Архієпископ Феодор взяв участь в торжествах з нагоди святкування 100-річчя ІІ-го Мараморош-Сиготського процесу

21 жовтня, в день прославлення преподобного Олексія Карпаторуського (2001), в рамках Архіпастирського візиту до Хустської єпархії Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Свято-Миколаївському чоловічому монастирі села Іза-Карповтлаш Хустського району Закарпатської області.

Також в цей день вшановують 100-річчя трагічного Мараморош-Сиготського процесу над православними у 1913-1914 роках. На цьому судовому процесі судили віруючих за їхнє бажання сповідувати православну віру. Головним обвинуваченим був священик Олексій (Кабалюк) – активний учасник руху за відродження православ’я на Закарпатті. 21 жовтня 2001 року Блаженнійший Митрополит Володимир очолив у Свято-Нікольському монастирі прославлення схіархімандрита Олексія в лику святих.

За богослужінням, яке відбувалося просто неба при багатотисячному зібранні вірян, Блаженнішому Митрополиту Онуфрію співслужили: митрополити – Хустський і Виноградівський Марк, Кам‘янець-Подільський і Городоцький Феодор, Тернопільський і Кременецький Сергій, Почаївський Володимир, Бориспільський і Броварський Антоній (Керуючий справами УПЦ), архієпископи – Херсонський і Таврійський Іоанн, Мукачівський і Ужгородський Феодор, Чернівецький і Буковинський Мелетій, єпископи – Угольський Антоній, Бердянський і Приморський Єфрем, єпископ Ірпінський Климент, Горлицький Паїсій (Польська Православна Церква), секретар Хустської єпархії архімандрит Іов (Стець), намісник обителі архімандрит Адріан (Малета), братія монастиря у священному сані та численне духовенство Хустської єпархії, Православних Церков Чеських земель і Словаччини та Польші.

На Літургії молилися представники місцевої та обласної влади.

Звертаючись до віруючих зі словом настанови, Митрополит Онуфрій розповів про трагічні події сторічної давнини, і наголосив на прикладі мужності та стійкості в вірі преподобного Олексія разом з іншими сповідниками.

Під час богослужіння Блаженніший Владика возніс молитву за мир в Україні. Також були піднесені молитви за упокій душ усіх, хто боровся за православну віру у Карпаторуському краї.

Після закінчення святкової Літургії, на знак подяки за Архіпастирський візит, усі віряни у єдиному багатотисячному хорі проспівали Предстоятелю Української Православної Церкви «Многая літа».

За матеріалами news.church.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.