Архієпископ Феодор взяв участь у традиційній передвеликодній зустрічі керівництва області із Радою Церков і релігійних організацій краю

У Закарпатській ОДА у понеділок, 30 березня, відбулася вже традиційна передвеликодня зустріч керівництва області із Радою Церков і релігійних організацій краю.

Участь в зустрічі взяв і керуючий Мукачівської Православною єпархією Української Православної Церкви Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський.

Голови облдержадміністрації Василь Губаль та облради Володимир Чубірко провели бесіду з представниками християнських конфесій, і стосувалася вона як релігійних, так і світських питань.
Вітаючи отців, голова ОДА наголосив: “Закарпаття нині об’єднане як ніколи. Ми завжди мали порозуміння, але досі наш край не був настільки згуртований, як сьогодні. На жаль, причиною стали негативні і навіть трагічні події, але ми відчуваємо злагоду і єдність. Наші оборонці, в першу чергу славна 128-ма бригада, довели, чим є Закарпаття для України і наскільки мужньо воно здатне її захищати”. “Спасибі і вам, святі отці, за вашу службу, за те, що підтримуєте краян і військових, їх родини, у тому числі й молитвою”, – сказав Василь Губаль.
Відтак говорили не лише про духовні, але й мирські теми. Першу чергу це – підтримка армії та тимчасово окупованих, постраждалих від бойових дій регіонів. Зокрема, керівник краю, висловлюючи вдячність священикам та їхній пастві за поміч, доповів, що спрощено процедуру оформлення і перетину кордону для гуманітарних вантажів. Торкнулися тем вшанування пам’яті Героїв… Священики запевнили, що не забувають полеглих та їхніх рідних у своїх молитвах. Василь Губаль зазначив: “Дуже вдячні вам за вашу місію, буваю на похоронах загиблих військових і бачу, як родинам важлива ваша підтримка, вона допомагає, мабуть, більше, ніж будь-що від держави.
Затим керівник області прозвітував отцям про ті кроки, які облдержадміністрація робить для підтримки військових. Так, діє система “Прямого контакту” для координації оформлення допомоги і соціально адаптації учасників АТО та їхніх сімей, виділяється матеріальна допомога, є програма оздоровлення, і за рішенням обласної ради діти вояків навчатимуться у вишах безкоштовно, передбачена низка інших пільг. Утім, голова ОДА визнав: не всі чиновники вповні перейнялися потребою забезпечувати все можливе сприяння військовим та їхнім родинам, і на всі такі випадки керівництво області відповідно реагує.
Голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко, звертаючись до священиків, акцентував: “Цей Великдень буде особливий – багато хто зустрічатиме його із сумом в серці через воєнний конфлікт, і тим паче великою є роль пастирів, які в цей складний час подарують людям віру і надію. Подяка вам усім за волонтерську гуманітарну діяльність, дякую у вашій особі й капеланам – військовим священикам, і спасибі, що всі молитеся за мир. Час нам випав складний, але дякуємо вам за спокій в громадах”.
Керівники області закликали священиків до спільної роботи – об’єднуватися заради допомоги людям і боротьби зі злом, тобто, з ворогом та з суспільними недугами. “Люди мають вірити у краще, й свято, яке наближається, має нам подарувати і цю надію!”, – сказав голова ОДА. А також висловив сподівання на те, що й надалі всі національності нашого поліетнічного краю і всі його релігійні громади і мирно і дружньо співжитимуть у єдиній закарпатській українській родині. Василь Губаль зазначив: “Дякую, що допомагаєте простим людям – часом саме ви виконуєте і задачі влади. Цей рік дійсно важкий для України, тож проситимемо і подальшої всебічної підтримки закарпатської громади”. Володимир Чубірко, звертаючись до отців, наголосив: “Якщо не матимемо порозуміння і злагоди та не дбатимемо про спокій в громадах – ризикуємо втратити державу і не отримати такого очікуваного миру”. Відтак представники обласної влади та священики продовжили розмову про те, чим церква може бути корисна державі і громаді краю в цей час.
Керуючий Мукачівською єпархією Української Православної Церкви архієпископ Феодор порушив тему переселенців – поцікавився, чи є спеціальна програма на рівні держави, чи область сама має із цим впоратися. Голова ОДА розповів про ті кроки, які вчиняє закарпатська влада для тимчасово переміщених осіб: діє штаб із вирішення проблемних питань, переселенцям намагаються сприяти із житлом і з роботою. Райони області беруть на себе зобов’язання із тимчасового влаштування переселенців. Водночас йдеться про те, щоби у державному бюджеті мають передбачити кошти для обладнання незавершених споруд, які можна пристосувати під житло для тимчасово переміщених осіб.
Керуючий Закарпатською єпархією УПЦ Київського патріархату, єпископ Ужгородський і Закарпатський єпископ Варсонофій (Руднік) так само акцентував увагу на гуманітарних проектах, допомозі військовим, їхнім родинам та тим, хто був змушений залишити нині тимчасово окуповані регіони.
Правлячий єпарх Мукачівської греко-католицької єпархії єпископ Мілан, маючи слово до присутніх, наголосив, що браття, які правлять григоріанський календар, уже мають світлий передвеликодній тиждень, але у цей же час край і країна відчувають чимало проблем. “На жаль, маємо не лише загиблих, поранених і переселенців, а й збідніння народу через складну економічну ситуацію”, – сказав владика. Єпископ закликав розвивати місцеву економіку та сільське господарство на теренах області, зазначивши, що прикро дивитися на необроблені поля. Керівник області підтримав думку священика. Голова ОДА так само висловив нарікання: втрачено трудові спеціальності, у тому числі сільськогосподарські. Проблем додає і безвідповідальність певних представників органів місцевого самоврядування та чиновників, у тому числі і в земельній сфері, які не сприяють людям з оформленням паїв. Василь Губаль висловив своє бачення, як зарадити ситуації, а також висловив до отців пропозицію. “Пропоную, аби обласна влада спільно з вами звернулася до тих людей, від кого це залежить з проханням зглянутися на стан справ і допомогти придбати святкові паски тим людям, чиї можливості обмежені – аби кожен вповні відчув свято Великодня”, – сказав керівник області.
Учасники зустрічі домовилися про звернення – зі спільними побажаннями мирного і світлого Великодня та Божого благословення. У ньому святі отці, зокрема, закликають усіх жителів Закарпаття, політиків, представників громадських організацій об’єднатися у пості та молитві заради подолання зовнішньої агресії, встановлення миру, довіри, братерства та відновлення територіальної цілісності нашої української держави. “Закликаємо віруючих усіх Церков та релігійних організацій області до організації надання матеріальної допомоги сім’ям загиблих військовослужбовців у зоні АТО та сім’ям вимушених переселенців зі Сходу України. Сподіваємося, що спільними зусиллями ми зможемо подолати усі труднощі!” – йдеться у документі за підписом учасників Ради церков та релігійних організацій при голові Закарпатської облдержадміністрації.

За матеріалами прес-служби Закарпатської ОДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.