Мукачево-Пряшів. Директор БІНДЦ прочитав лекцію для студентів Пряшівського університету

24 березня директор богословсько-історичного центру імені архімандрита Василія (Проніна), кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Юрій Данилець прочитав лекції для студентів православного богословського факультету Пряшівського університету в Словаччині. Ця подія була здійснена на прохання керівництва факультету та в рамках програми наукового стажування SAIA, n. o. За попереднім узгодженням зі студентами, проблематика лекцій стосувалася історії православної церкви на Пряшівщині та Закарпатті в ХХ ст. Зокрема доц. Ю. Данилець вже ознайомив молодих богословів з темою «Відродження православ’я в Північно-Східній Угорщині на початку ХХ ст.». Наступні теми лектор вирішив присвятити підготовці та проведенню судових процесів в Мараморош-Сиготі, діяльності преподобних Олексія (Кабалюка) та Іова (Кундрі), науковій творчості архімандрита Василія (Проніна). Черговий блок лекцій буде стосуватися формування структури Карпаторуської православної церкви та Мукачівської православної єпархії, радянським реаліям в житті церковних громад.
Унаочненням до лекцій слугували слад-презентація та ряд наукових робіт, що опубліковані ужгородським істориком за останні роки. Особливо слухачів зацікавило монографічне дослідження присвячене православній церкві на Закарпатті у першій половині ХХ ст.
На початку лекції доц. Юрій Данилець передав вітання майбутнім богословам від Високопреосвященнійшого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського. До уваги студентів було представлено черговий номер збірника «Наукові записки БІНДЦ», де опубліковано матеріали конференції, що відбулася у 8 лютого 2014 р. в Ужгороді. Відрадно також те, що у даній конференції брали участь і три представники православного богословського факультету в Пряшеві.
У найближчих планах підготовка та підписання угоди про наукову співпрацю між Православним богословським факультетом у Пряшеві та богословсько-історичним центром ім. архімандрита Василія (Проніна) Мукачівської єпархії УПЦ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.