МУКАЧЕВО-КИЇВ. Директор БІНДЦу взяв участь в щорічній Міжнародній конференції Київської духовної академії

Цього року захід був присвячений 1000-річному ювілею давньоруського чернецтва на Афоні та 200-річчю від дня народження митрополита Макарія (Булгакова)

14590011_1670581512968117_2712039525942135074_o1

25 жовтня 2016 року, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, у Київській духовній академії відбулася VІII Міжнародна науково-практична конференція «Духовна і світська освіта: історія взаємовідносин – сучасність – перспективи». Організаторами наукового форуму виступили Київські духовні школи та Міжнародний інститут Афонської спадщини в Україні. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт Київської духовної академії.

З благословення керуючого Мукачівською єпархією, Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського участь в науковому заході взяв доцент кафедри історії України УжНУ, директор Богословсько-історичного науково-дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна), − Юрій Данилець.

dsc_9482Цього року конференція була присвячена 1000-річчю давньоруського чернецтва на Афоні і впливу чернечих традицій на духовну освіту і культуру Східної Європи. Також в 2016 р. виповнюється 200 років з дня народження відомого ієрарха і церковного вченого, випускника Київської духовної академії митрополита Макарія (Булгакова, 1816-1882). Цьому ювілею в рамках конференції була присвячена окрема секція.

Пленарне засідання пройшло в трапезній палаті храму преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Президію засідання склали керуючий справами УПЦ, ректор КДАіС митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука, почесний митрополит Чеських земель і Словаччини архієпископ Христофор (Пулец), глава Учбового комітету УПЦ єпископ Ірпінський Климент, перший проректор КДА протоієрей Сергій Ющик, директор Міжнародного інституту Афонського спадщини в Україні Сергій Шумило та проректор з науково-богословської роботи КДА Володимир Бурега.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=NlLmSMz1uc8?version=3&rel=1&fs=1&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&wmode=transparent]

dsc_9505Відкриваючи конференцію митрополит Антоній подякував гостям за участь у форумі і наголосив на важливості наукового діалогу між фахівцями в різних галузях на шляху до розвитку духовної освіти. Владика ректор повідомив, що цього року в конференції беруть участь представники духовних і світських ВНЗ різних країн світу: Італії, Німеччини, Росії, Чехії, Словаччини та України. Його Високопреосвященство також озвучив вітальний адрес Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, після чого презентував доповідь «Руське чернецтво на Святій Горі Афон: 1000 років духовного подвигу».

14883493_1670581732968095_7327398489550612777_o1Пленарне засідання продовжив виступ митрополита Запорізького і Мелітопольського Луки, який ознайомив аудиторію з духовними зв’язками між козацтвом і традиціями Афонської гори. З доповіддю «Преподобний Іван Вишенський Святогорець і монастирська реформа в Україні в XVII ст.» до аудиторії звернувся директор Міжнародного інституту Афонського спадщини в Україні Сергій Шумило.

Завершилося пленарне засідання виступом доктора богослов’я університету Мартіна Лютера (Галле-Вітенберг, Німеччина) Анни Бріскін-Мюллер.

Опісля конференція продовжила роботу в 9-ти секціях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.