“Своя дорога до Бога” – архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор

У ці передвеликодні дні «Панорама» вирішила поспілкуватися з керуючим Мукачівською єпархією Української Православної єпархії, архієпископом Мукачівським і Ужгородським Феодором.

■ Ваше Високопреосвященство, у кожного своя дорога до Бога. Якою вона була у Вас?

5555555– Мені приходилося неодноразово декларувати, що я є найщасливішою людиною у світі лише тому, що став монахом. Чудесним чином все моє життя було направлене саме до цієї значної цілі. Деколи дивуюсь промислу Божому, як із неможливого стає можливим те, що корисно для спасіння людської душі. Дорога до Бога і взагалі дорога людини ззовні вистелена квітами, але у квітів є і колючі шипи. Проте на цій дорозі завжди благо, тому що добре знаємо та усвідомлюємо заради Кого та заради чого з радістю крокуємо по цьому шляху. З Богом завжди легко.

■ Сьогодні на сході України триває війна. Ви неодноразово заявляли, що Церква засуджує прояви сепаратизму в державі…

– Війна, яка триває на Сході, є великим горем та біллю для України, Церкви та нашого народу. Блаженніший Митрополит, ієрархи, духовенство та вірники нашої Церкви неодноразово закликали до діалогу та примирення. Церква завжди засуджує будь-які прояви сепаратизму та кровопролиття. Найстрашнішим у цій війні є те, що людина посягає на життя іншої людини, не маючи на це ніякого права. Колись незнайоме словосполучення «груз 200», на жаль, часто стає реальністю в наших сім’ях. Єдиним виходом з цієї катастрофи є усвідомлення того, що світом керує Бог. Тільки через призму Євангелія та людяності можна зупинити весь жах теперішніх подій на Сході.

■ Відомо, що Мукачівська єпархія вперше згадується в документах 1491 року. Які зміни відбулися за ці століття?

– Важко перерахувати зміни, які відбуваються не щорічно, а щоденно в житті нашої єпархії. Деколи люди бояться слова «реформа». Але будь-яка зміна в житті людей, а також і самої єпархії, і є реформою для вдосконалення життєдіяльності будь-якої інституції. Величні храми, відродження монастирів та заснування нових обителей, робота з дітьми та молоддю, потужна діяльність єпархіальних відділів – це головні здобутки нашої великої Православної сім’ї Закарпаття.

■ Як у цифрах і фактах виглядає нині ввірена Вам єпархія?

– На даний момент в єпархії діють близько 260 приходів та 18 монастирів. Послух в храмах несуть понад 300 священників та 200 монашествуючих.

■ Чи на часі, вважаєте, об’єднання в Україні церков Київського і Московського патріархатів?

– Будь-який розкол – це кровоточива рана на тілі Церкви. Сподіваємося, що в скорому часі настане момент об’єднання православних в єдину канонічну Церкву.

■ Знаємо, що Ви любите подорожувати. Кілька років тому нам навіть пощастило зустріти Вас у славному місті Єрусалимі…

– Подорожувати не люблю. Їздити в паломницькі поїздки дуже люблю, але, на жаль, за браком часу це буває рідко.

■ Чим Вас приваблює Свята гора Афон у Греції?

– На землі багато святих місць, куди прагне потрапити кожна віруюча людина. Мені б дуже хотілося відвідати святий град Єрусалим, поїхати до святинь Кіпру та Греції, але на Святу Гору Афон я би і нині вирушив навіть пішки. Афон є земним уділом Пресвятої Богородиці. Там життя монахів здається, що проходить в іншому вимірі часу та буття. Хто один раз відвідав Святу Гору, безперечно прагне ще раз вклонитися її святиням.

■ Яким життєвим кредом керуєтеся?

– Для мене головним кредом є безсмертне гасло, яким керувався Блаженніший Митрополит Володимир, – «Спішіть творити добро».

■ Ходять легенди про райські кущі владики Феодора. Розкажіть про своє домашнє господарство…

– Дуже люблю Богом створену природу, тому в себе вдома маю невеличкий куточок Едемського саду з чудовими птахами та різноманітними рослинами. Людина повинна любити та берегти Богом даровану природу.

■ У понеділок почався Страсний тиждень. Як вірянам готуватись і зустріти свято Великодня – Воскресіння Христового?

– Страсний тиждень дуже важливий для віруючих людей. Це період, в який важливо кожному усвідомити глибокий зміст Голгофи, та своїм єством співрозп’ятися Христу. Це означає, що потрібно відкинути безліч своїх пороків, та у малій мірі відновити Богом даровані образ та вподобу Божу. В Таїнстві Сповіді та Євхаристії з’єднатися з джерелом всіх благ Богом.

■ Що побажаєте читачам «Панорами» і всім закарпатцям у переддень Великодня?

– Своє побажання читачам газети «Панорама» висловлю словами преподобного Силуана Афонського: «Молю Тебе, Милостивий Господи, нехай пізнають Тебе, Духом Твоїм Святим, всі народи землі».

Василь Гарагонич,
газета “Панорама”

Газета “Панорама“. – №13 (9835). – 9 квітня 2015 року. – С. 2.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.