УКРАЇНА-СЛОВАЧЧИНА. Директор та науковий співробітник БІНДЦ взяли участь у науковій конференції в Пряшеві

Сьомий рік поспіль на Православному богословському факультеті Пряшівського університету в Словаччині проводиться наукова конференція молодих вчених, аспірантів та докторантів «Православ’я і сучасність».

На запрошення декана факультету, професора Яна Шафіна в конференції взяв участь кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України, директор БІНДЦ Юрій Данилець.

Конференцію відкрили проф. Я. Шафін та завідувач кафедри практичної та систематичної теології, доц. М. Жупіна. Потім було заслухано 15 доповідей на трьох мовах: словацькій, сербській, українській.

Ю. Данилець передав вітання учасникам конференції від Високопреосвященного Феодора, архієпископа Мукачівського та Ужгородського та виголосив доповідь на тему «Часопис «Русскій православный вѣстникъ 1921-1922».

Матеріал для статті підготовлено на основі унікальної підшивки газети, можливо і єдиної у світі, що зберігається у фондах наукової бібліотеки УжНУ. Виступ доцента УжНУ супроводжувалася численними фотоілюстраціями та слайд-шоу. Особливо присутніх зацікавила інформація про розвиток православного руху та створення перших парафій на Пряшівщині.

Проблематика виступів була досить широкою. Піднімалися, як богословські так й історичні теми.

Серед доповідей було зачитано й матеріали наукового співробітника БІНДЦ, студента 5 курсу історичного факультету Володимира Романа. Останній підготував статтю на тему: «Джерела з історії православного чернецтва та монастирів Іршавського району 1925-2014 рр.». Через проблеми з оформленням документів для перетину кордону, він не зміг прибути особисто.

Після виступів усіх учасників було проведено дискусію. Модератором конференції та дискусії виступив о. Павло Кохан. Всі доповіді викликали інтерес у присутніх студентів та представників професорсько-викладацької корпорації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.