Владика Феодор привітав студентів і викладачів УжНУ зі світлим святом Пасхи

Шановна, дорога наша студентська молоде!

Христос Воскрес!

Архієпископ Мукачівський і Ужгородський  Феодор
Архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор

Від себе особисто та Мукачівської єпархії Української Православної Церкви вітаю всіх студентів та професорсько-викладацьку корпорацію УжНУ з Воскресінням Христовим!

Факт Воскресіння Христа не міф, не легенда, а стан душі кожної віруючої людини. Воскреслий нині і завтра живе, і тих, хто разом з Христом співпереживає Голгофу, смерть – співвоскрешає з собою. Для кожного з мільярдів людей, що живуть, жили чи житимуть на Землі Воскреслий Господь своїм чудом відкрив шлях до вічного життя. Все, що було зроблено Христом на Голгофі – було зроблено заради нас.

Дякую Богу за те, що ми маємо можливість вітати один одного зі святами та бажати один одному добра і злагоди. Англійський філософ, Френсіс Бекон якось сказав: «Мале знання відводить від Бога, а велике приводить до Нього». Віра у Христа хоч і не ґрунтується на розумінні, але аж ніяк не може без нього обійтися; водночас розум бачить, що мусить опертися на віру, щоб відкрити горизонти, яких він власними силами досягти не може. Симфонія науки і віри завжди були взірцем ідеалу між інтелектом і вірою. Багато святих були відомими світовими вченими, і це не заважало їм говорити і вірити у Христа.

В своєму корені хибною є думка, що науковий і релігійний світогляди є несумісними. Сьогоднішнє вселенське свято, яке виходить за рамки інтелекту, раціо і навіть в якійсь мірі віри – переконує людство в протилежному.

Дорогі студенти, молодь! Сьогодні ми живемо у важкі часи глобалізації, в часи попрання основних людських прав – права людини на життя, права дитини на народження, права батьків виховувати свою дитину, права матері бути турботливою матір’ю для своєї дитини і жінкою свого чоловіка. Створюється жахлива цивілізація зі спотвореною мораллю, без основи на вічному сенсі людського життя. Така цивілізація, перебуваючи в протилежності з Воскресінням Христовим і його благим вченням не зможе прожити. Маючи це на увазі, ми будемо мудрі і обачні коли приєднуємося до неї. Будемо вибирати у соціумі тільки те, що гідно Христа і нашого звання. Всі псевдо цивілізоване, перекручене і негуманне відкинемо, як Христос відкинув пропозицію спокусника на Горі Спокуси.

Нині кожен з Вас може брати активну участь у суспільних перетвореннях. Від Вас великою мірою залежить майбутнє України. Ми покладаєм великі надії саме на Вас, як на людей широкої, щирої душі та віри, достойних патріотів своєї держави.

Дорогі у Христі! Ще раз і ще раз вітаю Вас з цим великим святом божественної самопожертви та любові до людей. Нехай це свято для кожного з нас буде наповнене радістю, надією та миром, джерелом якого є Воскреслий Спаситель.

З любов’ю во Христі
архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор

За матеріалами: http://mediacenter.uzhnu.edu.ua

f

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.