В Ужгороді на «Ніч у музеї» відвідувачам вперше покажуть Королевське Євангеліє

Korolivske-evanhelie-uzhgorod-castle-1024x682-1024x682З 21 на 22 травня в Ужгороді, під час всесвітньої акції «Ніч у музеї» в Ужгородському замку відвідувачам вперше покажуть старовинне та унікальне Королевське Євангеліє.

Про це, 12 травня, під час прес-конференції в Ужгородському прес-клубі повідомила Валерія Русин, науковий секретар Закарпатського краєзнавчого музею, повідомляє закарпатський медіа-ресурс http://zaholovok.com.ua.

За словами Валерії, це – унікальна можливість побачити саме оригінал Євангелія, оскільки воно ніколи не показувалося відвідувачам Поряд із оригіналом буде представлено і факсимільне видання.

Нагадаємо, що унікальний фоліант вперше представили загалу на науковій потужній конференції з нагоди його 610-ї річниці, ще 30 листопада 2011 року у Королеві Виноградівський район Закарпаття. 20 серпня 2015 року в каплиці Ужгородського замку відбулася презентація двох стартових примірників репринтного видання «Королевського Євангелія 1401 року» – рукописної пам’ятки ХV століття. А не так давно, 29 березня 2016 року в Києві вже було презентоване факсимільне видання найстарішої рукописної книги Закарпаття.

Першим, хто знайшов Королевське Євангеліє, описав його та ввів в науковий оббіг в 1951 році був відомий духівник Мукачівського монастиря, богослов, аскет, науковець і академік Чернечої гори – архімандрит Василій (Пронін). В 1957 році в науковому виданні «Православная мысль» (№ 2. – Апрель-Июнь. – Прага, 1957. – С. 117-123) отець Пронін друкує широку аналітичну статтю, присвячену рукопису. Згодом в 2010 році ця стаття була розміщена в трилогії під назвою «Собрание трудов архимандрита Василия (Пронина)» (Том 1. – ОАО «Патент». – Ужгород, 2010. – 432 С. / Составители: протодиакон Александр Монич, доц. каф. истории Украины УжНУ Юрий Данилец. – С. 392-401).

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.