Друзі, читачі, священство, молодь, студентство, чернецтво, медійники, браття і сестри!

Минає ще один рік нашого життя! 2016-й! В просторі життя Церкви ми завжди говоримо: «Слава Богу за все!». Яким він був для нас? Напевно, немає такої людини в світі, яка б не дякувала Богу за прожите і здобуте. Рік, що завершується для Мукачівської єпархії був багатим на визначні події, що безапеляційно ввійдуть у її новітню історію.

365 днів, які ніколи не повторяться… Ніколи! В цьому році було все! Радість, плач, емоції, «екзамени» життя, сила тяги до життя, подяка…, але найголовніше через все, що відбулося в цьому році ми стали «дорослішими» в житті Церкви.

Життя у нашій єпархії у 2016 році було дуже різноманітним. Кожен запам`ятав його «своїм». Було багато цікавого, веселого і пасмурного. Відбулося безліч спортивних, місіонерських, культурних, наукових подій. Ми крокували вперед у співпраці з медициною, наукою, медіа-простором, сферою соціального захисту, тощо.

Замість традиційних рубрик «ТОП» цього року ми зробили спробу написати про головне у форматі: «Що? Де? Коли?» і таким чином донести до читача найцікавіше і найактуальніше, що на наш погляд відбулося в житті Мукачівської Православної єпархії.

Формат вибраний не випадково, адже власне так можна все-таки більше описати подій та фактів церковного життя нашої древньої єпархії.

Отже, пропонуємо Вашій увазі те, чим і головне, як ми жили в 2016-му році. Тож вперед!

«ТОП ПОДІЇ»

В цій рубриці ми акцентуємо увагу на тих подіях, які відбулися на просторах мукачівської єпархії, не просто «вперше», а своєю ідеєю і реалізацією стали винятковими в житті нашої єпархії.

1. За участі сотні дітей відбувся Міжнародний молодіжний фестиваль «Малахіт Закарпаття»
2. Міністерство освіти і науки України почало процедуру визнання дипломів вищих навчальних закладів
3. Відбувся перший в історії єпархії табір для дітей з особливими потребами «Промінь надії»
4. В єпархії освячено перший в історії України храм на честь преподобного Порфірія Кавсокалівіта
5. Майстерня «ЄЛЕОН» Іконописного відділу єпархії завершила розпис чергового храмового проекту

«ВПЕРШЕ»

Назва розділу говорить сама за себе. Публікуємо те, що стала «піонером» в житті єпархії. Це не просто «пілотні» проекти, а реальні речі, які добавили Мукачівській єпархії масштабу і нового імпульсу.

1. Одну з вулиць Мукачева перейменовано на честь Митрополита Володимира (Сабодана)
2. В мікрорайоні «Шахта» м. Ужгорода освячено дериваційний канал
3. Звершено освячення унікальної в Україні державної контрольно-токсикологічної лабораторії
4. Вихованці Київської духовної семінарії, вихідці із Закарпаття привітали зі святами людей з проблемами слуху
5. Представник Мукачівської єпархії, семінарист КДС взяв участь в місіонерській поїздці до Білорусії, де була відслужена перша Літургія з перекладом на жестову мову
6. Ужгородський національний університет визнав дипломи про вищу духовну освіту
7. Представник єпархії взяв участь у відкритті першого чемпіонату Національної поліції з багатоборства кінологів
8. Відбувся 1-ий благодійний дитячо-молодіжний фестиваль духовної пісні «Покрий мене о Божа Мати»
9. Єпархія взяла участь в закладанні та освяченні наріжного каменю під майбутній пам’ятник жертвам голодоморів в Україні
10. До Ужгорода прибула мироточива ікона Богородиці «Іверська» (Кіровська)
11. Відбулася перша зустріч Православного сімейного клубу

«ІННОВАЦІЇ»

Сучасне слово «інновація», яке не просто вкралося в Церкву, але й стало в якійсь мірі певним статусом того, що робиться в Ній. Проте статусом не стільки для природи Церкви, як такої, але соціуму, який іноді через термінологію і сприймає природу Церкви. В книзі Екклізіаста є такі слова: «Що було, те і буде; і що робилося, те і буде робитися, і немає нічого нового під сонцем» (Еккл. 1, 9). Отже по своїй суті нічого нового у світі нема. Проте, ми використовуємо цей термін задля опису того, що є новітнього в Церкві, яка не сидить в «окопах», а йде назустріч людям і прогресу, перетворюючи останніх в сторону добра і миру.

1. У Сілецькому Свято-Іоанно-Богословському монастирі звершена місіонерська літургія зі сурдоперекладом
2. ПРИЄДНУЙТЕСЬ! «Священик онлайн» в інтернет медіа-просторі Мукачівської єпархії
3. Відбувся фотоконкурс “Моя сім’я – дарунок Бога”
4. Побачили світ «50 фактів про владику Феодора»

«В ЖИТТІ УКРАЇНСЬКОЇ ЦЕРКВИ»

Будь-яка єпархія, – це частина великого організму – Церкви. Отже, чим ми жили в житті УПЦ. Про це окремо…

1. Архієпископ Феодор взяв участь в засіданні Собору єпископів Української Православної Церкви
2. Віряни Мукачівської єпархії разом з 80-ма тисячами паломників України взяли участь у Хресній ході центральними вулицями Києва

«ПРОСВІТНИЦТВО»

Мета і завдання Церкви – навернення до Церкви і проповідь вчення Церкви. Проповідь того, що для нас зробив Син Бога – Христос…

1. З Богоявленським благовістям до поліції та СІЗО Мукачева
2. В столиці Закарпаття сотні дітей взяли участь в Різдвяному концерті

«АВТЕНТИКА ТА ІСТОРИЧНА СПАДЩИНА»

Істо́рія (від дав.-гр. ἱστορία – оповідь, переказ про відоме, досліджене минуле) або діє́пис – наука, яка вивчає минуле людства, покладаючись при цьому на письмові та матеріальні свідчення минулих подій. Мукачівська єпархія має свою історію і велику спадщину. Цього року на нашу думку в площині спадщини відбулася подія, яка охоплює собою величезний пласт того, що починає підніматися із-за буття.

1. США-УКРАЇНА. В Сан-Франциско побачив світ рукопис святителя Іоанна Шанхайського і Сан-Франциського, який з сербської переводив архімандрит Василій (Пронін)

«ІНІЦІАТИВИ»

Ініціатори – це люди, які є не просто ентузіастами, а є тими маленькими «двигунами», завдяки яким і появляються на світ речі, які є життям Церкви. А, їхні ініціативи – це неповторні кроки, які кладуть неповторний фундамент для розвитку Церкви.

1. Свіжий проект єпархії: «Вивчаємо богослужіння Православної Церкви». Тема перша: «Проскомідія»
2. До події освячення храму преподобного Порфірія Кавсокалівіта побачили світ його життєпис та акафіст
3. Табір для дітей з особливими потребами «Промінь надії»: як це було:)
4. Місіонерський відділ єпархії зібрав унікальні душекорисні листівки періоду з 1900 по 2012 роки

«ЦИФРА РОКУ»

В церкві не прийнято хвалитися. Запропонована рубрика – це не похвала і не звіт, але спроба написати про те чим ми жили мовою цифр.

Отже, у 2016 році побачили світ 50 телепрограм ««Духовне джерело» (хронометраж: 45 хв.), 100 телепрограм «Духовні обрії» (хронометраж: 17 хв.), 50 радіопрограм «Джерела духовності» (хронометраж: 20 хв.). В рамках телепрограми «Православний календар» (хронометраж: 4 хв.) за рік ефіру вийшло у світ 4380 хвилин проповіді про Христа.

В щорічному Єпархіальному духовно-просвітницькому таборі: «Камо грядеши», «Стежина добра» та «Крапелька любові» оздоровилося біля 300 дітей із Закарпаття та всієї України. Священнослужителі постійно звершують богослужіння та беруть участь в урочистих заходах у військовій частині А-1556, 128-ї окремої механізованої бригади в Мукачеві де проходять строкову службу біля 2000 військовослужбовців та Мукачівському ліцеї з посиленою військовою підготовкою в якому навчаються біля 180 ліцеїстів.

Керуючий Мукачівською єпархією звершив 275 Божественних літургій, освячено 4 нові храми, 7 престолів, висвячені 32 священнослужителі (з них: священиків – 15, дияконів – 17). В єпархії діє 296 храмів, 19 монастирів (з них жіночих – 7, чоловічих – 12).

«ПРОМОЦІЯ ЄПАРХІЇ»

Від латинського слова «promotio» (просування, презентація). Рубрика про те, як і де ми були у 2016 році. Як презентувала через себе Мукачівська єпархія – Церкву у світі і вдома.

1. УКРАЇНА-РУМУНІЯ. Мукачівську єпархію представлено на VII-му Міжнародному симпозіумі «Румунсько-українські відносини: історія та сучасність»
2. УКРАЇНА-СЛОВАЧЧИНА. Директор БІНДЦу прочитав лекцію для студентів у Ружомберку
3. Священики єпархії взяли участь в церемонії вручення дипломів та освяченні виставки писанок в стінах Київського славістичного університету
4. КИЇВ. В Києві презентували факсимільне видання найстарішої рукописної книги Закарпаття «Королевське Євангеліє», яке в 1951 році вперше в науковий оббіг ввів отець Василій (Пронін)
5. ВОЛИНЬ. Іршавська молодь взяла участь у благодійному фестивалі «Волинський Благовіст»
6. КИЇВ-МУКАЧЕВО. Відбулася двостороння зустріч з головою Всеукраїнської благодійної організації інвалідів та пенсіонерів «Обличчям до істини»
7. Представники Закарпатської спільноти глухих Мукачівської єпархії провели чергову місіонерську літургію із сурдоперекладом для нечуючих людей м. Виноградова
8. КИЇВ. Домбокська чудотворна ікона Божої Матері взяла участь у Всеукраїнській хресній ході миру, любові та молитви за України
9. МУКАЧЕВО-ЛЬВІВ. Архієпископ Феодор взяв участь в святкуваннях, присвячених чудотворній Львівській-Тихвінській іконі Пресвятої Богородиці
10. УГОРЩИНА-УКРАЇНА. Єпархія взяла участь в ювілейному прийомі Генерального консульства Угорщини в м. Ужгороді
11. УКРАЇНА-ФРАНЦІЯ. Єпархіальний хор Ф. Небесного відвідуючи Францію взяв участь в панахиді за загиблими в результаті теракту в Ніцце
12. НІМЕЧЧИНА-УКРАЇНА. Єпархія взяла участь у відкритті Міжнародного симпозіуму Фонду Конрада Аденауера та Ради німців України
13. МУКАЧЕВО-ХУСТ. Голова Паломницького відділу єпархії взяв участь у Всеукраїнській конференції паломницьких служб УПЦ
14. УКРАЇНА-ЛИТВА. Єпархія взяла участь у відкритті “Кімнати історичної пам’яті князя Федіра Корятовича”

«ЄПАРХІАЛЬНЕ УПРАВЛІННЯ»

Щодня Єпархіальне управління робить масу роботи, яке є невидимою. Іноді, її результати публікуються, проте – це тільки «мізер» з того, що є насправді. Наша рубрика про те, чим жило наше Управління у 2016-му.

1. В Мукачівській єпархії призначено нового голову Єпархіального Місіонерського відділу
2. Архієпископ Феодор провів збори намісників та настоятельниць монастирів єпархії
3. Єпархіальний Місіонерський відділ названо на честь Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана), Героя України
4. Архієпископ Феодор провів перші збори оновленого Місіонерського єпархіального відділу
5. Єпархія взяла участь в урочистому Віче з нагоди Дня міста Ужгорода
6. Мукачівська православна єпархія взяла участь у відкритті ХVIII Міжнародного фестивалю телевізійних і радіопрограм «Мій рідний край»
7. Єпархія оновилася новим головою Єпархіального відділу у справах сім’ї
8. МУКАЧЕВО. Керуючий єпархією взяв участь в мітингу-реквіємі пам’яті жертв Голодоморів
9. Керуючий єпархією привітав мукачівців з Днем святого Мартина – покровителя міста Мукачева
10. МУКАЧЕВО. Керуючий єпархією взяв участь у торжествах з нагоди 75-ї річниці утворення Мукачівського військового госпіталю
11. УЖГОРОД. Владика привітав підопічних Терцентру соціального обслуговування Ужгорода з прийдешніми святами

«ГЕОГРАФІЯ ПОДІЇ»

Словосполучення говорить саме за себе. Наскільки далеким було відлуння події в якій взяла участь наша єпархія.

1. УКРАЇНА-НІМЕЧЧИНА-СЛОВАЧЧИНА-ГРУЗІЯ-МОЛДОВА. Єпархія взяла участь у створенні «Ужгородської Декларації» природоохоронного форуму Східної Європи
2. УКРАЇНА-ПОЛЬЩА-СЛОВАЧЧИНА-ЧЕХІЯ. Іршавська молодіжка взяла участь в престижних спортивних змаганнях “URSUS RAСE”

«МЕДІА-ПРОПОВІДЬ»

Цифра в третьому тисячолітті крокує занадто швидко. По слову апостола: «Все мені дозволено, але не все корисне; все мені дозволено, але ніщо не повинно володіти мною (1Кор. 6:12). Ми стараємося говорити про Христа і з допомогою медіа. Мукачівська єпархія сьогодні успішно співпрацює з НТКУ «Закарпатська регіональна дирекція» Тиса1, ТРК «М-студіо» та ТРК «21 канал».

1. 21 канал: «В пості потрібно виправляти тільки себе» – архієпископ Феодор
2. ТРК «М-студіо»: Мироточива ікона Богородиці в Станові
3. НТКУ «Закарпатська обласна філія» «Тиса1»: пряма трансляція Різдвяного, архієрейського Богослужіння з Ужгородського Свято-Хресто-Воздвиженського собору.
4. НТКУ «Закарпатська обласна філія» «Тиса1»: «Православний календар»: п’ять років в ефірі!
5. НТКУ «Закарпатська обласна філія» «Тиса1»: пряма трансляція Пасхального архієрейського богослужіння з Ужгородського Свято-Хресто-Воздвиженського собору.
6. НТКУ «Закарпатська обласна філія» «Тиса1»: пряма трансляція в день Святої Трійці святкового богослужіння з Ужгородського Свято-Хресто-Воздвиженського собору.
7. Телепрограма «студії Експеримент» ЗОДТРК «Тиса1» – «Пізній вечір». Тема – «У полоні матеріального».
8. НТКУ «Закарпатська обласна філія» «Тиса1» про свято Благовіщення в Зарічевському монастирі
9. Телепрограма «студії Експеримент» ЗОДТРК «Тиса1» – «Пізній вечір». Тема: «Моя молитва правильна?»

«АРМІЯ»

Церква завжди йшла пліч-о-пліч з тими, хто захищає життя людей. Мукачівська єпархія сьогодні проводить своє стаціонарне пастирське служіння у військовій частині А-1556 в якій дислокується 128-а окрема механізована бригади в Мукачеві, Мукачівському ліцеї з посиленою військовою підготовкою, Мукачівському військовому госпіталі, Мукачівському прикордонному загоні, 1-му об’єднаному гвардійському загоні Держспецтрансслужби, Ужгородському зональному відділі Військової служби правопорядку Збройних Сил України.

1. Священники єпархії взяли участь у вшануванні закарпатських героїв АТО, які не повернулись з Донбасу
2. У храмах та обителях єпархії молитовно вшанували учасників бойових дій на території інших держав
3. Мукачівський військовий госпіталь від Мукачівської єпархії отримав гуманітарну допомогу
4. Єпархія взяла участь в черговій відправці військовослужбовців в зону АТО
5. Мукачівський прикордонний загін відсвяткував 72-у річницю утворення установи
6. Ліцеїсти Мукачівського ліцею з посиленою військовою підготовкою взяли участь в таїнствах Сповіді та Причастя
7. В Мукачівському прикордонному загоні відбулася чергова демобілізація
8. Єпархія взяла участь в зборах Мукачівського прикордонного загону
9. Архієрейське благословення випускникам Мукачівського військового ліцею
10. Владика привітав Чопський та Мукачівський прикордонні загони з професійним святом
11. Останній дзвінок в Мукачівському військовому ліцеї
12. Єпархія передала Мукачівському військовому госпіталю медичне обладнання
13. Пасха Христова в 128-й окремій механізованій бригаді Мукачева
14. МУКАЧЕВО-ЛЬВІВ. Єпархія взяла участь в святкуванні 75-річчя створення 1-го об’єднаного гвардійського загону Держспецтрансслужби
15. Подячний молебень з нагоди прибуття із зони АТО бійців особового складу Ужгородського зонального відділу Військової служби правопорядку Збройних Сил України
16. Єпархія взяла участь у відправці в зону АТО бійців місцевого зонального відділу Військової служби правопорядку
17. День рятівника в Мукачівському міськрайонному відділі управління ДСНС України
18. В Управлінні ДСНС України у Закарпатській області відбулись урочистості з нагоди Дня рятівника
19. Мукачівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою урочисто відмітив 17-ту річницю від свого створення
20. МУКАЧЕВО-ДНІПРО. Представники єпархії взяли участь у щорічних зборах військового духовенства УПЦ
21. День захисника України в Ужгородському зональному відділі Військової служби правопорядку
22. Керуючий єпархією взяв участь у заходах з нагоди Дня захисника України
23. Клірики єпархії звершили молебень під час відправки військовослужбовців до зони АТО
24. Священнослужителі єпархії взяли участь у відправці в зону АТО бійців місцевого зонального відділу Військової служби правопорядку
25. Престольне свято храму військової частини А-1556, 128-ї окремої механізованої бригади в Мукачеві

«У В’ЯЗНИЦІ Я БУВ, І ВИ ПРИЙШЛИ ДО МЕНЕ»

Слова євангельського благовістя говорять краще за будь-які риторства. Ми повинні бути там, де є Христос. Одним з таких місць є в’язниця. Сьогодні єпархія опікується ув’язненими Ужгородського УВП №9 та Мукачівського СІЗО.

1. З Богоявленським благовістям до ув’язнених
2. Священнослужителі єпархії відвідали ув’язнених Мукачівського СІЗО
3. З Різдвяним благовістям до в’язниці
4. Ув’язнені молилися до своєї небесної покровительки
5. Єпархія привітала Державну Пенітенціарну службу в Закарпатті з професійним святом
6. Пасхальна радість для ув’язнених Ужгородського УВП №9
7. В переддень молитовної пам’яті ікони Божої Матері «Казанської» до ув’язнених Ужгородського УВП №9 завітали священнослужителі єпархії

«МИ в УжНУ»

Наука і Церква. Одвічна дилема. Нині вона успішно дружить. Ми маємо не просто можливість брати участь в офіційних заходах вишу, але й навчатися в ньому…

1. Владика Феодор привітав з Різдвом Христовим всіх студентів та працівників Ужгородського національного університету
2. Ужгородський національний університет визнав дипломи про вищу духовну освіту
3. Архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор привітав студентів та викладачів УжНУ з Великоднем
4. Вшанування полеглих захисників України та освячення військової кафедри УжНУ

«БЛАГОДІЙНІСТЬ»

В Євангелії від мат фея є слова, які є шаблоном благодійництва і соціального служіння Церкви. «Бо голодував Я, і ви дали Мені їсти; спраглим був, і ви напоїли Мене; був подорожнім, і ви прийняли Мене; був нагим, і ви зодягли Мене; був недужим, і ви відвідали Мене; у в’язниці був, і ви прийшли до Мене» (Мф. 35, 35-37). Мукачівська єпархія станом на 2016 рік з благословення керуючого єпархією, Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського звершує своє соціальне служіння у різноманітних соціальних закладах, які розташовані на території єпархії.

Пастирська робота ведеться по кількох напрямках: школи-інтернати, лікарні, родинні будинки сімейного типу, Медико-соціально-реабілітаційні центри, будинки для людей похилого віку. Мова зокрема йде про: Медико-соціально-реабілітаційний центр «Дорога життя» (м. Ужгород), Медико-соціально-реабілітаційний центр «Дорога життя» (м. Іршава), Родинний будинок сімейного типу «Нова сім’я» (м. Ужгород), Онкогематологічне відділення Обласної дитячої лікарні (м. Мукачево), Мукачівський Психоневрологічний інтернат (м. Мукачево), Чинадіївський дитячий будинок (смт. Чинадієво), Свалявський будинок для людей похилого віку, Ужгородський міський територіальний центр соціального обслуговування для пенсіонерів та непрацездатних літніх людей при міській раді (м. Ужгород), Часлівська Загальноосвітня допоміжна спеціалізована школа-інтернат для дітей-сиріт (с. Часлівці, Ужгородський район), Ільницька школа-інтернат (с. Ільниця, Іршавський район), Ільницький дитячий будинок (с. Ільниця, Іршавський район), Перечинська школа-інтернат (м. Перечин), Іршавська ЦРЛ, Мукачівська ЦРЛ.

1. З Йордановим благословенням до «Нової сім’ї»
2. «Розтопи серце своїм добром» – акція Іршавської молодіжки закликає усіх небайдужих творити добрі справи
3. Свято-Георгієвський чоловічий монастир, що в с. Заболотне з колядами завітав до онкогематологічного відділення Обласної дитячої лікарні
4. У Мукачівському монастирі відбулися щорічні коляди
5. Півсотні маленьких колядників оспівували появу Бога на землі у всіх лікарнях Ужгорода
6. Коляда вiд Iршавського Iоанно-Предтеченського братства в монастирі та Іршавській ЦРЛ
7. Молодь Іршавського братства разом з учнями Ільницької школи-інтернату відвідали монастирі єпархії
8. «Зігрій серце один раз і воно не прохолоне у віки»: Іршавська молодіжка відвідувала дітей з малозабезпечених сімей
9. Молодь Іршавського братства наводила лад на занедбаних могилах цвинтаря
10. Іршавська молодіжка відвідала вихованців Чинадіївського дитячого будинку
11. Перед початком посту Іршавська молодіжка відвідала дітей з неблагополучних сімей
12. «Стежина добра». Іршавська молодіжка заробляє кошти, щоб підтримати і організувати другий благодійний Пасхальний концерт для дітей-сиріт
13. Благодійний центр кафедрального собору Ужгорода допоміг міському будинку людей похилого віку
14. «З надією в серці». Іршавське братство своєю допомогою підтримує сім’ї онкохворих людей
15. Іршавська молодіжка на свято Благовіщення нагодувала і порадувала бідних дітей та старших людей
16. Пасхальний концерт в Мукачівському Психоневрологічному інтернаті
17. «Христос Воскресе – радійте всі» – сотні людей у період Пасхи отримали допомогу від Іршавської молоді (ЩОДЕННИК ПОДІЙ)
18. Малозабезпечені особи отримали пасхальні набори від благодійного центру кафедрального собору Ужгорода
19. На свято Маковія Іршавська молодіжка відвідала недужих Центральної районної лікарні
20. Мукачівська молодіжка разом з вихованцями інтернат-будинку відвідала монастирі Закарпаття

«ДО СВЯТИНЬ УКРАЇНИ ТА СВІТУ»

Паломництво є запорукою ствердження віри, світоглядного бачення і «шанс» подивитися на Церкву через призму святих та святинь. Цього року, як і завжди Паломницький відділ єпархії зробив немало для того, аби люди побували біля святинь та вклонилися їм.

1. Завершилася паломницька поїздка до святинь Буковини
2. МУКАЧЕВО-ЄРУСАЛИМ-МУКАЧЕВО. Віряни Мукачівської єпархії вклонилися святиням Єрусалиму
3. Іршавська молодіжка разом з вихованцями Ільницького інтернату відвідали Почаївську Лавру
4. Ужгородська молодіжка відвідала православні святині Києва
5. Вперше відбулася паломницька поїздка до святинь Волинської землі
6. Свалявська молодіжка до Дня перемоги звершила паломництво по святинях Закарпаття
7. Свалявська молодіжка відвідала святині Львова
8. Вірники єпархії звершили Хресний хід до Домбокської жіночої обителі
9. Вірники Мукачівської єпархії взяли участь у Хресному ході до Почаєва
10. Вихованці недільної школи Зарічевського монастиря відвідали святині Почаївської лаври
11. УЖГОРОД-ДОМБОКИ: півтисячі паломників звершили Хресний хід до чернечої обителі

«ЦЕРКВА І МЕДИЦИНА»

Бути біля хворих – це один із обов’язків священика. Милістю Божою ми несемо своє служіння при багатьох лікарнях міст та області. При деяких є каплиці та храми. Зокрема, звершуються регулярні богослужіння та молебні в: храмі при Закарпатській обласній клінічній лікарні імені А. Новака, в каплиці при Ужгородській міській лікарні, в каплиці при Великоберезнянській ЦРЛ, у відділеннях Закарпатського обласного клінічного онкологічного диспансера, Закарпатського обласного клінічного кардіологічного диспансера, диспансерному відділенні ОКТМО «ФТИЗІАТРІЯ», Іршавської ЦРЛ.

1. Священнослужителі освятили Богоявленською водою залізничну лікарню в Ужгороді
2. У Свято-Покровському храмі-пам’ятнику молилися психологи Закарпаття
3. Єпархія взяла участь в урочистостях з нагоди 150-річчя Закарпатської обласної клінічної лікарні
4. З Пасхою до онкологічного дитячого відділення Обласної дитячої лікарні
5. З Пасхальним благовістям в міській лікарні Ужгорода
6. Єпархіальне вітання до Дня медичного працівника
7. У каплиці на території Великоберезнянської ЦРЛ звершуються щотижневі богослужіння

«БОГОСЛУЖБОВЕ ЖИТТЯ»

Покійний митрополит Миколай (Ярушевич) в хвилини гонінь на Церкву сказав: «Церква стоїть до тих пір поки в ній буде звершуватися Божественна літургія». В рубриці коротко йдеться про особливі богослужбові моменти із життя нашої єпархії.

1. В Станові замироточила ікона Богородиці «Живоносне джерело»
2. Сотні вірян звершили Хресний хід з Ужгорода до Мукачева
3. З нагоди Міжнародного дня сім’ї у храмах і монастирях єпархії звершені молебні про примноження любові, єдності та порозуміння в сім’ях
4. Ужгород молитовно відзначив день Хрещення Русі: Хресний хід та архієрейське богослужіння

«МОЛОДЬ»

«Молодь – це майбутнє Церкви», сказав на одній із своїх проповідей владика Феодор. Отже про роботу молодіжного відділу читайте тут. Роботи було багато, але вона така радісна. Радісна, бо ми розуміємо, що посіємо те й пожнемо в майбутньому Церкви. В єпархії діє 14 молодіжних братств. Вчити молодь у сучасному соціумі – важко, проте «ми змучені, але щасливі»

1. Молодь Іршавського братства відвідала тубдиспансер: «Богові треба дякувати за все»!
2. «Хоч на мить ощасливити бідних дітей» – Іршавська молодіжка відвідала неблагополучні сім’ї
3. Іршавське молодіжне братство продовжує дарувати Різдвяні вистави
4. Чинадіївському дитячому будинку Іршавська молодь подарувала Різдвяний концерт
5. Іршавська молодіжка колядувала вулицями рідного міста
6. Ужгородська молодіжка та прихожани храму святителя Іоанна відвідали обласні диспансери по онкології та туберкульозу
7. Мукачівська молодь колядками звеселила серця престарілих та дітей з інтернатів
8. Іршавська молодіжка поділилася Різдвяною радістю з людьми похилого віку
9. Станівська молодіжка з колядою відвідала онкохворих дітей
10. Молодь Свалявщини у Різдвяні свята відвідала немічних та престарілих
11. Молодь Мукачівської та Хустської єпархій зустріла Новий рік у Почаєві
12. Першосічневий молебен у Перечині
13. Розтопіть серце своїм добром – молодь Іршавського братства закликає не бути байдужими до ближніх
14. «Стрітенська молодіжна зустріч» відбулася у День православної молоді в Сілецькому чоловічому монастирі
15. Мукачівська та Перечинська молодіжки з душевною користю провели недільний день
16. В Перечині молодь єпархії спілкувалася з священиками та їла палачінти
17. До дітей, які позбавлені батьківського піклування завітала Свалявська молодіжка
18. Свалявська молодіжка привітала з Пасхою Господньою мешканців Свялявського будинку людей похилого віку
19. Ужгородська молодіжка відвідала дитячий будинок в смт. Батьово
20. Молодь Іршавщини відвідала Мукачівський психоневрологічний інтернат
21. ЧЕРНІВЦІ-УЖГОРОД. Чернівецьке молодіжне братство завітало до Ужгородської молодіжки
22. МУКАЧЕВО-КИЇВ. «Три дні спокою та щастя»: враження молоді єпархії про Всеукраїнський з’їзд у Києві
23. МУКАЧЕВО-КИЇВ. Єпархія бере участь у ІІІ Всеукраїнській конференції єпархіальних відділів у справах сім’ї
24. Ужгородська молодіжка відзначила свій День Ангела

«СОЦІУМ»

Церква є відкрита для всіх і кожного. Ми старалися побувати всюди. Звичайно багато де не встигли, але старалися йти всюди до тих, де ми повинні були бути.

1. Велике освячення води відбулось в Ужгородському будинку престарілих
2. Владика Феодор відвідав Ільницький дитячий будинок
3. Єпархія взяла участь в святкових заходах з нагоди 85-річчя Володимира Микити!
4. Священнослужителі Ужгорода разом з прихожанами долучилися до загальноміського суботника обласного центру
5. «Православна масляна − це не стрибання через вогонь і гуляння до ранку з пляшкою в руках»: Сілецький монастир провів «Щедру масляну»
6. В храмах та обителях єпархії звершені молитви за стражденних від наркотичної залежності
7. Представники обласних організацій товариств глухих України молились в Ужгородському монастирі
8. Єпархія взяла участь у відкритті та освяченні меморіального знаку до 30-ї роковини аварії на ЧАЕС
9. Священнослужителі єпархії взяли участь в засіданні Духовної Ради при Мукачівській міській раді
10. Єпархія взяла участь в засіданні з нагоди 70-ї річниці створення Закарпатської обласної організації УТОГ
11. Зустріч з вихованцями реабілітаційного центру «Дорога життя» м. Іршави провела молодь району
12. Єпархія з Пасхальною радістю завітла до Територіального Центру соціального обслуговування
13. Спільну зустріч Іршавської молоді та благодійної спілки, що опікується людьми з вадами розвитку “Схід сонця” провели на завершення пасхальної акції
14. Актуальні питання проведення богослужінь для людей з вадами слуху обговорили в Іршаві
15. Святковий молебень в Ужгородському міському центрі соціального обслуговування
16. В Мукачівській єпархії піднесли молитви та допомогли людям з вадами зору
17. Єпархія взяла участь в ювілейних святкуваннях до Дня Незалежності
18. Клірики Свято-Троїцького храму Ужгорода освятили медову продукцію на фестивалі «Медовий Спас»
19. ІРШАВА. До Дня людей з особливими потребами в Сілецькому монастирі відбулася незвична зустріч

«БУДЬТЕ, ЯК ДІТИ»

Малечі в нас багато… Одні лише літні табори чого варті… Користуючись нагодою, дякуємо всім тим, хто своєю кропіткою працею допомагає нам у всіх звершеннях і проектах відносно дітей! Це і молодь, і вихователі, і добрі люди, і молоді священики, чернецтво, представники влади, журналісти, працівники МНС, просто добрі і щирі пересічні жителі нашого краю…

1. Успішно відбувся щорічний табір «Камо грядеши».2. Відбувся щорічний дитячий табір «Крапелька любові».
3. У кафедральному соборі Ужгорода молитовно відзначили Всесвітній день молитви за сиріт
4. Передпасхальну акцію «Від серця до серця» провели вихованці Недільної школи Свято-Троїцького храму Ужгорода
5. В Ільницькій школі-інтернаті молодь Іршавщини ініціювала та провела майстер-клас з писанкарства
6. «Дякую Господу за те, що моя мама не залишила мене», – думки учасників Свалявської молодіжки після відвідин дитбудинку
7. Сотні дітей Мукачева перед початком навчання взяли участь у Таїнствах Сповіді та Причастя

«ОСВІТА І НАУКА»

У 2016 році ми мали, як і завжди, слава Богу, можливість бути присутніми на всіляких наукових заходах де представляли нашу древню єпархію. Ми продовжуємо брати участь в освітніх проектах, опікуватися навчальними закладами. При єпархії успішно діє Богословсько-історичний науково-дослідний центр імені архімандрита Василія (Проніна).

1. Єпархія взяла участь у Міжнародній науковій конференції до 370-ї річниці Ужгородської церковної унії
2. Королевське Євангеліє отримало гран-прі «Книга-фесту-2016»
3. Вручення дипломів в Мукачівському професійному аграрному ліцеї імені М. Данканича
4. Працівники культури Мукачівського району долучилися до церковної молитви та богословської науки
5. Випускний іспит в церковно-приходській школі села Станова
6. До річниці Хрещення Київської Русі єпархія взяла участь в круглому столі на тему: «Історія Християнства в Україні: досвід Закарпаття»
7. Початок навчального року в Мукачівському професійному аграрному ліцеї імені М. Данканича
8. Ліцеїсти Мукачівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою отримали благословення на новий навчальний рік
9. МУКАЧЕВО-КИЇВ. Мукачівська єпархія разом з богословами та науковцями різних країн працюють над відродження афонської спадщини
10. МУКАЧЕВО-КИЇВ. Директор БІНДЦу взяв участь в щорічній Міжнародній конференції Київської духовної академії
11. Побачив світ четвертий випуск «НАУКОВИХ ЗАПИСОК» БІНДЦу
12. МУКАЧЕВО-ЛУЦЬК. Директор БІНДЦу взяв участь в VII науково-практичній конференції «Історія та сучасність Православ’я на Волині»

«СПОРТ»

Не стоїмо осторонь і спорту. В єпархії діє Молодіжно-спортивне братство на честь преподобного Іллі Муромця в м. Мукачево.

1. Керуючий Мукачівською єпархією благословив початок чемпіонату області з бойового самбо.
2. Єпархія взяла участь у відкритті Міжнародного турніру з плавання в Ужгороді
3. Єпархія взяла участь в Міжнародному турнірі з міні-футболу пам’яті Героя України Георгія Кірпи
4. У Лінцях відбувся футбольний турнір між молоддю Ужгородського районного благочиння
5. Клірик єпархії взяв участь у відкритті Чемпіонату Європи з бойового самбо в Ужгороді

«ВІЙНА І МИР»

Єпархія продовжує відправляти гуманітарну допомогу на Схід, опікується родинами загиблих воїнів АТО, молиться за припинення війни на Сході, робить все від неї можливе, щоб слово війна зникло на Україні.

1. Єпархія взяла участь у відправці на службу перших 15 із 330 закарпатських призовників
2. В храмах та обителях єпархії звершені заупокійні богослужіння за жертвами Великої Вітчизняної війни
3. Ужгород прощався ще з одним героєм – захисником України
4. В центрі Мукачева відслужили панахиду за загиблими воїнами АТО
5. У Перечині відбувся похорон за загиблим воїном АТО
6. Звершено поминальну панахиду за загиблими воїнами-прикордонниками в зоні АТО
7. Священнослужителі єпархії взяли участь в заходах з нагоди Дня ветеранів та пенсіонерів органів внутрішніх справ України

«ЄПАРХІЯ в ЄВРОПІ»

Мукачівська Православна єпархія – одна з найдревніших кафедр Української Православної Церкви. Територіально вона знаходиться в чудовому краї під назвою Закарпаття.

Згідно археологічних та писемних джерел Християнство мало поширення на території сучасного Закарпаття ще до прийняття його офіційною релігією в Київській Русі. На думку архімандрита Василія (Проніна) учні святих Кирила та Мефодія, які змушені були залишити Сазавський монастир та Чеські землі, поклали початки Угольського та Мукачівського монастирів. Свідченням того, що на Закарпатті панував грецький обряд, є діяльність Георгія, Єфрема та Мойсея Угринів при дворі київських князів Бориса та Гліба. У середині ХV ст. в Мукачеві згадується пресвітер Лука (за М. Лучкаєм: (1454-1490)), який міг виконувати єпископські функції. У 1491 р. в Мукачеві вже згадується єпископ Іоанн (за А. Пекарем: (1491-1498), за М. Лучкаєм: (1491)). Це – стисло щодо перших згадок про єпархію…

Сучасна Мукачівська єпархія належить до найбільш динамічних поліконфесійних та полінаціональних єпархій Української Православної Церкви. Вона займає вагоме місце в сім’ї єпархій УПЦ. Її діяльність сприяє розширенню культурного, церковного, наукового, медійного та місіонерського простору Церкви не тільки в Україні, але й у Європі.

1. УКРАЇНА-СЕРБІЯ. Делегація Мукачівської єпархії звершила паломницьку поїздку до святинь Православної Сербії
2. ІТАЛІЯ-УКРАЇНА. До «Нової сім’ї» завітали засновники благодійної організації Андрія Первозванного в Італії
3. УКРАЇНА-СЛОВАЧЧИНА. Молодь і церковне життя: «Жийте любов’ю і серцем, а серце завжди навчить, як треба жити»
4. УКРАЇНА–СЛОВАЧЧИНА. Ужгородська молодіжка взяла участь у святкуванні Всесвітнього дня православної молоді в Словаччині
5. УКРАЇНА-СЛОВАЧЧИНА. Ужгородське молодіжне братство взяло участь у зустрічі молоді в Кошіце
6. УКРАЇНА-УГОРЩИНА. Архієпископ Феодор взяв участь в святковій літургії з нагоди молитовної пам’яті святого короля Стефана, хрестителя Угорщини

«ЮВІЛЕЇ»

З благословення керуючого Мукачівською єпархією Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського Інформаційний відділ Мукачівської єпархії в липні 2016 року розпочав цикл вітальних адрес з нагоди дня народження кліриків Мукачівської єпархії. Сьогодні ми б хотіли вийти за рамки цього циклу і згадати і ювілейні події і ювілярів.

1. Архієпископу Мукачівському і Ужгородському Феодору – 50!
2. Станівській молодіжці − 5 років!
3. Голові Єпархіального відділу пастирської опіки пенітенціарної системи, протоієрею Володимиру Гуй – 40!
4. Мукачівському молодіжному братству – 15 років!
5. «Нова сім’я» відсвяткувала 25-річчя та з духовним благословенням вступає в новий період
6. Літньому дитячому табору «Крапелька любові» виповнилося 5 років!
7. 8 вересня 2016 року виповнилося 8 років від заснування Богословсько-історичного науково-дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна)

«МИКОЛАЇВСЬКИЙ МАРАФОН»

Словосполучення, яке народилося два роки тому в голові, голови Інноваційних проектів, отця Василія Керецмана стало «брендовим». Ми вирішили нічого не міняти, а просто опублікувати те, що було в рамках цього марафону цього року…

1. МИКОЛАЇВСЬКИЙ МАРАФОН: СВАЛЯВА. Молодь Свалявщини відвідала людей похилого віку
2. МИКОЛАЇВСЬКИЙ МАРАФОН: УЖГОРОД. Владика Феодор привітав вихованців родинного будинку «Нова сім’я» зі святом Миколая
3. МИКОЛАЇВСЬКИЙ МАРАФОН: Свято Миколая при приходських храмах єпархії
4. МИКОЛАЇВСЬКИЙ МАРАФОН: МУКАЧЕВО. Мукачівське молодіжне братство привітало зі святом діток місцевого інтернату
5. МИКОЛАЇВСЬКИЙ МАРАФОН: УЖГОРОД. «Голодував Я, і ви дали Мені їсти; був нагим, і ви зодягли Мене; був недужим, і ви відвідали Мене; у в’язниці був, і ви прийшли до Мене»
6. МИКОЛАЇВСЬКИЙ МАРАФОН: МУКАЧЕВО. «Людина, починається з добра». У найщасливіший дитячий день молодь Мукачева відвідала дитячі будинки
7. МИКОЛАЇВСЬКИЙ МАРАФОН: ІРШАВА. В рамках благодійної акції ,,Щедрий святий Миколай,, впродовж тижня роздано понад п’ять тисяч подарунків, здійснено 11 концертів (ЯК ЦЕ БУЛО:))
8. МИКОЛАЇВСЬКИЙ МАРАФОН: ВЕЛИКИЙ БЕРЕЗНИЙ. Вітання для недужих Центральної районної лікарні
9. МИКОЛАЇВСЬКИЙ МАРАФОН: МУКАЧЕВО. Чернецтво Іршавщини відвідало онкогематологічне відділення Обласної дитячої лікарні

«НОВЕ»

Нове – це те, що завжди вселяє надію… Дякуємо Богу за все, що трапилося нового у нас цього року.

1. В Домбокському монастирі освячено домовий храм
2. Освячення престолу в Свято-Покровському храмі села Шкуратовці, що на Мукачівщині
3. В Кучаві освячено фундамент під будівництво нового Свято-Іллінського храму
4. В Ужгороді освячено ще один – Свято-Вознесенський храм
5. Освячення надкупольних хрестів для храму преподобного Іова (Кундрі), Угольського у м. Воловець
6. В Ужгороді освячено престол нижнього храму на честь знайдення мощей святителя Іоанна Шанхайського і Сан-Франциського

«ЧЕРНЕЧЕ ЖИТТЯ»

Станом на 2016 рік в єпархії діє 19 монастирів (з них жіночих – 7, чоловічих – 12). Це радує, і додає оптимізму, адже показником життя будь-якої єпархії є монастирі. Стисло із життя монастирів єпархії читайте вже.

1. Сушанський монастир поповнився двома монахинями
2. Звершено монаший постриг в Тишівському монастирі
3. У Приборжавському монастирі звершено іночеський постриг
4. В Красногорському монастирі Мукачева звершено перший в історії обителі чернечий постриг
5. Звершено чернечий постриг в Мукачівському Свято-Миколаївському жіночому монастирі
6. В Домбокському монастирі звершений постриг у велику схіму
7. «Сегодняшний мой крест»: из личных документов игумении Параскевы (Прокоп)
8. В Ужгородському Свято-Воскресенському монастирі відбувся чернечий постриг
9. В Ужгородському монастирі освячено ще один Поклонний Хрест
10. УЖГОРОД. Владика Феодор звершив чернечий постриг насельника Ужгородського Свято-Воскресенського монастиря
11. МУКАЧЕВО. В Красногорському монастирі Мукачева звершено чернечий постриг
12. Чернечий постриг в Кушницькому Свято-Введенському жіночому монастирі
13. Владика Феодор звершив чернечий постриг насельника Сілецького Свято-Іоанно-Богословського монастиря
14. Мукачівський жіночий монастир поповнився ще однією схимницею

«ЦІКАВЕ»

Часто люди сприймають церковний простір, як «сумний», «нудний», але повірте це є не так. Нехай від прочитаного в цій рубриці у Вас буде радість на душі і розуміння того, що Мукачівська єпархія – це найнезвичніша у плані креативу та «styles» єпархія.

1. Проект «Made in Закарпаття» : Монастирський сир від Ракошинської обителі
2. В Ужгороді на «Ніч у музеї» відвідувачам вперше покажуть Королевське Євангеліє
3. Сотні квітів для жінок Мукачева роздано в соборі міста над Латорицею
4. На одній з найвищих вершин Ужгородщини – горі Маковиця звершено молитву за мир в Україні
5. В Приборжавському звершили молебний чин «освячення стада» та провели вівчарів на Полонину
6. У храмі села Доманинці Закарпатський народний хор виконав Пасхальний концерт
7. Зустріч Благодатного вогню в Ужгороді та Мукачеві
8. Дітей в духовно-просвітницькому таборі «Краплинка любові» викладач КДАіС, керівник школи «Чути серцем» навчала мові жестів
9. МУКАЧЕВО-КОЛОМИЯ. Разом з хворим на гемофілію Андрієм єпархія візьме участь в унікальному еко-проекті «ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ РАЗОМ»

««ПЕРО» ЄПАРХІЇ»

Писати завжди важко… Хто пробував – знає… Хочемо подякувати всім «писакам» нашого сайту і єпархії. Людям-ентузастам, людям, які по факту є церковними журналістами. Завдяки вашим матеріалам наша єпархія є «жива» і цікава. Ви, всі ті, хто дописує свої матеріали для нас є великі молодці. Дякуємо Вам!

1. «Не викидайте своїх дітей та матерів на смітник» − архієпископ Феодор
2. «Побачити Бога може тільки чиста душа» – владика Феодор
3. «Ми повинні духовно обертатися навколо Голгофи» – владика Феодор
4. «Храм преподобному Порфірію Кавсокалівіту – це храм любові до людей», – архієпископ Феодор
5. Архієпископ Феодор: «Істинний досвід життя завжди гіркий!» (з пережитого за півстоліття)
6. «Від усвідомлення того, що через тисячу років преподобний Мойсей повертається до рідної Батьківщини, – ми плакали» – владика Феодор
7. «Мова серця, – без слів, без звука, але вона має дуже багато внутрішнього єства і сили» – архієпископ Феодор
8. «Господь бачить серце кожного з нас і індивідуально за іменем призиває до Себе», – владика Феодор
9. «Коли ми освячуємо землю під будівництво храму, ми, таким чином, повертаємо Богу створений Ним же клаптик землі, в первозданному, чистому образі» – владика Феодор
10. PRAVMIR: «Господь хочет, чтобы мы сделали что-то большее, чем «протокол» по отношению к Нему» − протоиерей Александр Монич
11. PRAVLIFE: Нужно ли жертвовать деньги священнику перед исповедью? − протоиерей Александр Монич
12. «Білет» (Vагонні Zаписки) − протоієрей Олександр Монич
13. «Піст – це побачення з собою і перетворюючий свідомість час» (Vагонні Zаписки) − протоієрей Олександр Монич
14. PRAVLIFE: Протоиерей Александр Гук: «Какой смысл в посте и кто его придумал»
15. PRAVLIFE: протоиерей Александр Гук о том, «как правильно говорить о Боге, и можно ли говорить о Нем со всеми людьми»
16. «REVIZOR» (Vагонні Zаписки) − протоієрей Олександр Монич
17. Протодиякон Феодор Копинець: «Колядки – це богослов’я у музиці й слові» – Оля Палош
18. In memoriam: «Його дух мирності давав багато відповідей на складні питання життя» – пам’яті протоієрея Іллі Галича – Оля Палош, протоієрей Олександр Монич
19. Архієрейські іподиякони Мукачівської єпархії: «Ми маємо гарний приклад, котрий для нас є зразком по життю» – Оля Палош
20. «Поки Господь дає мені сили, я буду трудитися незважаючи на те, важко мені чи ні», – секретар Єпархіального управління, протоієрей Віктор Місо
21. «Кожен із нас повинен використати свій час», – протоієрей Володимир Грицько
22. «Вірусний десант» в Перечині – Лена Варчук
23. «У Перечині знайдено вірус:)» – Лена Варчук
24. «Єдина відома мені розкіш – це розкіш людського спілкування» – Наталія Палош (Кабаці)
25. «Без постійного духовного зростання людина сповзає на дно», – архімандрит Серафим (Качур)
26. Директор БІНДЦу імені отця Василія (Проніна), Юрій Данилець: «Ті, що заважають, часто більше надихають, ніж ті, котрі сприяють»
27. 44 120 фото в архіві: «Фотографія для мене це все!», – Віталій Муха
28. Сайт православних журналістів: «Камо Грядеши» – детские души на пути к Богу
29. Друге Небо (із пережитого в Єрусалимі) – протоієрей Олександр Монич
30. Протоієрей Іоан Довжанин: «Різдво Христове робить нас не спостерігачами, а учасниками Його Теофанії» (роздуми напередодні Різдва Христового)

«ЇХ НЕСТАЛО»

Нехай Господь упокоїть їхні душі в Своїх поселеннях раю. Приносимо співчуття родинам і всім близьким тих, кого з нами вже немає.

1. Нестало настоятеля храму Різдва Богородиці села Глинянець Мукачівського району – протоієрея Михайла Баника (01.01.1957-†06.02.2016)
2. Нестало настоятеля Петро-Павлівського храму села Мала Мартинка, що в Свалявському благочинні – протоієрея Петра Фельцана (09.06.1961-†25.04.2016)
3. Нестало клірика єпархії – протоієрея Василія Пітьовки (14.12.1972-†12.05.2016)
4. Нестало настоятеля Свято-Миколаївського храму села Бистриця та Свято-Михайлівського в селі Буковинка Мукачівського району – протоієрей Михайла Бігарі (15.09.1948-†05.06.2016)
5. Нестало настоятеля Свято-Миколаївського храму смт. Чинадієво, благочинного міста Мукачева протоієрея Іллі Галича (16.05.1955-†11.10.2016)
6. В Свалявському монастирі звершено відспівування схімонахині Феодори
7. Відійшов до Господа монах Сергій, батько ігуменії Свалявського жіночого монастиря

Підготував огляд:
протоієрей Олександр Монич,
голова Інформаційного відділу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.