Від суботи, 28 листопада, у вірників східного обряду розпочинається Різдвяний піст – період підготовки до достойної зустрічі величної події – Різдва Христового. Коли ми готуємося зустріти шанованого гостя, то дбаємо не лише про лад в оселі та страви на столі, а й про настрій і душевний стан. З такими ж прагненнями й почуттями, а ще – з благоговінням у душі ми повинні готуватися і до відзначення приходу в цей світ Господа Іісуса Христа, який явився людям в образі безпорадного немовляти.

У тих, хто ще ніколи не дотримувався установлених постів, може виникнути запитання: чи зумію я все виконати правильно? Важливо в такому разі порадитися зі священиком, який, судячи з ваших можливостей, допоможе обрати оптимальну для вас міру посту.

«Перед початком посту необхідно взяти благословення на піст у священика. Добре буде придбати собі настінний або настільний церковний календар і щодня стежити за тим, пам’ять яких святих звершується і що можна вживати в їжу. Зі священиком можна порадитись, як проводити піст, – не тільки щодо споживання певної їжі, а й щодо молитви й інших аспектів доброчинності. Головне для початку – це палке бажання. А даремно, на мою думку, піст ніколи не проходить. Будь-яке наше благе бажання Господь бачить і оцінює», – зазначає священнослужитель православного Свято-Хрестовоздвиженського кафедрального собору протоієрей Василій Алексій.

Звичайно, піст – це не лише обмеження вживання їжі. Він має два крила: тілесну стриманість і духовне зростання. І одне без другого неможливе. Не буде користі від посту, якщо ви споживатимете пісну їжу, але при цьому візьметесь осуджувати своїх знайомих, друзів, сусідів. Пам’ятаймо: їжа не наближає до Бога і не віддаляє від Нього – під час посту вона є лише засобом для зміцнення духовних сил.

«Важливим є внутрішнє налаштування, але не треба забувати і про правильне дотримання посту згідно з уставом. У цей піст можна їсти всі продукти, крім молочних і м’ясних. У певні дні за календарем можна включати до раціону і рибу. Покійний Блаженніший Митрополит Володимир любив казати: «У піст головне не їсти одне одного». Ці слова мають велике значення, тому що коли бачиш тільки свої гріхи, недоліки, то очищаєшся, і через це, благодаттю Божою здобуваєш Христову Любов до усіх інших. Ми через піст повинні очиститись, щоб найближче приблизитись до Бога і повернути собі через непослух Адама і Єви загублений небесний рай», – роз’яснює о. Василій.

Однак для тих людей, які мають якісь захворювання, перебувають у дорозі, а також для вагітних жінок і тих, що годують маленьких дітей, є певні послаблення строгості посту. Якщо ж людина жодного разу не тримала піст, проте відчуває, що за станом здоров’я змогла б, то, за словами священика, треба починати помаленьку його тримати, обов’язково порадившись із духівником, священиком.

1721-600x400

Посту не можна навчитися, читаючи книги, – поки ми цього не спробуємо на практиці, не будемо знати, що таке піст по суті, яку він несе користь і радість. Важливими є і читання духовної літератури, і часта сповідь та Причастя, а також бесіди зі священиком. Це все є засобами для здобуття однієї мети – спасіння душі, наслідування Життя Вічного, аби жити вічно з Богом. Адже піст не є самоціллю, тримати піст заради посту – нерозумно. Піст і усе благочестиве християнське життя ради однієї мети – спасіння душі.

– Читаючи життя святих, ми можемо побачити, якого духовного росту надає благословенний церковний піст. Наприклад, подвижниця преп. Марія Єгипетська, таким чином очистилась, освятилась і безпристрасною увійшла після смерті до раю. Як то кажуть, молитва і труди усе перетруть, – зауважує протоієрей Василій Алексій. – Ознайомлюючись із працями святих отців ми бачимо, за що перші люди були вигнані із раю, за що Господь попустив всесвітній потоп, за що були спалені Содом і Гоморра – був вчинений гріх, але не було покаяння. Відомий закарпатський старець архімандрит Василій Пронін писав, що покаяння – це ключ до Царства Небесного. Тож і я бажаю усім нам невідкладного покаяння і виправлення в період цього Різдвяного посту. Тоді Господь Своєю благодаттю подарує нам мир і єднання, щасливе Різдво Христове та Новий рік!

Ольга ПАЛОШ, газета «Ужгород»

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.