Відійшов у вічність клірик єпархії – протоієрей Михайло Баник (1.01.1957-6.02.2016) (НЕКРОЛОГ)

Протоієрей Михайло Баник
Протоієрей Михайло Баник

У суботу, 6 лютого, відійшов у вічність настоятель храму Різдва Богородиці села Глинянець Мукачівського району – протоієрей Михайло Баник.

Єпархіальне управління на чолі з Високопреосвященнішим Феодором, архієпископом Мукачівським і Ужгородським приносить щирі співчуття родині померлого та молиться за спокій його душі. Вічна пам’ять справжньому пастирю Христової Церкви.

Похорони клірика єпархії відбулися у понеділок, 8 лютого, у кафедральному соборі на честь Різдва Богородиці (мікрорайон Росвигово). Чин похорону за численної присутності духовенства єпархії, очолив керуючий єпархією Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський.

З біографії:

Майбутній священик Михайло Баник народився в сім’ї робітників у селі Арданово, що на Іршавщині 1 січня 1957 року.

У 1972 році закінчив дев’ять класів Арданівської ЗОШ I-II ступенів.

З 1972 по 1976 рр. навчався у Виноградівському політехнічному технікумі.

1976-1978 рр. − служба в лавах радянської армії.

В 1978-1981 рр. − навчання в Московській духовній семінарії.

11 квітня 1981 року в день Похвали Пресвятої Богородиці в Свято-Покровському академічному храмі Тройце-Сергієвої Лаври ректором МДА і С, архієпископом Дмитрівським Володимиром (Сабодан) вихованець 4-го класу МДС  висвячений в сан диякона. 22 травня того ж року в день перенесення мощей святителя і чудотворця Миколая в тому ж храмі, тим же архієреєм рукоположений в сан священика.

До Дня випуску, випускник Московської духовної семінарії священник Михайло Баник Патріархом Московським і всієї Русі Піменом нагороджений набедреником. Відповідне посвідчення № 492 за підписом ректора МДА і С, архієпископа Володимира було видане 2 червня 1981 року.

В характеристиці на випускника семінарії, молодого священика читаємо: «Священик Михайло Баник − студент добрих здібностей і успішності. Характер спокійний. Покладені на нього послухи виконує сумлінно. В порушеннях дисципліни поміченим не був» (1 серпня 1981 року, інспектор МДА і С, архімандрит Олександр).

17 червня 1981 року згідно з наказом за № 502 єпископа Мукачівського і Ужгородського Савви (Бабинець) отець Михайло призначається настоятелем Свято-Різдва Богородиці храму в с. Чепа та  Свято-Михайлівського храму с. Бобове Виноградівського району.

20 липня 1981 року згідно з наказом за № 698 керуючого архієрея, отець Михайло призначається настоятелем Свято-Покровського храму в с. Нижнє Селище Хустського району.

Наказом владики Савви за № 837 від 19 вересня 1984 року священник Михайло призначений настоятелем Свято-Миколаївського храму м. Перечин, Свято-Покровського храму села Сімер, Свято-Миколаївського с. Ворочево, Свято-Вознесенського храму с. Сімерки, що на Перечинщині.

Відповідно до наказу за № 978 від 26 жовтня 1984 року єпископа Савви отець Михайло призначений настоятелем Свято-Покровського храму с. Вільшинки, Свято-Петро-Павлівського храму села Туриця, Свято-Василівського храму с. Лікіцари з виконанням треб в с. Липовець і с. Турички Перечинського району Закарпатської області.

Наказом єпископа Мукачівського і Ужгородського Дамаскіна (Бодрый) за № 677 від 29 липня 1986 року священник Михайло призначений настоятелем Свято-Покровського храму селища Кольчино та Свято-Різдва-Богородиці храму присілка Глиняниць, що при селищі Чинадійово, що на Мукачівщині. З цього часу і до кінця своїх днів отець Михайло і був настоятелем цього Свято-Різдва Богородиці храму.

13 травня 1987 року згідно з нагородним посвідченням за № 460 «За усердні труди» настоятель Свято-Покровського храму в с. Кольчино єпископом Дамаскіном в Свято-Успенському кафедральному соборі був нагороджений патріаршою нагородою – наперсним хрестом.

Згідно благословіння Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодан) 25 вересня 2000 року відповідно з нагородним посвідченням за № 712 «За усердні труди» настоятель Свято-Різдва-Богородиці храму с. Глинянець єпископом Мукачівським і Ужгородським Агапітом (Бевцик) в день освячення храму 24 вересня удостоєний нагороди хреста з прикрасами.

Відійшов до Господа отець Михайло 6 лютого 2016 року.

Джерело: Особова справа протоієрея Михайла Баника // Архів Мукачівської Православної єпархії.

Вчений секретар БІНДЦ,

протоієрей Олександр Монич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.