21-23 травня 2015 г. в Києві, на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, з благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви, проходила III-я Міжнародна наукова конференція «Афон і слов’янський світ», присвячена 1000-річчя давньоруського чернецтва на Святій Горі Афон. Конференція проводилася під егідою Української Православної Церкви. Організатори: Пантелеймонівський монастир на Афоні та Міжнародний інститут афонського спадщини в Україні, відділення якого діє і на Закарпатті.

З благословення Високопреосвященнійшого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського Мукачівську єпархію представляв директор Богословсько-історичного науково-дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна), голова історико-архівного відділу, к.і.н., доцент Юрій Данилець.

У науковому заході взяло участь понад 70 науковців з України, Росії, Греції, Великобританії, Болгарії, Сербії, Хорватії, Чехії, Словаччини, Румунії, Молдови, Франції, Італії, Польщі, Литви, США, що займаються вивченням історії та спадщини Святої Гори Афон.

Відкрив міжнародний науковий форум Блаженніший Митрополит Онуфрій Київський і всієї України, Предстоятель Української Православної Церкви. У своєму вітальному слові його Блаженство зазначив: «Переконаний, що сьогоднішня конференція допоможе всім нам глибше усвідомити благотворний вплив, який зробили подвижники Святої Гори Афон на становлення і розвиток народу Київської Русі і всіх слов’янських народів. Закликаю на ваші труди Боже благословення. Нехай Господь наш Ісус Христос молитвами Своєї Пречистої Матері умудрить всіх нас і наставить на істину».

При відкритті конференції з вітальними словами перед учасниками також виступили намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло, почесний митрополит Чеських земель і Словаччини Христофор, єпископ Ірпінський Климент, єпископ Обухівський Іона, ігумен Афонського монастиря Хіландар архімандрит Мефодій, Надзвичайний і Повноважний Посол Греції в Україна Василіс Пападопулос, директор Національного історико-культурного Києво-Печерського заповідника Любомир Михайлина, народний депутат України Вадим Новинський, директор Міжнародного інституту афонського спадщини в Україні Сергій Шумило.

Вітання і благословення від ігумена Пантелеймонівського монастиря схиархімандрита Ієремії (Альохіна), духівника руської Святогірської обителі ієромонаха Макарія (Макієнко) і Собору Старців монастиря зачитав завідувач бібліотекою та архівом обителі монах Єрмолай (Чежия).

Історик Юрій Данилець розкрив тему впливу Афону на відродження православ’я на Закарпатті на початку ХХ століття.

Під час роботи конференції завідувач бібліотекою монах Єрмолай (Чежия) провів презентацію виданого до відкриття конференції «Каталогу архівного фонду Російського Свято-Пантелеймонова монастиря на Афоні», що склав IV частину 7-го тому видавничої серії «Руський Афон XIX-XX століть». Кожному з учасників конференції від Свято-Пантелеймонова монастиря були роздані в подарунок екземпляри презентованого тому.

Протягом трьох днів роботи конференції Ю. Данильцю вдалося поспілкуватися з багатьма відомими дослідниками з афонської проблематики, навести нові зв’язки та домовитися про співпрацю в рамках роботи Богословсько-історичного науково-дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна). Зокрема обговорювалося питання про участь у міжнародній конференції «Малий Афон» – монастирі та чернецтво на Закарпатті: традиції і сучасність», що відбудеться в Мукачеві 3-4 жовтня 2015 р.

З програмою конференції «Афон і слов’янський світ» можна ознайомитися тут.

За матеріалами порталу http://www.afonit.info/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.