В цю неділю, 26 лютого Церква Христова згадує вигнання Адама з раю, а ще ця неділя, яка є останньою перед Великим постом називається Прощеною.

В євангельському читанні цієї недільної літургії йдеться про прощення гріхів: «Бо якщо ви прощатимете людям провини їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний. А коли не будете прощати людям провин їхніх, то і Отець ваш не простить вам провин ваших» (Мф. 6, 14-15).

У день Прощеної неділі за звичаєм люди просять один від одного пробачення. Люди прощають в цей день один одному образи, щоб з чистою, доброю і відкритою душею зустріти в майбутньому Воскреслого Христа.

Цього дня у храмах та чернечих обителях звершується особлива Вечірня з чином прощення. Ця традиція, як говорить нам історія, з’явилася ще в чернечому житті єгипетських ченців, які йшли в пустелю, щоб провести там всі 40 днів посту. З часом традиція Чину прощення стала частиною богослужінь і у храмах.

Вже по традиції такий чин звершується і в Мукачівському Миколаївському монастирі. Цього року його очолив керуючий Мукачівською єпархією, Високопреосвященніший Феодор,  архієпископ Мукачівський і Ужгородський.

Владика звернувся до присутніх зі словами настанови перед початком Великого посту і закликав на всіх Боже благословення.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.