«Стремлюсь о светлом написать»: сповідь у віршах про метаморфози свідомості

Не так давно з благословення Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського вийшла унікальна збірка віршів та прози під назвою «Стремлюсь о светлом написать».

Книжка Пронин обложка1
Виктор Пронин. “Стремлюсь о светлом написать”

В чому унікальність збірки? Перш за все її автор є ув’язнений. По-друге, його вірші призивають до вічних тем добра, миру, спокою душі, покаяння, зміни образу життя, тощо. По-третє, подібний проект в рамках співпраці відділу Пенітенціарного служіння Мукачівської Православної єпархії та Управління виконання покарань № 9, що в м. Ужгород видається вперше.

Можна багато писати про це видання, але щоб відчути дух книги і логіку думок автор потрібно її прочитати.

Упорядником книги є псаломщиця храму святої Анастасії Узорішительниці, що діє при УВП № 9 Ніна Ваш. Вступне слово до книги написав автор цих рядків. Серед іншого в передмові до книги під назвою «Щоб в душах їхніх Бог воскрес!» автор вступного слова відмітив: «Вірш, як форма виразу думки та почуття є унікальним засобом для донесення до іншої людини чогось високого та чудовим засобом для розуміння внутрішнього світогляду та природи людини. Так є у звичному віршованому просторі. Проте, коли ти читаєш «інші», «не» такі вірші, вірші «не» генія, а людини, яка через помилки в своєму житті дивиться по-іншому на цей світ – це пробирає душу…

У своїй добірці віршів «Стремлюсь о светлом написать» автор – Віктор Пронін піднімає вічні теми віри в Бога, боротьби добра і зла, любові до ближнього. Автор апелює до теми долі людини, пише про метаморфози людини в її сповіді. Піднімає тему батьківства та материнства. Не стоїть осторонь автор і від такої теми, як Батьківщина та її мова. Цікавиться і оспівує природу.

Неординарним є факт того, що автор до віршів сам намалював невеликі замальовки, які описують і виражають собою зміст вірша. Збірка є бімовною, що допомагає автору легко і плавно переходити до будь-якого читача.

Цікаво читаються невеличкі ессе до віршів, котрі знайомлять читача або з причиною, по якій автор пише вірш, або мають пояснювально-роз’яснювальне значення. В збірці іноді автор просто пише свої думки у вигляді цитат або ж одного віршованого куплету.

В час у якому ми живимо людину важко чимось здивувати. Вірші, які Ви тримаєте в руках покликані не дивувати, а перетворювати людей. Головний «месидж» збірки – це не доказування комусь, чогось, а стремління показати читачу, що є інший світ, яким ми часто нехтуємо, а коли його втрачаємо, то іноді безповоротньо йдемо до пустоти. Автор збірки ніби переконливо просить людей дорожити всім, що в нас є, особливо вірою в Небо і Бога.

І ще. В інформаційному просторі Мукачівської Православної єпархії такі вірші ще ніколи не друкувалися.

Сподіваємося, що прочитавши ці вірші хтось по-іншому стане дивитися на цей світ. Для когось вони стануть відліком нового життя. Хтось стане іншим, ближчим до Бога».

Протоієрей Олександр Монич,

голова Інформаційного відділу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.