Ідеї Пасхального квіткового убранства храму (+ФОТО)

Ось і наближаємось ми до завершення Страсної седмиці – попереду вшанування скорботних моментів Святих Христових Страстей і очікування Світлого Христового Воскресіння. Цими днями кожен потопає в суєті передсвяткових клопотів, однак у цьому коловороті надзвичайно важливо пам’ятати про ту жертву Христа, що докорінно змінила життя кожного з нас і подарувала можливість наслідувати блаженну Вічність.

Ще одним не менш важливим дарунком в ці дні від нас для Господа може стати наша допомога в убранстві храмів, зокрема їхньому прикрашанні квітами. Адже людям, котрих ми любимо, завжди даруємо квіти, тим паче Богу подобає приносити все якнайкраще і найгарніше…

Нині ми поговоримо на тему як правильно підібрати квіти до плащаниці в Страсну п’ятницю та на саме свято Пасхи. Роз’яснити це питання ми попросили Олександра Алмашія, члена молодіжки на честь Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана) села Кучава Мукачівського району, який у храмі на честь пророка Іллі відповідає за створення квіткових композицій і на високому рівні володіє церковним флористичним мистецтвом.   

Олександр Алмашій разом з настоятелем храму с. Кучава – ієреєм Олександром Лендєлом

– Як правило пасхальними кольорами є білий та червоний – це основні кольори від яких вже можна брати кольорову гамму. Основним є білий колір – колір богослужбових облачень свят Різдва і Воскресіння Христового, Богоявлення і Благовіщення. Він, як зазначається, знаменує собою нестворенне Божественне Світло, що приходить у світ і освячує собою творіння Боже, що перетворює його. З цієї причини в білих ризах служать і в свята Преображення і Вознесіння Господнього. Отже, так як я вже казав, що квіти повинні підбиратися і під облачення священника.

На саму плащаницю квіти ми можемо підібрати в основних кольорах – це червоний або білий, можна, звісно, і комбінувати їх, а також ще квіти підбираються під колір та вставки тканин на плащаниці. Це можуть бути такі квіти як троянда, гвоздика – як одноголова, так і кустова, еустома – загалом квітів можна підібрати чимало, головне ж, щоб підходили кольори. Ці питання також вирішує флорист зі священиком. Я особисто стараюся комбінувати як червоний, так і білий, рожевий. Також можна як і сплітати віночок з квітів та зелені для плащаниці, так само і зробити конструкцію з рейок, на якій ви будете кріпити оазіс і вставляти квіти з зеленню!

Вже на саму Пасху, обов’язковими кольорами мають бути червоний і білий, як зазвичай. Це основа! І так само як із плащаницею ми відштовхуємося від основних кольорів. Але при цьому композиції повинні бути та гармонійно викладеними та наповнені святковістю!

Свято свят – Пасха Христова починається в білих облаченнях в знак Божественного Світла, що низходить від Гробу Воскреслого Спасителя. Але вже Великодню літургію, а потім і всю седмицю священики деколи служать і  в червоних ризах, які знаменують торжество невимовної полум’яної любові Божої до роду людського, явленої подвигом Сина Божого. У деяких храмах прийнято під час Пасхальної Утренні на кожній з восьми пісень канону змінювати облачення, так, що священик постає щораз в ризах іншого кольору. В цьому є сенс. Гра кольорів веселки дуже відповідає цьому торжеству урочистостей. Отож, так само квіти на аналойну ікону можуть грати веселку, тобто бути різнокольоровими. Але ці питання вам також потрібно оточнювати з настоятелем храму, в якому оформлятимете!

Думаю, щодо Пасхального оформлення храму ми розібралися. Пропоную до перегляду галерею з фото моїх робіт, дотичних до цього свята.

Усім бажаю зробити квіткове оформлення якнайкраще та смачної вам паски! Якщо ж буде необхідна моя допомога, то звертайтеся за тел.: 0995372360 або через сторінку у ВК:https://vk.com/almashiy99. Усім буду радий допомогти!

Розмову вела Ольга ПАЛОШ,

спеціально для https://m-church.org.ua/

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.