ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ Високопреосвященнішого ФЕОДОРА архієпископа Мукачівського і Ужгородського

Боголюбивим пастирям, чесному
монашеству і всім чадам
Української Православної Церкви
Мукачівської єпархії

Христос Воскрес!

Возлюблені у Господі досточтимі пастирі, весь клір церковний, чесні іноки та інокині, боголюбиві браття і сестри! Щиросердечно вітаю всіх вас з великим і спасительним святом Світлого Христового Воскресіння!

Христос Воскрес!

Áåçûìÿííûé-1В історії людства немає більшої події, ніж Воскресіння Христа. В цих двох словах пасхального привітання вміщені всі мрії, всі надії і вся радість людства. В них зосереджена вся наша історія і ціль буття.
Тисячі років добра звістка про Воскреслого Христа й надалі залишається новою та завжди радісною. У вірі у Воскреслого вистачає навіть малої надії на Бога з нашого боку, щоб Господь підніс кожного упалого, зцілив кожного недужого та очистив кожного від бруду.
Воскресіння Христове стало початком і нашого особистого воскресіння. Саме для того і прийшов у світ Спаситель, зазнав страждань, був розіп’ятий і воскрес із гробу, щоб кожен мав можливість пройти через досвід воскресіння з мертвих в прямому сенсі цього слова. Про це ясно говорить апостол Павел:«Бог… воскресить і нас силою Своєю»(1 Кор. 6, 14).
Подія Воскресіння Христа увібрала в себе всю історію людства, усі страждання як минулого, так і прийдешнього, і перетворює їх у нове життя, у нову радість. Воскреслий Христос у собі переживає наші страждання і приниження: ми водночас із Ним розп’яті й засуджені, та разом із Ним підіймаємося з гробу і воскресаємо.
Христос, Воскреслий незримо, відчутно являється кожному. І в житті кожного з нас відбувається зустріч з Воскреслим Господом, і Він приходить до кожного, стукаючи у двері його серця, знаходячи для кожного Свої слова. І наша справа – почути, наша справа – відгукнутися на цей стук, тому що Господь прийшов врятувати, одухотворити і не лише всіх разом, але й кожного з нас окремо. Тому сьогодні, в Пасхальний день, повертаючись додому, нехай кожен із нас понесе в серці радісну думку про те, що Господь і мені з’явився. Він і для мене воскрес, і для мене говорить, і зі мною залишається, і буде завжди моїм Господом і моїм Спасителем.
В пасхальні дні недостатньо тільки осягати розумом глибину Божественної милості та довготерпіння. Важливо, щоб кожен із нас дійсно причастився цієї милості й наслідував приклад Спасителя. Серед нас є багато людей, які гостро потребують допомоги та турботи. Принесімо кожному з них як великодній дар нашу дієву любов, наші труди милосердя, тепло наших сердець.
Дорогі браття та сестри! Нині наш український миролюбивий народ проходить великі випробування, терпить агресію і неправду. Але Господь допоможе нам воскресити Україну. На Голгофі Христос Спаситель переніс тяжкі муки і помер, але потім воскрес і переміг зло. Нехай сила Воскреслого Христа покладе край війні на Сході України, яка продовжує призводити до руйнування і страждань. Смерть військовослужбовців та мирного населення є неприпустимою як з точки зору Євангелія, так і з боку людяності.
Сьогодні, через які б важкі обставини земного буття ми не проходили, які б випробування не чекали на нас, якими б страхами нас не лякали ті, хто намагається, не маючи духовної сили, заглядати в майбутнє, наше сприйняття світу має бути спокійним і радісним, бо Христос воскрес!
Знову й знову вітаємо Вас зі світлим святом Пасхи Христової. Нехай Воскреслий Спаситель світу укріпить ваші сили у стоянні за правду й істину і дарує мужність «зберігати єдність духа в союзі миру»(Єф. 4, 3).
Оживімося, браття і сестри, справжнім торжеством, обіймімо один одного. Тим, хто ненавидить нас, пробачмо все заради Воскреслого та єдиними устами і єдиним серцем співаймо: «Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував!»

ХРИСТОС ВОСКРЕС!
ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

Мукачево
Пасха Христова
2015 рік

+ФЕОДОР
Архієпископ Мукачівської Єпархії
Української Православної Церкви

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.