Вітальне слово Предстоятеля УПЦ учасникам конференції до 100-річчя Сиготських процесів

1ЙОГО ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕНСТВУ, ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОМУ ФЕОДОРУ, АРХІЄПИСКОПУ МУКАЧІВСЬКОМУ І УЖГОРОДСЬКОМУ ОРГАНІЗАТОРАМ, ГОСТЯМ ТА УЧАСНИКАМ МІЖНАРОДНОЇ НАУКОВОЇ КОНФЕРЕНЦЇ «РЕЛІГІЙНО-ПОЛІТИЧНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ В ЦЕНТРАЛЬНО-СХІДНІЙ ЄВРОПІ У ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ XX СТОЛІТТЯ»

Ваше Высокопреосвященство, дорогий Владико!

Шановна науково-викладацъка корпорація Ужгородсъкого національного університету!

Високоповажні учасники наукового форуму!

Щиро вітаю Вас з відкриттям Міжнародної наукової конференції «Релігійно-політичні трансформації в Центрально-Східній Європі у першій половині XXстоліття». Цей науковий форум присвячено 100-річчю сумнозвісного Мараморош-Сиготського процесу 1913-1914 років.

Тоді, на початку XX століття, серед мешканців Закарпаття почався стихійний рух за повернення до складу Православної Церкви. Однак прагнення простих селян вільно обирати свою віру наштовхнулося на жорстокі peпpeciї з боку угорської влади, що i призвело до судових пpoцeciв. Ці події набули широкого розголосу далеко за межами Закарпаття. У трагічному протистоянні тих років яскраво розкрився непохитний та героїчний дух нашого народу, його вірність Православній Церкві.

Історія православного руху на Закарпатті чітко показала, що проти віри i благочестя ні в якому разі не можна застосовувати силу. Ніякі гоніння не змогли зламати духовну силу народу. Незважаючи на всі перешкоди, закарпатці вибороли своє право належати до Православної Церкви. Нині на території Закарпатської області діють двієпapxiї Української Православної Церкви, які об’єднують понад 600 парафій та 30 монастирів.

Нині перед нами стоїть важливе завдання об’єктивного вивчення тих складних історичних процесів, які протікали на Закарпатті протягом XX століття. I тут розкривається широке поле для взаємодії між церковними вченими та світською історичною наукою. Дуже важливо, що сьогодні Мукачівська єпархія проводить цю наукову конференцію спільно з Ужгородським національним університетом. Сподіваємось, що ця співпраця принесе добрі плоди.

Згадуючи подвиг мучеників і сповідників Православної віри в Закарпатті, які постраждали на початку XX століття, ми просимо їхнього молитовного заступництва перед Богом за нашу Батьківщину та її боголюбивий народ.

Бажаю учасникам і гостям конференції Божого благословення та плідних наукових звершень у вивченні icтopiї Православної Церкви на Закарпатті.

Благословення Господнє нехай перебуває з усіма Вами.

ВОЛОДИМИР

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.