В другий день Різдва Христового Церква звеличує Собор Пресвятої Богородиці. Цього дня вже за традицією Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський звершив Божественну літургію в кафедральному Свято-Хресто-Воздвиженському православному соборі м. Ужгорода.

Архіпастиря зустрічав настоятель кафедрального собору – протоієрей Димитрій Сидор.

Під час Божественної літургії Його Високопреосвященству співслужило соборне духовенство та священнослужителі єпархії.

За богослужінням співав хор кафедрального собору (регент: заслужений артист України, ієрей Федір Копинець).

Під час літургії архіпастир підніс особливі молитовні прохання за мир в нашій рідній Українській землі.

Ієродиякон Савелій (Кунін), насельник Ужгородського Свято-Воскресенського чоловічого монастиря архієреєм був рукоположений в сан ієромонаха.

Крім того, для вірників з вадами слуху, які є представниками Закарпатської обласної організації УТОГ, насельник згаданої чоловічої обителі – ієродиякон Діонісій (Гангур) звершив сурдопереклад Божественної літургії.

Після закінчення богослужіння владика Феодор виголосив проповідь, у якій порушив актуальну тему – любові Бога до людини, через яку воплотився Бог. «Свято Різдва Христового, крім історичної події Боговтілення є образом життя людини! Цей празник для кожної людини є основою і фундаментом віри, тому що ми всі стаємо усиновленими Богу-Отцю. Різдво Христове примирило небо і землю, тому всі ми зустрічаємо це свято з особливими благоговінням і благоволінням. Під час богослужінь в ці дні співаємо славослів’я: «Слава у вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління» (Лк. 2, 14). А де мир на землі? Немає його! Тоді який мир сповіщають ангели, навчаючи через пастухів кожного з нас? Пригадуєте, коли Господь явився після Свого славного Воскресіння учням, перше, що Він сказав: «Мир вам!». Йдеться про той мир, який ніхто в світі не може дати! Про мир Божественний! Ми долучаємося до миру не зовнішнього, а небесного, Христового, який панує в Церкві Православній. Еталоном й критерієм того яким чином потрібно жити для нас мають бути слова священномученика Митрополита Київського Володимира (Богоявленського): «А як по Божому?»», – наголосив архіпастир.

В кінці архієрей  із духовенством та багатотисячною паствою, яка зібралась на Різдвяне  богослужіння  до собору, заколядували різдвяні колядки.

У свою чергу владику колядами вітали вихованці родинного будинку сімейного типу “Нова сімя”.

Традиційно, святкове богослужіння транслювалося наживо телеканалом «ТИСА1».

УВАГА! Повтор архієрейського служіння можна буде переглянути на згаданому каналі  або в інтернет-мережі за посиланням: http://www.tysa1.tv. – 9 січня о 0025.

Фото: Іван ФЕННИЧ 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.