Різдвяне послання Високопреосвященнішого ФЕОДОРА, архієпископа Мукачівського і Ужгородського

Христос Рождається!
Славімо Його!

Архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор
Архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор

Возлюблені у Господі всечесні отці, весь клір церковний, боголюбиве чернецтво, дорогі вірники нашої древньої Мукачівської єпархії, від душі вітаю Вас з великим святом Різдва Христового!

У цю незвичайну ніч дві тисячі років тому в Віфлеємі здійснилося Боже пророцтво, яке було дане нашим прабатькам після того, як з ними відбулася страшна всесвітня катастрофа – гріхопадіння. Наслідками розриву союзу людини з Творцем, стали: спотворення людської природи, вигнання з раю, втрата Богоспілкування, прокляття всієї землі, нарешті, смерть, що стала неминучою для самих Адама і Єви і для кожного їх нащадка. Здавалося б людина втратила все, але, незважаючи на це, Господь залишає їм надію: надію на народження Того, Хто позбавить людський рід від гріха і поверне втрачене блаженство: «народ, що ходить у темряві, Світло велике побачить, на тих що живуть в країні тіні смертної світло возсіяє» (Іс. 9:2).

Найсильніша біль у світі – це війна з самим собою та своїми примхами, які відштовхують нас від Бога. Народження Бога на землі поклало у цій болі один раз і назавжди мирну крапку. Крапку через унікальне слово – Любов. Від моменту народження Бога на землі це слово для всіх людей уособлює природу Бога, Його особисту властивість, яка є незмінною у віки.
Під час своєї проповіді та життя Господь неодноразово декларував мету Свого Народження – це зцілення людської природи через мир єства. Євангеліє Іісуса насичене темою миру. Він часто зупиняється на темі миру. Господь постійно промовляє до Своїх учнів і апостолів: «Мир вам», «мир залишаю вам», «мир Мій даю вам». Являючись після Свого Воскресіння, Він знову промовляє: «мир вам». «Той є нашим Миром», говорить про Нього святий апостол Павло (Еф. 2:14, 16-18).
Серед святкових торжеств Різдва Христового водночас в душі кожного панує смуток пов’язаний з військовими діями на Сході нашої країни. В храмах та обителях єпархії безперервно лунають молитви за мир в нашій Рідній Українській землі, а також за військовослужбовців, що захищають Україну в зоні АТО. За тих кого вже з нами нема та загиблих при виконанні службових обов’язків звершуються заупокійні молитви. Надзвичайно важливими є психологічна та матеріальна допомогам воїнам АТО та вимушеним переселенцям зі Сходу. Для останніх постійно проводяться різноманітні благодійні акції та проекти. Серед них: «Паска для солдата», окрема адресна допомога. Особливу увагу приділяємо вимушеним переселенцям на Закарпатті. Єпархією проводяться різноманітні пастирські зустрічі, окрема допомога надається дітям переселенців.
Переконливо свідчимо і констатуємо про факт доброї та плідної співпраці з владою нашого регіону, з якою нам вдалося реалізувати багато спільних різноманітних проектів.
2015-й рік що минає – був роком милості Божої до нас! Ми, дякуємо Богові за Його благодіяння і любов до нас! З молитвою і надією дивимось у наступний 2016-й рік. В минулому році з нагоди 1026-ліття Хрещення Русі-України та 1000-ліття від дня блаженної кончини Хрестителя Київської Русі рівноапостольного великого князя Володимира в День Незалежності нашої держави ми ще раз і ще раз молилися на вершині Полонини Руної за мир в Україні. В щорічному, дитячому, духовно-просвітницькому таборі «Камо грядеши» оздоровилися сотні дітей. До 1000-ліття давньоруського чернецтва на Афоні в Мукачеві була успішно проведена потужна Міжнародна наукова конференція: ««Малий Афон» – монастирі та чернецтво на Закарпатті: традиції і сучасність» в якій взяли участь представники десятків держав Європи. В серпні ми вперше провели унікальний молодіжний єпархіальний зліт: «Молодь ЗА приМИРення». Живим і цікавим видався проект благодійних концертів в школах-інтернатах області. Ми продовжуємо говорити про Христа в лікарнях, в соціальних, реабілітаційних та освітніх закладах. Окрема увага приділяється людям позбавленим волі, немічними та самотнім.
Сьогодні, дорогі браття та сестри Церква закликає нас знову і знову зустріти черговий раз в своєму житті Христа з неба. Як це зробити? Відповідь проста – змінити себе! Давайте сьогодні докладемо всіх зусиль, щоб піти разом за волхвами, поспішити з пастирями до Нього! Посилимо нашу щиру молитву за мир в рідній Українській землі, і зробимо своє єство Віфлеємською печерою в якій повинен жити і народитися Христос. Народитися не примарно, а дійсно. Народитися всім Своїм Пречистим тілом.
Сердечно ще раз вітаю вас з великим святом Різдва Христового. Бог любові і миру (2 Кор. 13:11) нехай дарує народові нашому і кожному з нас мир і благоденствіє.

Христос Рождається!

+ФЕОДОР
Архієпископ Мукачівський і Ужгородський

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.