«Побачити Бога може тільки чиста душа» – владика Феодор звершив святкове архієрейське богослужіння в столиці Закарпаття (+ФОТО, ВІДЕО)

В другий день Різдва Христового Церква звеличує Собор Пресвятої Богородиці. Цього дня вже по традиції Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський звершив Божественну Літургію в Свято-Хресто-Воздвиженському кафедральному соборі м. Ужгорода.

Його Високопреосвященству співслужили священнослужителі собору, міста Ужгорода та Ужгородського благочиння. Богослужіння чудово оспівував хор кафедрального собору (регент: заслужений артист України, протодиякон Федір Копинець).

Під час Богослужіння архіпастир підніс особливі молитовні прохання за мир в нашій рідній Українській землі.

В кінці богослужіння архієрей  разом з духовенством та багатотисячною паствою, яка зібралась на Різдвяне  богослужіння  до собору, заколядували Різдвяні колядки. В свою чергу владику колядами вітали вихованці родинного будинку сімейного типу «Нова сім’я».

Після закінчення богослужіння владика Феодор виголосив проповідь, у якій порушив актуальну тему – любові Бога до людини, через яку Бог став людиною. «Тайна Боговоплощення для кожної віруючої людини є одним із основних догматів святої Церкви Христової. Ми віримо і сповідуємо Пришестя Господа Христа, Який прийшов на землю, щоб обожити і возвеличити Своє створіння, яке знаходилося у плачевному стані. Побачити Бога може тільки чиста душа. Ми свою волю направляємо на те, аби прийняти Христа у серце, щоб наша душа дихала, живилася Ним. У нашому серці завжди живе Христос і неможливі і немислимі для віруючої людини хвилини, дні, місяці, роки життя без Подателя всіх благ Бога, – підкреслив архіпастир. – Різдво Христове об’єднує усіх людей на світі, навіть тих, які називають себе невіруючими. Чомусь сьогоднішнє суспільство обирає не ті пріоритети, які проповідує Божественне Євангеліє. Принцип роз’єднання, різності, протиріч і ненависті панує навколо. Я призиваю усіх вас відкинути цей недобрий принцип. У нас все має бути по-євангельськи, ми маємо творити багато добрих справ, любити один одного, говорити добрі слова, терпіти і прощати, щоб усі разом змогли стати однією великою сім’єю, центром якої є і буде Христос Спаситель».

Після архіпастирської проповіді владика за особливі і особисті заслуги перед Мукачівською православною єпархією нагородив людей мистецтва та культури, а саме: письменника, драматурга, сценариста, заслуженого журналіста України, члена Спілки журналістів України і Спілки письменників України Д.М. Кешелю, заслуженого і народного художника України В.В. Микиту, журналістку обласної телерадіокомпанії Н.І. Шпак, голову Закарпатського осередку спілки письменників України, прозаїка, поета В.П. Густі, заслуженого артиста України, керівника і диригента духового оркестру обласної філармонії, хориста церковного хору кафедрального собору Ужгорода В.Г. Співака.

Традиційно, під час святкового богослужіння проводилася пряма трансляція на обласному телеканалі «Тиса-1». Повтор архієрейського служіння можна буде переглянути 8 січня о 22.00-00.00. на згаданому каналі  або в інтернет-мережі за посиланням: http://www.tysa1.tv.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.