В день пам’яті святителя Григорія Палами керуючий єпархією звершив Літургію в Мукачівському соборі (ОНОВЛЕНО)

В другу неділю Великого посту, 27 березня в день молитовної пам’яті святителя Григорія Палами (1296-1359), архієпископа Фесалонік, Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський звершив архієрейське богослужіння в Мукачівському кафедральному соборі на честь ікони Божої Матері «Почаївської».

Архіпастирю співсліжили: секретар Мукачівської єпархії − протоієрей Віктор Місо, голова єпархіального Відділу по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України − протоієрей Ігор Білак, голова Молодіжного та Інноваційного відділу єпархії − протоієрей Василій Керецман та священнослужителі собору.

Під час літургії владика звершив дияконську хіротонію над насельником Ракошинського Свято-Покровського чоловічого монастиря − монахом Агафангелом (Шелевер).

В кінці богослужіння владика звернувся до вірян з архіпастирським словом на євангельську тему, після чого призвав на усіх Боже благословення.

З історії свята: Святитель Григорій Палама (грец. Γρηγόριος Παλαμάς, 1296-1359) — візантійський святий, ісихаст-практик, здійснив довершене богословсько-теоретичне виправдання ісихазму. Був монахом на грецькій горі Афон, а пізніше архієпископом міста Солуня.

Народився в Константинополі, в аристократичній родині. Автор трактату «Тріади на захист святих ісихастів» (в 1995 перекладені В. Веніаминовим і видані того ж року). Відомий своєю полемікою з богословом Варлаамом (який став після втечі домашнім вчителем майбутнього гуманіста Франческо Петрарки) про природу Світла Преображення. З 1350 проживав в Солуні, де активно співпрацював з Миколаєм Кавасилой. В 1354 попав в полон до турків, але через рік був звільненим.

В 1368 році Григорія Паламу було канонізовано у лику святих, бо ще при житті сподобився видінь і мав дар зцілення. Патріарх Константинопольський Філофей написав його житіє і порядок церковної служби на його честь.

Святкування пам’яті 14 (27) листопада (день кончини). Пам’ять свт. Григорія Палами святкується за перехідною датою, на честь його діяльності у другу неділю Великого посту, що слідує за Торжеством Православ’я.

За матеріалами: https://uk.wikipedia.org

Фото: Віталій Муха

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.