«Обраний Божим провидінням» – нова книга Юрія Данильця про преподобного Олексія (Кабалюка)

"Обраний Божим Провидіння"
“Обраний Божим Провидінням”

«Обраний Божим Провидінням. Життєпис преподобного Олексія Карпаторусського сповідника». Під такою назвою у січні 2014 року у Видавнично-інформаційному центрі «Місто», що у Чернівцях, побачила світ чергова монографія відомого історика, директора Богословсько-історичного науково-дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна), кандидата історичних наук, доктор філософії, доцента кафедри історії України УжНУ – Юрія Васильовича Данильця.

«Обраний Божим Провидінням. Життєпис преподобного Олексія Карпаторусського сповідника». Під такою назвою у січні 2014 року у Видавнично-інформаційному центрі «Місто», що у Чернівцях, побачила світ чергова монографія відомого історика, директора Богословсько-історичного науково-дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна), кандидата історичних наук, доктор філософії, доцента кафедри історії України УжНУ – Юрія Васильовича Данильця.

Книга була видана за сприяння настоятеля Ізського Свято-Миколаївського чоловічого монастиря архімандрита Адріана (Малети) та благословення двох архієреїв православного Закарпаття – Високопреосвященнійшого Марка, архієпископа Хустського та Виноградівського та архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора.

У церковному просторі краю ця праця була довгоочікувана адже вона присвячується 100-річчю антиправославного Мараморош-Сиготського процесу 1913-1914 рр. ювілей якого відзначається цього року. Своєю появою книга збагатила не лише світську, але й перш за все церковну історіографію нашого краю.

Монографія Юрія Данильця складається з найширшого на сьогодні життєпису преподобного Олексія (Кабалюка). Рецензентами книги стали відомі історики УжНУ, доктори історичних наук, професор Р.А. Офіцинський та професор С.Д. Федака. Передмову до книги написав архієпископ Хустський і Виноградівський Марк. Книга рекомендована до друку на засіданні кафедри історії України УжНУ від 26 червня 2013 р.

Книгу автор поділив на Передмову, безпосередньо Життєпис преподобного Олексія Карпаторуського сповідника, Хронологнічну таблицю, Джерела та літературу. Загальна бібліографія книги складає 97 положень, включаючи і джерела. Загальний обсяг книги склав 162 сторінки.

Монографія «Обраний Божим Провидінням. Життєпис преподобного Олексія Карпаторусського сповідника» відкриває читачу не тільки широку біографію, але й пропонує на період читання книги перенестися в цілу епоху в якій жив святий Олексій. В книзі подається історико-аналітична оцінка подіям, явищам та процесам, які мали місце в церковній історії нашого краю в часи відродження Православ’я.

Біографія і географія подій та фактів у житті місіонера нашого краю настільки широкі, що охоплюють два материки нашої планет – Америку та Європу.

Потужна архівно-документальна джерельна база книги та нововиявлені документи з Європи, особливо тогочасна періодика, а також чимало особистих архівів монахів, настоятелів монастирів, єпископів, діяння яких описані в праці, робить це видання своєрідним скарбом для історії сьогоднішнього Православ’я на Закарпатті.

Багато нововиявлених автором документів, особливо архівних, вводиться в науковий оббіг вперше. Останні допомагають глибоко і відверто зазирнути в історію Православ’я на Закарпатті в описаний час.

Особливе місце в книзі відводиться участі преподобного Олексія у відродженні Православ’я на Закарпатті та його участі в II-му Мараморош-Сиготському процесі 1913-194 рр.

Описуючи будь-то відродження Православ’я на початку XX століття, чи то формування структури Карпаторуської Православної Церкви (1920-1930) та II-й Мараморош-Сиготський процес 1913-194 рр. автор завжди користується методом загального бачення політичної та церковної картини і в цьому його великий плюс. Адже не завжди коріння навіть церковних процесів мали своє підґрунтя в Церкві. Часом вони сягали далеко за Її межі, а іноді взагалі були далекими від цього простору. Вчитуючись скрупульозно в рядки Православної церковної історії у першій половині XX століття, стає зрозумілим минуле Православ’я, а іноді і його сьогодення.

Правда факту – ось головний принцип книги історика Юрія Данильця. Він сміло і неупереджено висвітлює історичне минуле Православної Церкви на Закарпатті. В історії все трапляється, однак за ширмою зовнішнього спектру подій молодий історик свідомо шукає причинно-наслідковий характер. І, знайшовши його, вже констатує звершений факт в історії Церкви.

Уроки минулого Православної Церкви завжди допомагають в сьогоденні. Цей принцип, ніби підсвідомо, проведений червоною ниткою через цілу книгу. І потрібно сказати, що він найбільше працює і оживає власне в достовірних джерелах та їх незаангажованому описі і об’єктивній оцінці.

Викладення життєвого шляху нині вже святого нашого земляка преподобного Олексія Карпаторуського сповідника у авторстві Юрія Данильця залишає глибоке враження і переконує, що ця робота є прозорою і достовірною.

Окремо в книзі представлено блок фотодокументів, дозволяє нам реально відкрити перед собою величезну цікаву історію нашого церковного минулого. Останній факт робить книгу унікальною. Особливо унікальними є і переклади документів, які є у книзі. За що автору окреме спасибі.

Величезний фотоматеріал допомагає нам відкривати перед собою Православ’я не лише у буквах, але й у обличчях. Рідкісні фотографії, так само, як і матеріали, вперше буде бачити читацький загал. Прізвища багатьох подвижників благочестя, митрополитів та патріархів про яких ми іноді лише чули, в книзі можна і побачити.

Отже, молодий літописець Православ’я на Закарпатті реалізував ще один вдалий історичний проект, з чим ми його і вітаємо. Зауважимо, що Юрій Данилець написав уже кілька книг по історії Православ’я на Закарпатті та православних монастирів нашого краю і є автором понад сотні наукових публікацій в провідних журналах України та періодиці краю.

Нехай Господь і надалі допомагає цьому молодому історику і ентузіасту своєї справи у всіх його наукових починаннях і задумах і покриває його Своїм благословенням.

Кандидат богослов’я МДА, вчений секретар

Богословсько-історичного дослідного центру

імені архімандрита Василія (Проніна),

протоієрей Олександр Монич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.