Мукачівська православна єпархія 2017 року (мовою цифр)

Як відомо, кожна організація чи підприємство у кінці року підбиває статистичні підсумки свого стану. Після обробки даних на початку наступного року інформація оприлюднюється чи узагальнюється у вигляді звіту  для внутрішнього використання чи органів, що ведуть статистику. Мукачівська православна єпархія у цьому плані є організацією, відомості про яку є оприлюдненими та розміщені постійно у відповідних рубриках офіційного сайту, що демонструє її відкритість суспільству. Нами буде проаналізовано стан єпархії мовою цифр на початок 2017 року саме з даних, розміщених на головному медійному проекті єпархії. Маємо надію, що ця інформація стане цікавою, а можливо і потрібною не тільки для священнослужителів та мирян єпархії, але й науковців, журналістів тощо.

З відомостей сайту ми дізнаємось, що допомагають правлячому архієрею у керівництві єпархією працівники єпархіального управління у кількості 5 осіб (розділ «Єпархія», підрозділ «Структура»), а також голови єпархіальних відділів. Єпархіальних відділів налічується 18, кожен з яких має свою специфіку роботи і свій штат допомоги (рубрика «Єпархіальні відділи»). Так, зокрема, молодіжний відділ опікується 11 молодіжними православними організаціями, що видно з відповідної рубрики «Молодіжки єпархії». Інформаційний відділ, наприклад, координує медійні проекти та роботу прес-центру, який розташований у м. Ужгороді. Теле-, радіопрограми, фото-, відео-  та аудіопродукція, інтернет сайти, соціальна мережа «Знайомство під Церковним куполом» – це все сфера впливу інформаційного відділу, хоча й соціальна мережа є сторінкою двох інших відділів: місіонерського і сімейного. У свою чергу, місіонерський відділ у кожному благочинні має свого представника. Вся ця інформація є у відповідних підрозділах інформаційного ресурсу. Ключовий розділ «Благочиння» містить у собі надзвичайно цікаву інформацію про храми та священнослужителів, що саме й створює про єпархію враження.

У Мукачівській православній єпархії сьогодні налічується 12 благочинь (округів). По кожному з них наведемо узагальнюючу інформацію у вигляді статистичної таблиці, а потім її проаналізуємо.

Благочиння Храми Максимальна кількість храмів на одного священика Священики Диякони Монастирі
Чоловічі Жіночі
Берегівське 18 3 13 0 0 0
Великоберезнянське 33 4 18 0 1 і 1 скит 0
Воловецьке 30 4 17 0 2 0
Іршавське 41 2 46 3 3 3
Мукачівське міське 14 1 24 5 1 1
Мукачівське районне № 1 31 1 33 0 0 0
Мукачівське районне № 2 26 2 29 2 1 1
Перечинське 19 2 18 0 1 1
Свалявське 29 2 29 1 0 1
Ужгородське міське 17 2 25 5 1 0
Ужгородське районне № 1 26 2 24 0 0 0
Ужгородське районне № 2 14 2 12 0 0 0

 

Отже, згідно наведених даних у Мукачівській православній єпархії на сьогоднішній час налічується 298 храмів. Їх обслуговує 301 священнослужитель: 285 священиків та 16 дияконів. Відразу зазначимо, що кількість священиків менша від наведених в таблиці по благочинням, оскільки троє з них позначені у двох благочиннях одразу (настоятелі по сумісництву). У цьому ракурсі також цікава графа, у котрій визначено скільки храмів максимально обслуговує один священнослужитель. Відповідно, Літургія там щонеділі не звершується. Лідирують у цьому Великоберезнянське та Воловецьке благочиння (вісім сіл в єпархії, де Літургія служиться один раз в місяць). Берегівське благочиння посідає друге місце, решта – третє, окрім Мукачівських, міського і районного № 1. Причому у Мукачівському районному № 2 це один священик на два села, як і у Перечинському. Іршавське благочиння має тільки двох таких священиків. Слід зазначити, що приміром в Ужгородському міському є ситуація навпаки: один настоятель на два храми, але є помічний священик і через це регулярність Літургії не зупиняється по недільним дням. Цікавим є і той факт, що, не дивлячись на те,  що священнослужителів більше на три особи від кількості храмів, у багатьох з них служить по кілька в штаті. Наявність ж одного священика на кількох приходах балансує цей відсоток і свідчить про неспроможність деяких сіл на утримання власного настоятеля.

Слід зазначити, що таблиця не містить відомостей про кількість монастирських храмів, священнослужителів (у т. ч. одружених, що служать там) та насельників. Відомо, що в єпархії є 17 монастирів (з них 10 чоловічих).

Співвідношення по благочинням у всіх категоріях читач може прослідкувати самостійно, звернувши також увагу за потреби на деталі, не відображені у таблиці, проте розміщені у відповідній рубриці сайту.

Протоієрей Віктор Палош

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.