Сотні вірян звершили Хресний хід з Ужгорода до Мукачева (+ФОТО)

З 21 на 22 травня з благословення Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського відбувся щорічний Хресний хід вірян єпархії з міста Ужгорода до Мукачева в честь престольного свята Мукачівського Свято-Миколаївського жіночого монастиря.

Увечері суботи, 21-го травня, у кафедральному Свято-Хрестовоздвиженському соборі Ужгорода відбувся молебень за благословенний початок Хресного ходу. Після настанов священнослужителів за обачність і молитовний стан у дорозі, сотні людей (понад 400), молодь, сім’ї з маленькими дітками у візочках, люди старшого віку вирушили у благословенну путь.

Супроводжував учасників Ходи намісник Свято-Троїцького чоловічого монастиря с. Буківцьово Великоберезнянського району ієромонах Рафаїл.

З торжественним піснеспівом «Христос Воскресе із мертвих…», з безперестанною молитвою на вустах вірники долали кілометр за кілометром, духовно підбадьорювались під час зупинок, зокрема у храмах святого Різдва Богородиці (мікрорайон Дравці), на честь пророка Іллі (Баранинці) і Свято-Покровському чоловічому монастирі с. Ракошино. Завдяки  сприятливій теплій погоді задля тілесного прибавлення сил вдалось зробити декілька коротеньких привалів на природі.

У нелегкій дорозі, коли часом кожному із паломників доводилось боротись із власним тілом, сонливістю, не зважати на біль у ногах, відчувається присутність Божої сили, яка надзвичайно допомагає та завдяки якій і вдається пройти шлях. Недарма ж Хресний хід називають молитвою в русі, молебнем в просторі і часі, єднаючим своїх учасників у Божій благодаті.

Під час Хресної ходи особлива увага була приділена молитві за мир в Україні та захист від лиха рідного Закарпатського краю.

Такої радості від надпису «Мукачево» при вֹ’їзді в місто, в учасників Ходи, особливо тих, що брали в ній участь вперше, ще не було!

Загалом вірники за 14 годин здолали відстань орієнтовно в 40 км.

З мозолями на ногах, але зі справжньою Пасхою в душі і безмежною вдячністю Богу за Його милість віруючі дістались мети пішого паломництва – Чернечої гори Мукачева і древньої Свято-Миколаївської жіночої обителі.

Віряни закликають й інших небайдужих брати участь у подібних Хресних Ходах для спасіння власної душі. Не бійтесь, що не витримаєте, відкидуйте сумніви йти чи не йти, не вірте думкам, що не зможете – з Богом людина може все!

Нагадаємо, з благословення правлячого архієрея в Мукачівській єпархії проводяться щорічні Хресні ходи, наймасштабніші з них: до свята ікони Божої Матері «Скоропослушниці» Ужгород-Домбоки Мукачівського р-ну (з 21 на 22 листопада); навколо Ужгорода (з 28 на 29 вересня); Хресний хід самим містом Ужгород – від Свято-Воскресенського чоловічого монастиря до скита на вул. Загорській (14 серпня); до свята перенесення мощей святителя Миколая Ужгород-Мукачево (з 21 на 22 травня). Окрім того, велика кількість вірників єпархії щороку бере участь у Великому Хресному ході з Кам’янця-Подільського до Почаєва (з 19 до 25 серпня). 

Ольга Палош, спеціально для https://m-church.org.ua/

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.