19 січня Ужгород велично прославив свято Богоявлення, або ж Хрещення Господнього. Уже понад 20 років цього дня на берегах річки Ужа відбувається Велике освячення води.

Традиційно Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський очолив Хресний хід від Свято-Хрестовоздвиженського кафедрального православного собору до єдиної  у світі Православної набережної.

Кількасот метрів набережної  Ужгорода заповнили вірники, які взяли участь в священнодійстві.

Архієрей зі священнослужителями звершив чин Великого освячення води.

Відтак звернувся до усієї пастви з нагоди свята і побажав миру, всепрощення та любові. Крім іншого  архіпастир закликав присутніх на освяченні посилити свої молитви за мир у нашій Українській землі. Після чого  владика громогласно прочитав уставну молитву за мир в нашій державі.

“У сьогоднішнє свято Богоявлення Господнього, у часі справжніх хрещенських морозів, ми торжественно зібралися на р. Уж, аби разом, однією сім’єю прославити Бога, подякувати Йому за прийдешній рік благості Божої. Господь низпосилає всім людям без винятку Свою Божественну благодать і ми її приймаємо з вдячністю! Усі усердно молимося Всемогутньому Богу, перш за все, за мир на нашій славній Українській землі, щоби на Сході запанував мир – як на благословенній землі, так і в душах людських”, – наголосив архіпастир.

На святі були присутні представники влади, зокрема і міський голова Ужгорода Богдан Андріїв. За доброю традицією владика Феодор вручив графин з освяченою водою мерові міста. «Прийміть мої щирі привітання з нагоди величного християнського свята – бажаю вам і вашим близьким міцного здоров’я, добробуту, мирного неба і Божого благословіння. Вдячний священнослужителям і архієрею за великі труди, які ви робите на благо нашого міста», – зазначив Богдан Андріїв.

Після проповіді владика благословив усіх бажаючих зануритися в освячені води Ужа. В кінці архієрей та духовенство окропили святою водою усіх вірників.

ФОТО: Іван ФЕННИЧ 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.