.

На цю пропозицію одноголосно відгукнулися всі місцеві жителі, сільська влада, підприємці, меценати, і, найголовніше, що ми отримали благословіння від керуючого Мукачівською єпархією, нашого владики Феодора. Архієрей дуже ретельно слідкував за процесом робіт. Два роки велася тяжка клопітка праця – відновлено стіни, нові дах, вікна, двері, внутрішнє і зовнішнє оздоблення. Однак довгоочікуваний результат приніс масу позитивних емоцій і море радості для тих, хто брав у цій роботі участь та загалом всіх жителів Приборжавського.

І ось довгоочікувана мить настала. Напередодні престольного свята на честь Покрови Божої Матері, 13 жовтня 2012 року все село, біля 25 священиків, представники влади та гості радо зустрічали свого архієрея для кульмінаційного завершення – освячення! З того самого часу у стінах старої фари було відкрито недільну школу та музей.

Діточки радо відвідують цю церковну школу, бо тут не тільки проходять уроки, але кожного разу вони із задоволенням дивляться на музейні експонати, які тут зібрані. Щодо останніх, то мушу вам сказати, що як тільки зайшла мова про те, що буде відкрито невеличкий музей при храмі, всі жителі, які мали вдома якісь старовинні речі, знаряддя праці, старовинний одяг та інші цікаві експонати, радо принесли їх до нашого музею. І ось уже майже п’ять років двері цього чудового закладу не зачиняються. Приходять школярі, малеча з дитячого садочку, дорослі, багато гостей з різних сіл і навіть різних країн, обов’язково будучи в сільському храмі, приходять і в недільну школу-музей. Він став окрасою нашого мальовничого села. В цій будівлі частинка кожного приборжавчанина, зібрані різьбярські роботи, художні та мистецькі твори наших майстрів, та із кожним роком, дякувати Богу, їхня кількість збільшується.

Неодноразово за ці роки відвідувачем школи-музею був і наш дорогий владика Феодор, якому ми щиро вдячні за підтримку і благословіння. В стінах цього прекрасного закладу проходить купа різних заходів: різдвяно-новорічні вечори, день бібліотекаря, день книги, музичні і церковно-виховні свята, виставки, до яких долучається молодь Приборжавського. Кожну п’ятницю також діє Недільна школа.

Якби була можливість і бажання, то я б порадив у кожному населеному пункті мати щось подібне. Пам’ятати історію, шанувати традиції, не цуратися свого рідного – одне з ключових завдань для молодого покоління. І молімося, щоб Бог нам у цьому допомагав. Вітаючи зі святом Міжнародного дня музеїв, усім працівникам, відвідувачам цих благодатних місць, хочу побажати цінити пам’ять про минуле, радіти теперішньому і щасливого майбутнього!

Усіх же вірників та поціновувачів старовини запрошую, за можливості, обов’язково завітати до Приборжавського. Наш музей відкритий щоп’ятниці з обіду і, звісно ж, за потреби в будь-який зручний для вас час. Мій контактний номер телефону: +380988375736.

Розмову вела Ольга ПАЛОШ

Фото Віталія МУХИ та прот. Олександра РЯШКА

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.