В річницю від дня смерті протоієрея Михаїла Бобика в Чопі звершена архієрейська літургія

18 жовтня, в 20-ту Неділю після П’ятидесятниці в річницю від дня смерті протоієрея Михаїла Бобика в Свято-Успенському храмі м. Чоп була звершена архієрейська літургія.

Богослужіння очолив керуючий Мукачівською єпархією, Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський.

Його Високопреосвященству співслужили секретар єпархії протоієрей Віктор Місо, благочинний Ужгородського району, настоятель Свято-Покровського храму-пам’ятника протоієрей Миколай Кабацій, священнослужителі Чопа, Ужгородського району та міста Ужгород.

Під час богослужіння була піднесена особлива молитва за мир в Україні.

Після закінчення богослужіння владика Феодор звершив поминальну панихиду за спочилим протоієреєм Михаїлом та освятив його надгробний пам’ятник.

У своїй проповіді архієрей ще раз повернувся до життєвого шляху одного з найкращих священнослужителів Мукачівської єпархії, який крім всього іншого під час свого життя побудував п’ять храмів. Останні, доречі в красивій мраморній формі по крузі зроблені навколо могили спочилого.

На завершення проповіді архієрей призвав на всіх Боже благословення.

В кінці владика ознайомився з першим в історії Мукачівської єпархії храмовим музеєм на честь спочилого настоятеля.

Некролог протоієрею Михаїлу Бобик

Протоієрей

Михайло Бобик

(26.01.1953-17.10.2014)[1]

Протоієрей Михаїл Бобик (26.01.1953-17.10.2014)
Протоієрей Михаїл Бобик (26.01.1953-17.10.2014)

Нестало людини епохи. Одного із найкращих кліриків Мукачівської Православної єпархії. Людини великої любові до Бога і людей. Священника, – вихованця відомого подвижника благочестя Православної Церкви на Закарпатті в XX столітті – архімандрита Веніаміна (Керечанина).

Протоієрей Михайло Бобик народився 26 січня 1953 року в селі Вільхівка Іршавського району Закарпатської області в сім’ї православно-віруючих селян.

В 1969 році у свому ж селі закінчив ЗОШ.

Духовну освіту здобув в Московській духовній семінарії.

19 червня 1971 року Високопреосвященнішим Григорієм (Закаляк), архієпископом Мукачівським і Ужгородським висвячений в сан диякона. Сповідь перед дияконської хіротонією приймав духівник Мукачівського Свято-Мукачівського монастиря – архімандрит Василій (Пронін) про що свідчить довідка видана від 10 липня 1971 року за № 648.

Після дияконської хіротонії відповідно до наказу архієпископа Григорія за № 671 від 19 липня 1971 року отець Михаїл проходив служіння в Свято-Вознесенському храмі села Теребля.

17 лютого 1972 року тим же архієреєм отець Михаїл був рукоположений в сан священника. В той же день згідно наказу архієпископа Григорія за № 99 отець Михаїл був призначений другим священиком Свято-Вознесенському храмі села Теребля.

1972-1973 рр. – другий священик в с. Теребля Тячівського району.

Відповідно до наказу владики Григорія за № 1021 від 12 вересня 1972 року отець Михаїл – настоятель Свято-Вознесенського храму в с. Новоселиця Тячівського району.

Згідно наказу архієпископа Григорія за № 739 від 10 липня 1973 року отець Михаїл був призначений на пастирське служінні відразу в трьох храмах Іршавського благочиння: Свято-Духівського в Колодному, Свято-Михайлівського в Броді, Свято-Покровського в Дешковиці.

1 жовтня 1974 року владика Григорій видає наказ за № 1066 про те, що отець Михаїл призначається настоятелем Свято-Георгієвського храму в с. Вільхівські Лази Тячівського району.

У 1975 р. відповідно до наказу від 12 травня за № 358 “за ревносне і усердне служіння” отець Михаїл архієпископом Григорієм нагороджений правом носіння набедреника, скуфії та камилавки.

Архімандрит Веніамін (Керечанин)
Архімандрит Веніамін (Керечанин)

Відповідно до наказу керуючого єпархією за № 693 від 19 липня 1976 р. – настоятель Свято-Духівського храму в с. Дусино Свалявського району з правом служіння в Свято-Вознесенському храмі с. Плав’є того ж району.

До дня Пасхи Христової 27 квітня 1980 року з благословення Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Пімена (Ізвеков) настоятель Свято-Духовського храму в с. Дусино – ієрей Михайло Бобик керуючим архієреєм нагороджений наперсним хрестом.

Відповідно до наказу за № 1023 від 17 жовтня 1980 року – настоятель Свято-Покровського храму в селі Пістрялово Мукачівського району.

Відповідно до наказу за № 572 від 1 липня 1986 року – настоятель Свято-Різдва Богородиці храму в селі Червоне Ужгородського району.

У характеристиці на ієрея Михайла Бобика написано: «Молодий, енергійний священик. Вихований архімандритом Веніаміном. Сповнений турботою, витриманий, зважений. Необразливий. Послушний. Богослужіння звершує чинно».

10 травня 1987 року згідно резолюції від 25 березня 1987 року Пімена, Святішого патріарха Московського і всієї Русі отець Михаїл в Мукачівському Свято-Успенському кафедральному соборі возведений в сан протоієрея. Нагородне посвідчення за № 458 було видане 13 травня 1987 року.

7 грудня 1992 року з благословення Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви Володимира, керуючим архієреєм – архієпископ Мукачівським і Ужгородським Євфімієм (Шутак) нагороджений хрестом з прикрасами. Відповідне нагородне посвідчення за № 1018 було видане в той же день.

Отець Михайло Бобик зі своїм наставником-архімандритом Веніаміном
Отець Михайло Бобик зі своїм наставником-архімандритом Веніаміном

12 травня 1996 року з благословення Митрополита Володимира, керуючим архієреєм – архієпископ Мукачівським і Ужгородським Євфімієм (Шутак) за божественною літургією в день празника освячення храму після розпису нагороджений правом носіння мітри. Відповідне нагородне посвідчення за № 517 було видане 21 травня 1996 року.

20 травня 1998 року наказом керуючого архієрея, владики Євфімія за № 679 призначений додатково настоятелем і Свято-Успенського храму в м. Чоп.

22 квітня 2014 року з благословення Блаженнішого Онуфрія, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви, високопреосвященнішим Феодором, архієпископом Мукачівським і Ужгородським  за божественною літургією в Ужгородському Свято-Воскресенському чоловічому монастирі нагороджений найвищою церковною нагородою – правом носіння другого хреста з прикрасами.

Перестало битися серце одного з найкращих священнослужителів Мукачівської Православної єпархії – 17 жовтня 2014 року.

Похорони клірика Мукачівської єпархії – протоієрея Михайла Бобика при великій кількості духовенства (понад 120) та вірян відбулися в м. Чоп в неділю 19 жовтня 2014 року о 15.00.

Вічна пам’ять справжньому пастирю Христової Церкви.

Протоієрей Олександр Монич,

голова Інформаційного відділу

[1] Особова справа протоієрея Михайла Бобика // Архів Мукачівської Православної Єпархії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.