У Велику Суботу, 15 квітня, Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський в Мукачівському кафедральному соборі на честь ікони Пресвятої Богородиці «Почаївської» звершив останню у Великому пості Божественну літургію святителя Василія Великого.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство собору.

В архіпастирському слові владика закликав присутніх у храмі та вірників Мукачівської єпархії в останній день святого посту зосередитися на своєму внутрішньому єстві, забути всі домашні клопоти та відповідно приготуватися до зустрічі у своєму житті Воскреслого Христа.

З Великої Суботи починається святкування Воскресіння. Про це говорить богослужіння Великої Суботи, а також і проповіді святих отців, які в цей день присвячені воскресінню й перемозі. Безпосередньо на Божественній літургії святителя Василія великого після паремій і прокимна перед Плащаницею читається Апостол. У апостольському читанні стосовно події, що згадується дня і згаданому стародавнім звичаєм Хрещення на літургії розкривається значення і таємнича сила Хрещення, як “спогребенія” Христу і “совоскресенія” з Ним для нового життя. Читанням Апостола як би закінчується похоронний день суботній − починає вже світати денниця воскресіння, а тому з цього моменту і відкладається в храмі все, що нагадувало про скорботи цих днів. Після Апостола замість “Алилуя” співаються стихи 81 Псалма: “Воскресни, Боже, суди землі, що Ти наследіші у всіх язицех”. При багаторазовому співі цього приспіву одяг архієрея, священнослужителів і облачення Престолу та жертовника священнослужителями міняються на білі, що символізує небесне світло і славу Воскреслого Господа і нагадує про світлого Ангела, який сповістив до жінок-мироносиць про Воскресіння Христове.

Фото: Віталій МУХА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.